Γ. Κουμουτσάκος: Μόνο θετικό το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Τουρκία (audio)

«Υπήρξε μία συνολική καταδίκη της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Δεν πρέπει να διαμορφώνεται κλίμα αμφισβήτησης της Ευρώπης γιατί εκεί προστρέχουμε για στήριξη, μερικές φορές χαμηλότερη των επιθυμιών ή των προσδοκιών μας, αλλά στήριξη». Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Πολιτικής Ασύλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, τόνισε ότι μπορεί το συναίσθημα των Ελλήνων να μην είναι ευχαριστημένο, αλλά δεν μπορούμε να υποβαθμίζουμε το γεγονός ότι 28 κράτη μέλη της ΕΕ καταδίκασαν την απόφαση του προέδρου Ερντογάν. «Και ναι, θέλουμε μία ισχυρότερη ένωση και πρέπει να δουλέψουμε γι’ αυτό».

Σχετικά με το ενδεχόμενο των κυρώσεων στην Τουρκία, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι δεν έχει να προσθέσει ούτε ένα «και» σε αυτά που είπε χθες ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας. «Το ενδεχόμενο των όποιων κυρώσεων αφορά την παραβατική και την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και συνδέονται με αυτό οι κυρώσεις. Σε σχέση με την Αγία Σοφία υπάρχει ένα πεδίο δράσης διεθνές μεγάλο για τη χώρα μας από την ΟΥΝΕΣΚΟ έως και στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Επί του θέματος, το πεδίο για το οποίο συζητούνται κυρώσεις είναι αυτό της παραβατικής συμπεριφοράς».

Απαντώντας στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν εκμεταλλεύτηκαν τον μηχανισμό κυρώσεων που ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξασφαλίσει, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παίζει με τις λέξεις. Διερωτήθηκε για «ποιο μηχανισμούς -λέξη παγίδα- που θα ενεργοποιείται με συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι «συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε να κινηθεί η Ευρώπη όταν θα ερχόταν η στιγμή να επιβάλει κυρώσεις. Δεν μπορεί το πλαίσιο που συμφωνήθηκε τότε, να εμφανίζεται τώρα ως μηχανισμός με στόχους και κυρώσεις που η Ελλάδα δεν αξιοποίησε. Αυτό είναι παραμόρφωση της πραγματικότητας».

Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι απέναντι στην στρατηγική πολυμετωπικής πίεσης που ασκεί η Τουρκία στη χώρα μας, η πολιτική της κυβέρνησης είναι μία: να υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό της χώρας, πυκνή διπλωματική δραστηριότητα για να υφανθεί ένα δίχτυ στηρίξεων και συμμαχιών στην περιοχή, και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

«Στα τρία μέτωπα που χρειάζεται να απαντηθεί η τουρκική προκλητικότητα, η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της. Διαμορφώνει όρους εθνικής ενότητας, αναπτύσσει δραστήρια διπλωματική παρουσία και στρατηγική και έχει δηλώσει την επιχειρησιακή της ετοιμότητα».

Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι «προφανώς και πρέπει να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία και ότι αυτό δεν σημαίνει με κανένα τρόπο αθέτηση ή υπαναχώρηση από τις θέσεις μας. Πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα και να υπάρχουν δικλείδες επικοινωνίας, γιατί έχει δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα έντασης, και να αποφευχθεί, και από παρανόηση ακόμα, αυτή η ένταση. Η Τουρκία είναι ένα μία μεγάλη χώρα στην περιοχή. Χρειάζεται από εμάς να εφαρμόζουμε πολιτικές, τη δική μας στρατηγική. Είναι ένας αβέβαιος σύμμαχος, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη Δύση».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος