Οξύτατη αντιπαράθεση προκάλεσε η αποχή των ευρωβουλευτών της ΝΔ από την ψηφοφορία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. Η λέξη «μπαγάσας» που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης.

Βολές εξαπέλυσε μέσω Facebook o Αλέξης Τσίπρας κατά του Κ. Μητσοτάκη επικρίνοντάς τον για την αποχή των ευρωβουλευτών της ΝΔ από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αντικείμενο την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για τους χειρισμούς στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων των μακεδονικών προϊόντων. Στην ανάρτησή του σχολιάζει με σκωπτικό τρόπο ότι «οι απόντες βρήκαν λύση στο πρόβλημα των εμπορικών σημάτων αλλάζοντας το γράμμα C με το K στη λέξη Macedonia», χαρακτηρίζοντας «μπαγάσα» τον κ. Μητσοτάκη. «Ο κ.Τσίπρας, όπως κυβέρνησε, έτσι κάνει κι αντιπολίτευση: στο γόνατο», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ στο θέμα επανήλθε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Χαρίτσης καταλογίζοντας στη ΝΔ άγνοια και προχειρότητά και ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «δεν είπε κουβέντα για την ταμπακιέρα».Σ. Πέτσας: Ο κ.Τσίπρας κάνει κι αντιπολίτευση στο γόνατο

«Ο κ.Τσίπρας, όπως κυβέρνησε, έτσι κάνει κι αντιπολίτευση: στο γόνατο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί σε οποιοδήποτε κείμενο που δεν αναφέρεται ρητά στην τήρηση των υποχρεώσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

«Για τον κ. Τσίπρα είναι «ψιλά γράμματα» αυτά. Όχι όμως για τους Έλληνες. Γι’ αυτό και οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ απείχαν από την ψηφοφορία. Αλλά, ο κ. Τσίπρας δεν μένει μόνο σε αυτό. Αναφέρεται στην ανάρτησή του σε «Βορειομακεδόνες», ενώ ο ίδιος έχει υπογράψει στη Συμφωνία των Πρεσπών να λέγονται «Μακεδόνες». Σκέτο. Ούτε στον ίδιο δεν αρέσει η συμφωνία του; Ποιον κοροϊδεύει ο μπαγάσας*;
* μπαγάσας (σκωπτικό) = κατεργαράκος, επιτήδειος», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αλ. Χαρίτσης: Δεν ακούσαμε κουβέντα για την ταμπακιέρα

«Ο κ. Πέτσας καλό θα ήταν να μην τα κάνει χειρότερα για τον κ. Μητσοτάκη», ανταπάντησε ο Αλέξης Χαρίτσης, επικρίνοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης.

«Τώρα θυμήθηκε η Ν.Δ. την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία; Ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που μέσα σε τρεις μήνες άλλαξε τη θέση της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ενταχθούν «πακέτο» Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Πού ήταν τόσους μήνες λοιπόν η σπουδή της κυβέρνησης για τη μειονότητα; Ούτε διαπραγματεύθηκε με τα Τίρανα ούτε αξιοποίησε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουνίου, που κατοχύρωνε τα δικαιώματα της μειονότητας», συνεχίζει. «Και γιατί δεν κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ τροπολογία, όπως έκαναν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά προτίμησαν να αποδράσουν δια της αποχής; Προφανώς, για να μην ενοχληθεί η ακραία συνιστώσα της ΝΔ», σχολιάζει.

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρει πως «ο κ. Πέτσας θα ήταν καλό να είναι πιο προσεκτικός» και πως «δεν αρκεί η κυβίστηση της ΝΔ, που τώρα λέει ότι θα τηρήσει και θα τιμήσει την «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών». Θέτει, δε, το ερώτημα: «Δεν γνωρίζει ότι, με βάση τη Συμφωνία αλλά και τις συνταγματικές αλλαγές που έκανε η Βόρεια Μακεδονία, οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο Βορειομακεδόνες, ανεξάρτητα από το πώς αυτοί αυτοπροσδιορίζονται;».

«Το χειρότερο όμως», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είπε κουβέντα για την ταμπακιέρα. Δεν είπε κουβέντα για την αστειότητα να αλλάξουν το C με το K στο Macedonia και να νομίζουν πως έλυσαν έτσι το ζήτημα των εμπορικών σημάτων που υπάρχει εδώ και δεκαετίες».

«Τι να πει άλλωστε; Γελάνε και οι πέτρες με την άγνοια και την προχειρότητά τους», σχολίασε.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: