Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου: Εξαιρετικά θετική είναι η συμφωνία για το Σκοπιανό ζήτημα που πρόκειται να υπογραφεί και να δρομολογηθεί η εφαρμογή της με όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

Εξασφαλίζεται η ονομασία με τον γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, η απάλειψη των όποιων αλυτρωτικών διατάξεων του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και θεωρώ πολύ σημαντικό ότι θα υπάρξει και αναθεώρηση του Συντάγματος, πρόσθεσε.

Αν τηρηθούν τα στάδια και τηρήσει τα συμφωνηθέντα η άλλη πλευρά, νομίζω ότι μέχρι τέλη του έτους θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη σύμβαση, εκτίμησε ο υπουργός.  Η ύπαρξη εν τέλει της συμβάσεως, η εφαρμογή και η δέσμευσή της θα εξαρτηθεί ακριβώς από την ψήφιση από την πλευρά της ΠΓΔΜ των διατάξεων που αναθεωρούν το Σύνταγμά της και συναρτάται αυτή η αναθεώρηση με το γεγονός αν η ΠΓΔΜ θα γίνει, ή όχι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σημείωσε. Διότι υπάρχει η αιρεσιμότητα, πάντα με την αίρεση ότι όλα αυτά θα πληρωθούν, υπογράμμισε ο κος Κουβέλης.

Ερωτηθείς για το αν έχει η κυβέρνηση τη νομιμοποίηση να προχωρήσει τη σύμβαση ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει την απόλυτη συνοχή της, αν κάποιος θέλει να την αμφισβητήσει μπορεί να καταθέσει μια πρόταση δυσπιστίας και να κρίνει αν υπάρχει, ή όχι η συνοχή της. Η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης -υποστήριξε- να αποδεχθεί την δρομολόγηση αυτής της συμφωνίας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα στοιχείο που εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αντιπολίτευσης που προκαλείται από τη μεριά της και βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και την λύση ενός προβλήματος που μας απασχολεί εδώ και χρόνια.

Ερωτηθείς για την στάση των ΑΝΕΛ,  ο κος Κουβέλης σημείωσε ότι δεν έχει δείγματα από την πλευρά των ΑΝΕΛ αναφορικά με την απόσυρση της στήριξής τους στην κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός είπε ότι έχουμε κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία όχι μόνο σε επίπεδο της ρητορικής, αλλά και σε επίπεδο πρακτικών ενεργειών. Ένα περιστατικό που μπορεί να έχει σχέση με αναχαίτιση μπορεί να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο, χωρίς να εκτιμά ότι αυτό θα θερμάνει για πολύ το Αιγαίο.

Αναφερόμενος στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς κρατούμενους ο κος Κουβέλης είπε ότι οι προσπάθειές μας εντείνονται συνεχώς και τις επόμενες μέρες προωθείται νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι δυο στρατιωτικοί μας μετατίθενται στο εξωτερικό στην Τουρκία, θα λαμβάνουν τις αποδοχές στρατιωτικών σε άλλη χώρα με βέβαιη σταθερή κατοικία, προκειμένου να αποφασίσει το δικαστήριο την άρση της προφυλάκισης.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Αλέκα Σταυροπούλου

Μοιράσου το άρθρο: