Κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στους πολιτικούς φορείς της αντιπολίτευσης, άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα της Κυριακή και οι εκβιασμοί καλά κρατούν. Από την μιά η ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ μαζί με την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι» εκβιάζουν τον λαό για να πει «Ναί» στην ευρωπαϊκή πρόταση-καρμανιόλα και από την άλλη εκβιάζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την στήριξη της Χρυσής Αυγής για να αποσπάσουν το «Ναί» στο δικό τους μνημόνιο», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Είπε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε χθες ότι η πρότασή του είναι στο τραπέζι και από την επόμενη εβδομάδα η διαπραγμάτευση θα αφορά ένα νέο πρόγραμμα, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο.
«Η κυβέρνηση προτείνει το «Όχι», αλλά στην ουσία παίζει το παιχνίδι του «Ναί» και με το ψεύτικο δίλλημμα που θέτει καλώντας τον λαό να επιλέγει δήθεν το λιγότερο κακό μνημόνιο και με το κλίμα τρομοκρατίας που ενισχύει με μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων και με τους περιορισμούς που βάζει να πάρουν απο τις τράπεζές τους μισθούς και συντάξεις και με τα παζάρια που συνεχίζει με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενισχύσει τον εκβιασμό της άλλης πλευράς» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

«Το ΚΚΕ, τόνισε, καλεί τον ελληνικό λαό να απορρίψει όλους τους εκβιασμούς, να φθάσει στην κάλπη με την πρότασή του και να πει «δεν διαλέγουμε αντιλαϊκά μέτρα, δεν διαλέγουμε νέα μνημόνια, ακυρώνουμε όλα τα ψευτοδιλλήμματα, λέμε «Όχι» στην πρόταση ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και στην πρόταση της κυβέρνησης γιατί και οι δύο πτωχεύουν τον λαό. Απαιτούμε αποδέσμευση απο την λυκοσυμμαχία της ΕΕ με τον λαό πραγματικά στην εξουσία».
Πρόσθεσε οτι η πρόταση του ΚΚΕ «δεν αθροίζεται με καμία πρόταση των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής που μαζί την ψήφισαν στην Βουλή» .

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε οτι το πραγματικό ερώτημα που θέτει η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα είναι «θέλετε το Συριζέικο μνημόνιο των 8 δισ ή το Τροϊκανό μνημόνιο των 9 δισ».
Εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί «με ωμό τρόπο αρνήθηκε στην Βουλή προχθές, να τεθεί η πρόταση του ΚΚΕ με τα ερωτήματα που έβαζε στο δημοψήφισμα, όχι μόνο μη δεχόμενη να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση, αλλά μην βάζοντας ούτε καν σε ψηφοφορία στην Βουλή την πρόταση του Κόμματος».

Είπε οτι η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκλείσει την πρόταση του ΚΚΕ απο το δημοψήφισμα, απο το να βρίσκεται επίσημα στα εκλογικά τμήματα, επιλέγοντας το δικό της ψηφοδέλτιο και στα αγγλικά, στην μετάφραση απο ότι ειδαμε σήμερα, για να πάει ο λαός να τσεκάρει με το στυλό το «Ναί» ή το «Όχι» στο «κουτάκι» και απο την κάλπη βέβαια, τελικά, να βγει μόνο «ναι σε όλα», κάτι που φαίνεται και απο τις διεργασίες μυστικές και φανερές που γίνονται ακομα και σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Βουλή και στις Βρυξέλλες».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφορικά με την επιβολή περιορισμού στις τραπεζικές συναλλαγές, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την επιδείνωση της κατάστασης του λαού και έθεσε το ερώτημα αν με όσα είπε ο Πρωθυπουργός για «εξασφάλιση των βασικών αγαθών», εννοεί «ένα μπουκάλι γάλα και μισό πιάτο φαγητό».

Κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ώστε

– Να διασφαλιστεί η είσπραξη του συνόλου ολόκληρου του μισθού, ολόκληρης της σύνταξης.
– Η είσπραξη ολόκληρου του επιδόματος ανεργίας.
– Η δυνατότητα ανάληψης από μικροκαταθέτες.
– Να παγώσουν οι δόσεις προς την εφορία για τους φόρους εισοδήματος των φυσικών προσώπων και τα χαράτσια.
– Να παγώσουν οι δόσεις προς τις τράπεζες που αφορούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
– Να παγώσει η καταβολή λογαριασμών για φώς, νερό και τηλέφωνο και να μην υπάρξει καμιά διακοπή συνδέσεων.
– Να καταργηθούν τα διόδια, τα εισιτήρια σε όλα τα ΜΜΜ σε ολόκληρη τη χώρα.
– Να μην καταβάλλεται καμιά συμμετοχή σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις, που είναι απαραίτητες για τους εργαζόμενους για το λαό, καθώς και στην προμήθεια φαρμάκων.
«Όλα αυτά μπορεί ο λαός μας, ως επείγοντα μέτρα, να τα διεκδικήσει και να φτάσει στην κάλπη με την πρόταση του Κόμματος», κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Φωτο: αρχείο ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΚΚΕ

Μοιράσου το άρθρο: