Την κλήση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε η πρόεδρος της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου με βάση και τη σχετική γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής.

Σε αυτήν την απόφαση οδηγήθηκε η Επιτροπή Θεσμών, έπειτα από θυελλώδη συνεδρίαση διάρκειας τριών ωρών, από την οποία αποχώρησαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι αρνείται την κλήση και άλλων προσώπων που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση για να καλύψει τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο.

Η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε ζητήσει από το Επιστημονικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της η ακρόαση του κ. Καμμένου για ζήτημα που άπτεται του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο οποίος δύναται να ασκηθεί στην Ολομέλεια.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος μπορεί να ασκείται και από τις Επιτροπές της Βουλής και ότι δεν απαιτείται ιεράρχηση ποιος -Επιτροπές ή Ολομέλεια- έχει προτεραιότητα.

Αν και η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική, η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε, εκ προοιμίου της συνεδρίασης, ότι ο υπουργός θα κληθεί σε ακρόαση αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το 2008 υπήρξε γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου με εντελώς διαφορετική προσέγγιση, καθώς τότε το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδοτούσε ότι η μειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Ολομέλεια ή σε Τμήμα Διακοπών.

Η κα Χριστοδουλοπούλου απέκλεισε, όμως, να κληθούν άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με αυτήν την υπόθεση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, προκαλώντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης και την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, που επέμειναν ότι η Επιτροπή Θεσμών δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην ακρόαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά να επεκταθεί και σε πρόσωπα, όπως ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας και στην ακρόαση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, και η ίδια η κα Χριστοδουλοπούλου επέμειναν ότι δεν μπορεί να κληθούν και άλλα πρόσωπα σε ακρόαση για αυτήν την υπόθεση διότι δεν μπορεί η Επιτροπή Θεσμών να μετατραπεί εκ του πλαγίου σε Εξεταστική Επιτροπή ή Προανακριτική Επιτροπή.

Να κληθεί ο κ. Καμμένος στην Επιτροπή Θεσμών είχε ζητήσει η ΝΔ, η οποία σήμερα, διά του κ. Μάκη Βορίδη, είπε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα καταβλήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία απέλπιδα προσπάθεια να μην προσέλθει σε ακρόαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Διαρκές bullying σε βάρος της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Υπέρ της κλήσης του κ. Καμμένου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχαν ταχθεί και άλλα κόμματα, όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που έχει ζητήσει να κληθούν για αυτό το θέμα και άλλα πρόσωπα.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «τέχνασμα» να κληθεί στην Επιτροπή μόνο ο κ. Καμένος, το οποίο προσβάλει τον Κανονισμό και το Σύνταγμα, και απευθύνθηκε και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το θέμα της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία είναι κυρίως πολιτικό και ηθικό ζήτημα και ως τέτοιο το αντιμετωπίζει το ΚΚΕ, σημείωσε ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης. Επίσης, είπε ότι σε αυτήν τη φάση πρέπει να έρθει στην Επιτροπή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ανάλογα με την πορεία της συζήτησης, αν χρειαστεί, να έρθει οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο κριθεί αναγκαίο.

«Για χαρακτηριστικά αθλιότητας» μίλησε ο κ. Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι και ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία διότι θα είναι φανερό ότι θα αξιοποιηθεί η πλειοψηφία.

Αναβολή της ψηφοφορίας ζήτησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδη, δηλώνοντας αιφνιδιασμένος για την απόφαση της κ. Χριστοδουλοπούλου να θέσει σε ψηφοφορία την ακρόαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Λαζαρίδης δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

«Παρών» δήλωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

Να κληθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και όσα άλλα πρόσωπα χρειαστεί στην Επιτροπή Θεσμών ζήτησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ι. Αϊβατίδης.

Πηγές: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: