Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρχές Ιανουαρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί – Να δώσουν οι πολιτικοί το παράδειγμα

Στις αρχές Ιανουαρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε κατά την συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ότι αμέσως μετά την έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, που υπολογίζεται να γίνει στις 30/12, θα φτάσει στη χώρα μας. Παράλληλα, πρότεινε οι πολιτικοί αρχηγοί να κάνουν το εμβόλιο στέλνοντας το μήνυμα στους πολίτες.

Ως «αχτίδα αισιοδοξίας» στη μάχη κατά της πανδημίας χαρακτήρισε το εμβόλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ένα «θαύμα της επιστήμης» εξ αιτίας της ταχύτητας με την οποία κατέστη εφικτή η κατασκευή του, πληρώντας μάλιστα τα στάνταρ ασφαλείας που τίθενται, ενώ είναι και αποτελεσματικά σύμφωνα με τις έρευνες των εταιρειών.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται συνολική εκστρατεία για τον εμβολιασμό και ανέφερε πως θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα εμβολιαστούν, μαζί με τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικ. Σακελλαροπούλου, καλώντας ταυτόχρονα τους πολιτικούς αρχηγούς και τους πολιτικούς συνολικά να δώσουν το παράδειγμα στους πολίτες.

Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του εμβολίου, τόνισε πως αποτελεί «υπεύθυνη στάση να κάνουμε το εμβόλιο» και εξέφρασε τον προβληματισμό του για όσους δηλώνουν πως δεν είναι η μόνη λύση με την αιτιολογία πως θα δούμε τα αποτελέσματα μετά από έναν χρόνο.

Οπως διευκρίνισε, δεν είναι η λύση στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μόνη λύση για την αντιμετώπιση της διασποράς, σε συνδυασμό πάντα με την τήρηση των μέτρων προστασίας, προσωπικής και κοινωνικής.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως λάθος τον εφησυχασμό που υπήρξε μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, τόνισε πως δεν ήταν λάθος το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ επανέλαβε πως εκ των υστέρων θα μπορούσε κάποιος να πεί πως καθυστέρησε το δεύτερο lockdown — εν τούτοις, οι αποφάσεις ελήφθησαν όταν διαπιστώθηκε το μέγεθος της διασποράς ειδικά στη Θεσσαλονίκη και συνολικά στη βόρεια Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε απάντηση και στις κατηγορίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για «διπλά βιβλία» θέλοντας να δείξουν πως υπήρξε διαφορετική διαδικασία καταγραφής των κρουσμάτων, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων»

Ακόμη χαρακτήρισε ως λάθος το γεγονός πως φωτογραφήθηκε χωρίς μάσκα στο πλαίσιο της βόλτας του στην Πάρνηθα με ποδήλατο, έκανε λόγο για μια «στιγμή ανεμελιάς», που όμως του έδωσε τη δυνατότητα να σκεφτεί τη σημασία που έχει για τους πολίτες η στάση των πολιτικών και η τήρηση των μέτρων από τους ίδιους.

Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοιού υπογραμμίζοντας πως το κράτος «στάθηκε δίπλα σε όλους» ξεκαθαρίζοντας όμως πως αυτή η οικονομική ύφεση «δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές».

Ταυτόχρονα ανέδειξε τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο χαρακτήρισε ως «τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία», ενώ σημείωσε πως «θα έχουμε εκταμιεύσεις από το 2021.

Στο σημείο αυτό μίλησε για το σχέδιο που έχει καταθέσει η Ελλάδα στην ΕΕ τονίζοντας ότι  έχει πάρει πολύ καλές κριτικές. Υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να έρθουν τα χρήματα με την ταχύτητα που οι περιστάσεις απαιτούν και εστίασε στην έκθεση Πισσαρίδη, υπογραμμίζοντας πως είναι συνολικό εγχειρίδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που η χώρα έχει ανάγκη.

«Συμφωνώ με πάρα πολλά από τα συμπεράσματά της» είπε διευκρινίζοντας ότι «δεν αποτελεί προγραμματικό πολιτικό κείμενο, δεν είναι μανιφέστο της κυβέρνησης. Υπάρχει κοινός τόπος σε πολλούς συμπολίτες μας για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να κάνει η χώρα για να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόθεση του είναι να πατήσει «γκάζι στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις».

Ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας έστειλε μήνυμα πως συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής. Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανέφερε πως δόθηκαν στην Τουρκία δύο επιλογές τον Οκτώβριο, η οποία ομως δεν αγκάλιασε τη θετική ατζέντα.

Αναφορικά με τις κυρώσεις τόνισε πως δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις αποφάσεις, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος.

«Δεν αναφέρομαι» είπε «στην αυτονόητη στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έχει πάρει μια απόφαση με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Όλα είναι στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με την Ελλάδα»

Κατέληξε δε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει ένταση στη θάλασσα, το ένα μείζον ζήτημα που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, των θαλάσσιων ζωνών.

«Έχουμε διαφωνία αυτή η στιγμή για την ΑΟΖ στις περιοχές αυτές. Αν δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση, να πάμε στο Δικαστήριο στη Χάγη» ανέφερε και διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι που πρέπει να αλλάξει στάση δεδομένου ότι  «Θα χρειαστούμε μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος