Κόντρα στη Βουλή για το προσφυγικό – Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο (vid)

Υψηλοί τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό. Έντονες επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 169 ψήφους, κατά ψήφισαν 107 βουλευτές.

Υυπέρ, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Βασιλική Κατριβάνου και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, παρ΄ότι ψήφισαν θετικά επί της αρχής, διαφοροποιήθηκαν στο άρθρο 60 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες.

Συγκεκριμένα η κ. Χριστοδουλοπούλου, ψήφισε “παρών” στο άρθρο 60 και η κ. Κατριβάνου, κατά.

Κατά, ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.

Κόντρα στη Βουλή για το προσφυγικό – Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο (vid)Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία δεν είναι η καλύτερη μπορεί όμως να αποτελέσει εργαλείο για λύση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ απάντησε έτσι και στην κριτική που προέρχεται από πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ξεκινά ένα παιχνίδι ενοχών για την Ελλάδα, ότι με βάση αυτή την συμφωνία θα καταπατήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σας βεβαιώνω ότι θα τηρήσουμε αυστηρά τις διαδικασίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι όπως τα έχει ο καθένας στο μυαλό του, αλλά όπως ορίζουν οι συνθήκες. Εγώ ήμουν χθες στη Γενεύη και σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τουίταρε θετικά πράγματα για τη χώρα μας».

Για την συμφωνία με την Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επεσήμανε ότι «υπογράψαμε την καλύτερη συμφωνία στις συγκεκριμένες συνθήκες».

«Ήταν καλή γιατί για πρώτη φορά δημιουργείται ένα νόμιμος δρόμος για τους πρόσφυγες. Αν την έγραφα εγώ θα έγραφα να έρθουν στην Ευρώπη 500.000. Όμως αυτός ο μικρός δρόμος αποτελεί ένα λαμπρό νόμιμο δρόμο για να έρθουν στην Ευρώπη. Τηρεί τις διεθνείς διαδικασίες, προσπαθεί να είναι σύμφωνη με τις διεθνείς διαδικασίες και την Συνθήκη της Γενεύης, βελτιώνει τις συνθήκες για τους πρόσφυγες στις χώρες πρώτης υποδοχής και τέλος χτυπά τους διακινητές. Δεν τους διαλύει – αυτό ποτέ δεν μπορεί να γίνει – αλλά τους χτυπάει», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο κ. Μουζάλας τόνισε πως η αξιοπιστία της κρίνεται καθημερινά. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάει καλά ή κακά. Είμαστε δύσπιστοι και η αξιοπιστία της κρίνεται κάθε μέρα», ανέφερε.

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα λέγονται για ευθύνες της κυβέρνησης και ιδεοληψίες της αριστεράς, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι βγήκε η ψυχή του Τσίπρα μέχρι να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους να δεχτούν την πολιτική καταμερισμού της ευθύνης.

Ο Υπ. Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για απύθμενη υποκρισία και αναρωτήθηκε γιατί δεν καταγγέλουν την Ευρώπη που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Απέναντι στην αμφιβολία που εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη για το αν υπάρχουν τα κονδύλια που απαιτούνται για την διαχείριση του προβλήματος αλλά και στην κριτική του εισηγητή της ΝΔ, Β. Κικίλια ότι δεν απορροφήθηκε ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν λειτούργησε ποτέ η Διαχειριστική Αρχή, απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, λέγοντας πως είναι σε θέση να καταθέσει τον κατάλογο των ποσών που έχουν απορροφηθεί κι έχουν αναληφθεί από την τράπεζα κι επίσης, είπε ότι περιμένουμε τα χρήματα για την τροφοδοσία των προσφύγων, που τα καλύπτει η ΕΕ. «Έχουμε υποβάλει μέσω της Διαχειριστικής Αρχής τα κονδύλια», ανέφερε. Σημειώνεται ότι λίγο πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε στο Προεδρείο της Βουλής.

Ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «άχρηστο» νομοθέτημα, που επιπλέον εμφορείται από αδιαφάνεια με προβλέψεις για εκατοντάδες προσλήψεις.

Η ΝΔ θα ψηφίσει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, αλλά θα καταψηφίσει το υπόλοιπο νομοσχέδιο, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για μια αμήχανη και ανήμπορη Ευρώπη και για μια αντιπολίτευση που χρεώνει τις αδυναμίες της Ευρώπης στην ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε για τεράστια υποκρισία Κυβέρνηση και κομμάτων Αντιπολίτευσης καθώς συμφωνούν με αποφάσεις της ΕΕ και κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει τη συμφωνία της για την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς αμφισβητούνται και λόγω της Τουρκικής προκλητικότητας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Κριτική στις απόψεις της ομάδας των «53» του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία παίζει, πάλι, με τη φωτιά. Διάβασα τις ενστάσεις της συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ των «53» και ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω αν έχουν αντιληφθεί τους κινδύνους και την κρισιμότητα των στιγμών. Αν έχουν αντιληφθεί ότι τα βόρεια σύνορα έχουν κλείσει. Αν έχουν αντιληφθεί ότι η προτεραιότητα είναι στους πρόσφυγες κι όχι στους μετανάστες. Προφανώς κυκλοφορούν μόνο στο Σύνταγμα και την Κουμουνδούρου και αγνοούν τι γίνεται στον Πειραιά, στη Χίο, στη Λέσβο και την Ειδομένη», είπε ο Στ. Θεοδωράκης και σχολίασε: «τα έχασαν όλα οι «53» στην οικονομία και θα εξαντλήσουν την αριστεροσύνη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να πορεύεται χωρίς ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο, χωρίς συνέπεια, «επιβεβαιώνοντας, δυστυχώς, την ανησυχία μας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση: πρόχειρα, επιπόλαια, με πολλές αυταπάτες».

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις διακρίνονταν από παντελή έλλειψη σχεδιασμού στο μεταναστευτικό ζήτημα. Το μέγεθος της ανυπαρξίας σχεδιασμού των προηγούμενων κυβερνήσεων διευρύνεται, αν αναλογιστούμε ότι είχαν να διαχειριστούν μετανάστες και όχι απελπισμένους πρόσφυγες» είπε εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γ. Λαζαρίδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωποι της Ένωσης Κεντρώων, Γεώργιος Καρράς, ανέφερε ότι σε μεγάλο μέρος του το νομοσχέδιο αποτελεί επανάληψη ήδη νομοθετημένων από την ΕΕ διαδικασιών.

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προωθεί «λαθρομεταναστευτικό» νομοσχέδιο, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 33 της σύμβασης της Γενεύης όλοι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα δεν είναι πρόσφυγες, αφού δεν προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη, αλλά από την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης του ert.gr, με πληροφορίες από ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος