Ξεπεράστηκε ο στόχος των 200.000 εμβολιασμών – “Ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων”

Περισσότεροι από 17.000 εμβολιασμοί γίνονται καθημερινά, ενώ ξεπεράστηκε ήδη ο στόχος για 200.000 εμβολιασμούς τον Ιανουάριο,καθώς ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 270.000 συμπολίτες μας, δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “‘Eχουμε ένα μηχανισμό ο οποίος λειτουργεί σε πολύ καλό επίπεδο και θα ήθελα να σας πω ότι πραγματικά η επιτυχία του ρυθμού του εμβολιασμού θα εξαρτηθεί 100% από το πόσο θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεων των δόσεων”, επεσήμανε ο Χρήστος Ταραντίλης.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλύτερη σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαικές. Η κατάσταση βελτιώνεται σε περιοχές επιβαρυμένες, ωστόσο έχουμε έξαρση κρουσμάτων κυρίως στην Αττική, τόνισε ο Χρήστος Ταραντίλης επεναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις προσδιορίζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα.

“Μπροστά στον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας- εξαιτίας των μεταλλάξεων και του χειμωνιάτικου καιρού και συνεπώς των περισσότερων λοιμώξεων και ιώσεων που συνηθίζονται- κάθε χρόνο- αυτούς τους μήνες – εντείνουμε την άμυνά μας και ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς.

Ο Χρήστος Ταραντίλης, αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα υπέρ των πληττόμενων επιχειρήσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή, απαλλαγή από μίσθωμα, κρατική ενίσχυση υπό τη μορφή των παγίων δαπανών), στα αναπτυξιακά έργα, στο νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των πανεπιστημίων και στις αλλαγές σχετικά με τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.

Ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων: Τις επόμενες ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Το νομοσχέδιο ανάμεσα στα άλλα προβλέπει:

– Πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές με κρατική εντολή από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021

– Καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές, του 80% του μηνιαίου μισθώματος

– Διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή).

– Κρατική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι «σύμμαχος της κυβέρνησης στις δράσεις οικονομικής στήριξης και κοινωνικής ευαισθησίας είναι η εμπιστοσύνη που ανέκτησε η χώρα μας από τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές.

Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτητα μεγάλα έργα αναπτυξιακής υποδομής, όπως ο οδικός άξονας Ε65 που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τρίκαλα- έχει μείζονα σημασία για τη Δυτική Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα σημαντικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, όπως ο άξονας Πάτρας- Πύργου και ο Βόρειος Οδικός ‘Αξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ), προκειμένου η πατρίδα μας να αποκτήσει αξιόπιστους, οικονομικούς και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους», τόνισε.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό και ταυτόχρονα συνεχίζει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πραγματική οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διαπίστωσαν αυξήσεις στις απολαβές τους. Πρώτον διότι μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και δεύτερον διότι αναβλήθηκε η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα».

Όπως είπε ο κ. Ταραντίλης «παράλληλα συνεχίζεται η οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία.

Μόνο την εβδομάδα που πέρασε καταβλήθηκε σχεδόν 1 δισεκ. σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, της στήριξης των εκμισθωτών για μειωμένα μισθώματα και του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, το μισό της οποίας όπως και στον προηγούμενο κύκλο είναι μη επιστρεπτέο».

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μην καθυστερήσει», δήλωσε για την επιστροφή στην κανονικότητα ο Χρήστος Ταραντίλης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο μηχανισμός που διαθέτουμε λειτουργεί σε πολύ καλό επίπεδο και πως η επιτυχία στο ρυθμό του εμβολιασμού θα εξαρτηθεί από το πόσο θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων των δόσεων.

Τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι δίπλα στους πολίτες που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία και υπενθύμισε ότι δόθηκαν 24 δισ. ευρώ, περίπου το 15% του ΑΕΠ το 2020, και έχουν προγραμματιστεί άλλα 7,5 δις ευρώ το 2021.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ο κ. Ταραντίλης σημείωσε πως αν υπάρχουν αλλαγές στο περιβάλλον, ακολουθεί η εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής και μετά η προσαρμογή στις νέες συνθήκες. «Αυτό έγινε. Είδαμε αύξηση 35-40% των κρουσμάτων στην Αττική, είχαμε εισήγηση της επιτροπής και πήραμε αποφάσεις. Το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσουμε σε όλες τις περιοχές της χώρας», δήλωσε ενώ σε ερώτηση αν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα στις εκκλησίες ή θα σταματήσουν οι πτήσεις από χώρες με το νοτιοαφρικάνικο στέλεχος του ιού, απάντησε πως «θα έχουμε την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών και θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει».

Ερωτηθείς πόσο προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη του ιού και αν είμαστε κοντά σε καθολικό lockdown, απάντησε πως οι μεταλλάξεις είναι ένα νέο δεδομένο αλλά πάντα συνυπάρχουν με τους ιούς. «Εισηγείται η επιτροπή και παίρνουμε τις αποφάσεις. Δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Οι έρευνες στο εξωτερικό δείχνουν ότι οι μεταλλάξεις αντιμετωπίζονται από τα τωρινά εμβόλια. Χθες διάβασα άρθρο στο science για το εμβόλιο της Pfizer. Είμαστε σε εγρήγορση. Πάντα δρούμε προληπτικά ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», συμπλήρωσε.

Για το θέμα της πατέντας των εμβολίων με αφορμή δήλωση του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ μετά από συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινό άρθρο του με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο είχαν τοποθετηθεί στο θέμα. «Τότε δεν υπήρχαν εμβόλια. Σημαντικό είναι τώρα να έχουμε ξεκάθαρο στόχο και αυτός είναι να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία του εμβολιασμού. Η συζήτηση για τις πατέντες μπορεί να γινόταν από τον Απρίλιο από τον πρωθυπουργό αλλά αυτή τη στιγμή είναι άλλα τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να λέμε ιδέες αλλά να κάνουμε ρεαλιστικές προτάσεις που θα τρέξουν πολύ γρήγορα των εμβολιασμό», υπογράμμισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε πότε υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. «Το Α και το Ω είναι να μπορέσουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των εμβολίων. Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός στην Ελλάδα είναι πανέτοιμος. Η χώρα μας είναι στην 5η θέση μεταξύ των 27 χωρών όσον αφορά το ποσοστό που εμβολιάζεται καθημερινώς. Είμαστε έτοιμοι. Το θέμα είναι να έρθουν τα εμβόλια στην προγραμματισμένη χρονική στιγμή και να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μέχρι το καλοκαίρι», απάντησε.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα εξετάσει την αγορά του ρωσικού ή του κινεζικού εμβολίου στην περίπτωση που πάρουν έγκριση, απάντησε ότι «κινούμαστε στο πλαίσιο της Ευρώπης και όπως κάθε κυβέρνηση, έτσι και η δική μας, θα κάνουμε το καλύτερο στα θέματα της δημόσιας υγείας».

Επιπλέον για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι είναι ιδέα που θα χαρούμε πολύ να προχωρήσει και σε άλλες εφαρμογές στην Ευρώπη, εκτός από λόγους υγείας. «Ιδανικό είναι να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, ωστόσο επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε τον τομέα του τουρισμού θα εξετάσουμε και άλλες πιθανότητες», συμπλήρωσε.

Επίσης ρωτήθηκε για τα επιπλέον μέτρα στήριξης της εστίασης από την κυβέρνηση και είπε ότι δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλία διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε αυτές τις επιχειρήσεις και το 2021.

Ανέφερε δε ότι η τακτική του «ακορντεόν» έχει μια πολύ θετική πλευρά, ότι ανοίγει και κλείνει και «είναι σημαντικό να ξέρεις πότε θα ανοίξεις και πότε θα κλείσεις, πάντα με βάση τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών».

Μιλώντας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους δήμους και τις περιφέρειες, ο κ. Ταραντίλης τόνισε πως θα πρέπει με ένα ποσοστό 43% να μπορεί κάποιος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να κριθεί στις επόμενες εκλογές. Σημείωσε ότι σε διαφορετική περίπτωση αυτό που έχουμε δει είναι ακυβερνησία και συνθήκες συναλλαγών με μικρότερες παρατάξεις, κάτι που δεν βοηθά τους δήμους και τις περιφέρειες.

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», απάντησε σε ερώτηση αν θα επανέλθει η λίστα στις ευρωεκλογές.

Ο κ. Ταραντίλης μετά από σχετική ερώτηση απάντησε πως δεν έχει οριστεί ημερομηνία για επόμενη διεξαγωγή διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ενώ για τις επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ, είπε ότι είναι συχνή η επικοινωνία τους και πως η ατζέντα περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις και την πανδημία. «Στο θέμα της Κύπρου παραμένουμε συντεταγμένοι απόλυτα με την κυπριακή κυβέρνηση και στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκανε κανένα σχόλιο για την πρωτοβουλία τις αριστεράς και των πρασίνων στη Γερμανία για επιβολή εμπάργκου όπλων στην Τουρκία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος