Στην πλευρά των Σκοπίων περνά η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και η επίσημη μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία, μετά την κύρωση την Παρασκευή 8/2/2019 από το ελληνικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου ένταξης της γείτονος στο NATO. Ήδη, σχετικές επισημάνσεις κάνουν και τα διεθνή μέσα σε αναφορές τους, με ενδεικτική την αναφορά του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ότι τώρα η κυβέρνηση στα Σκόπια θα πρέπει να ενημερώσει για την αλλαγή του ονόματος της χώρας όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα άλλα κράτη. 

Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 153 ΝΑΙ, 140 ΟΧΙ και ένα «παρών», ενώ προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον και όλοι θα κριθούν από το λαό, την ιστορία και τις επόμενες γενιές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη ΝΔ για ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση στα εθνικά θέματα, ενώ κατέκρινε και τη Φώφη Γεννηματά λέγοντας πως η κριτική της είναι ταυτόσημη με αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ.Τσίπρας επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, και απευθυνόμενος στον κ.Μητσοτάκη σημείωσε ότι στις ευρωεκλογές θα υποστεί μία δεινή διάψευση των προσδοκιών του, όπως έχουν διαψευστεί όλα τα αφηγήματά του.

Για τελική πράξη μιας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ.Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα χωρίς να διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση αντί να πάει σε εκλογές όπως θα όφειλε, πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης και μίλησε για ευτελισμό της πολιτικής ζωής από μία κυβέρνηση-κουρελού.

Δώστε τέλος στη παρακμή και ορίστε ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών το ταχύτερο, επισήμανε η Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι υπάρχει θέμα Δημοκρατίας στον τόπο, που είναι βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς.

Ως το καλύτερο βαποράκι των ΗΠΑ στα Βαλκάνια χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Ποτάμι δεν θέλει Βαλκάνια με μαύρες τρύπες, ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης είπε πως απεμπολούμε το χαρτί που είχε η Ελλάδα για να πιέζει τα Σκόπια.

Σημειώνεται ότι έντονη φραστική αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ψυχρό εκτελεστή που του πήρε το κεφάλι και το περιφέρει σε Τουρκία και Ευρώπη, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο κ.Καμμένος.

Θα με ευγνωμονείτε που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς, του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της ΦΥΡΟΜ Ζόραν Ζάεφ, χαιρέτισε το χθεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Παράλληλα, αρχιτέκτονα της πολιτικής για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων χαρακτήρισε την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη γείτονα, Μπουγιάρ Οσμάνι, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται.

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:
Υπερψηφίστηκε το πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ-Διαξιφισμοί στη Βουλή (video)

Τσίπρας: Εθνικά επικίνδυνη η στάση της ΝΔ – Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Κ. Μητσοτάκης: Η χώρα πρέπει να πάει άμεσα σε κάλπες

Γεννηματά: Η πόλις εσάς θα ακολουθεί, θα σας καταδιώκει για πάντα

Σύγκρουση Τσίπρα-Καμμένου στη Βουλή

Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση αποτελεί πλέον το καλύτερο «βαποράκι» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια

Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν θέλει Βαλκάνια με μαύρες τρύπες

Β. Λεβέντης: Ένα χαρτί είχαμε να πιέζουμε τα Σκόπια, το ΝΑΤΟ, και το απεμπολούμε σήμερα

Μοιράσου το άρθρο: