Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν πως η νέα μεταναστευτική κρίση αποτελεί εθνικό ζήτημα, διαφωνούν ωστόσο με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. «Δεν πρόκειται να περάσει κανείς παράνομα στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζει η Κυβέρνηση σχολιάζοντας πως «αν βρισκόταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα άφηνε όλους τους μετανάστες να περάσουν.

Θετική χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την παρουσία της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας στον Έβρο, σημειώνει ωστόσο ότι δεν αρκεί. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης τόσο για την εσωτερική διαχείριση με ασφάλεια και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο όσο και για την ευρωπαϊκή της διάσταση», αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας την ανάγκη «η Ευρώπη να σηκώσει επιτέλους το βάρος που της αναλογεί και να πιέσει την Τουρκία να διακόψει τον εκβιασμό της και να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση».

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε η ευρωπαϊκή ηγεσία, είπαν κουβέντα για την υποχρέωση δίκαιου διαμοιρασμού των βαρών με νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στις χώρες της ΕΕ, όπως το 2016, ούτε για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς την Τουρκία», συμπληρώνει ο A. Χαρίτσης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή δήλωσε: «Είναι σαφές ότι η σκέψη μας, η συμπαράστασή μας, η ηθική μας στράτευση βρίσκεται με τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ, του Ελληνικού Στρατού, του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι αυτή τη στιγμή υπερασπίζονται τα σύνορα της Ελλάδος από μια ασύμμετρη απειλή η οποία είναι απολύτως οργανωμένη και απολύτως ενταγμένη στα σχέδια της Τουρκίας και στα γεωπολιτικά παιχνίδια που αυτή θέλει παίξει».

Σχετικά με τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, όπως η αναστολή των αιτήσεων ασύλου, μίλησε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, βουλευτής Λέσβου, ο οποίος επισκέφτηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης: «Εδώ είναι 415 άτομα παράνομα, θα μεταφερθούν στις δομές στην ηπειρωτική χώρα και θα επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης».

Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε εκ νέου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. «Χορτάσαμε από λόγια. Απαιτούμε από την Ευρώπη αλλαγή πολιτικής και συγκεκριμένες πράξεις […] Αναρωτιέμαι επιτέλους τι ακριβώς ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Μητσοτάκης». Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε «λόγια παρηγοριάς» όσα ανέφεραν οι επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Καστανιές κι άσκησε δριμεία κριτική για το γεγονός ότι δεν ορθώνουν ανάστημα στην επιθετικότητα και τις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι οι πολίτες απαιτούν αποφασιστική δράση και εθνική συνεννόηση , σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και πως ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να πορεύεται μόνος του.

Η ΕΕ θυμάται τα ελληνικά σύνορα μόνο όταν πρόκειται να απωθηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που η ίδια δημιουργεί με τις επεμβάσεις της, όταν όμως πρόκειται για τις παραβιάσεις της Τουρκίας, τότε «σφυρίζει κλέφτικα. Αν δεν υπάρξει τώρα αμφισβήτηση και σύγκρουση με αυτή την πολιτική, με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τις συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας, κανένα μέτρο καταστολής, καμία υποκριτική φωνή ευαισθησίας και συμπαράστασης από αξιωματούχους της ΕΕ, αλλά και κανένα κυβερνητικό ευχολόγιο για δήθεν αλληλεγγύη από την ΕΕ, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την όξυνση του προβλήματος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Το τελωνείο στις Καστανιές επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «αν γινόταν το τείχος δεν θα υπήρχε αυτή η εικόνα» και πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει «απέλαση σε όλους που μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα». Το επικοινωνιακό show του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους στον Έβρο δεν μπορεί να κρύψει […] την αδιαφορία της Ε.Ε. στο λαθρομεταναστευτικό πρόβλημα, τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μήνυμα θα έστελνε στους μετανάστες που είναι απέναντι και προσδοκούν να μπουν στα ελληνικά εδάφη, ο κ. Βελόπουλος τόνισε: «Μετανάστης είναι αυτός που πάει στο προξενείο μου, στην Κωνσταντινούπολη, και λέει θέλω να πάω στην Ελλάδα με χαρτιά. Δεν είναι μετανάστης αυτός που δεν έχει χαρτιά. Αυτός που επιχειρεί να μπει παράνομα σε μια χώρα είναι λαθρομετανάστης».

H E.E. «επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι θα συνεχίσει να νίπτει τας χείρας της στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε», τονίζει το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επίσκεψη των κοινοτικών αξιωματούχων, σήμερα, στον Έβρο. Το ΜέΡΑ 25 προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει βέτο «σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό που απαιτεί ομοφωνία από τα Κράτη-Μέλη, μέχρι να υποχρεωθούν στη ριζική αντιμετώπιση του προσφυγικού σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Κ. Αντωνιάδη

Μοιράσου το άρθρο: