Σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος άσκησε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος. Επεσήμανε δε, ότι «θέλει μια υπερβάλλουσα θρασύτητα να υιοθετείται αυτό το ήθος της κριτικής».

«Έρχεται και επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο ανόητο επιχείρημα που λέει ότι εμείς προεκλογικά λέγαμε ότι για όλη αυτή την κατάσταση στην χώρα φταίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ανακαλύψαμε τους γεωπολιτικούς λόγους. Μα οι γεωπολιτικοί λόγοι υπήρχαν, η διαχείριση ήταν άθλια και ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι άνθρωποι αυτοί πριν ενάμιση μήνα που ήταν; Δεν ήταν σε μια χώρα που ήταν ως εκκρεμότητα 70.000 μη επεξεργασμένες αιτήσεις ασύλου; Αυτή ήταν η μια κληρονομιά μας» σημείωσε.

Αναφερόμενος στα νησιά τόνισε ότι «η Σάμος ήταν μια πολιορκημένη πόλη» και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Μιλώντας με αριθμούς ανέφερε ότι το ΄18 και το ΄19 υπήρξαν 45.000 αιτήσεις για άσυλο, οι 38.000 ανήκαν σε ευάλωτη κατηγορία και μετακινήθηκαν στην ενδοχώρα. Από τις υπόλοιπες, οι απορριπτικές αποφάσεις ήταν 1600 και υλοποιήθηκαν 403 επιστροφές. Αυτή ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε. Παραλάβαμε το χάος και την αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος που προσπαθούμε να λύσουμε».

«Είμαστε δίπλα στις ανάγκες των πολιτών να αισθανθούν ασφαλείς και ταυτόχρονα ως δημοκρατική πολιτεία να σεβαστούμε το μείζον αγαθό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» πρόσθεσε.

Δήλωσε ότι «παραμένει ενεργή η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας» και συμπλήρωσε ότι «το Κοινοτικό Δίκαιο θα είναι μονίμως σεβαστό».

Αναφερόμενος στη διαδικασία ασύλου στη χώρα μας, τόνισε ότι «πρέπει να τρέξει γρήγορα για να δικαιώνονται οι άνθρωποι είτε να μένουν προστατευόμενοι στη χώρα μας , είτε για να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που δεν πρέπει να μένουν στην Ελλάδα, και να επιστρέφονται στην Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης είτε σε τρίτες χώρες. Είναι μια δύσκολη διαδικασία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια ρωμαλέα πολιτική επιστροφών διότι αυτό επιβάλλει το δίκαιο και το συμφέρον της χώρας που πάντα είναι σύμφωνο με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: