Διεθνής αποδοκιμασία για τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, με την επιστροφή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.

Σκληρή γλώσσα προς την Άγκυρα, από τις ΗΠΑ και από τη Γερμανία.

Αυστηρή προειδοποίηση από τον πρωθυπουργό.

Δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής προσφέραμε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή στην Τουρκία, δυστυχώς όμως φαίνεται ότι αυτή επιλέγει το δρόμο που οδηγεί σε κυρώσεις, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Το θέμα αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός και  στην σύνοδο  κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή .

Όσα κάνει η Τουρκία αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δήλωσε ο Γερμανός  ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφασή του να μην επισκεφθεί και την Άγκυρα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αποτυπώνει έμπρακτα την αλληλεγγύη και στήριξη που έχει η Ελλάδα από την ΕΕ και τη Γερμανία.

Λίγο αργότερα μέσω Twitter, ο κ. Μάας είπε ότι χρειαζόμαστε απευθείας συνομιλίες παρά την πρόκληση από την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Κάλεσαν μάλιστα την Άγκυρα να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση» και να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε προκλητική και αντιπαραγωγική την απόφαση του ψευδοκράτους να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων και ζητά την ανάκληση της.

Εξ άλλου στο Ιράκ, μεταβαίνει σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποιος θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: