Κ. Μητσοτάκης: Να δώσουμε το ελληνικό Πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους

Στη Βουλή μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός: “Το 2019 η χώρα μας είχε τη μεγαλύτερη ανεργία ανάμεσα σε πτυχιούχους.
Έχουμε 14% ανεργία πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, ενώ το 36% των ελληνικών επιχειρήσεων ζητάει αλλά δεν βρίσκει στελέχη από την αγορά εργασίας, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της αγοράς εργασίας και στο τι προσφέρουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Στα ελληνικά Πανεπιστήμια μεσουρανούν πολλοί και εξαιρετικοί επιστήμονες.

Aκολούθως τόνισε ότι: «Όμως σήμερα μόνο το Καποδιστριακό συγκαταλέγεται διεθνώς στα 200 πρώτα πανεπιστήμια, το οποίο δεν είναι αρκετό. Είναι καιρός να δούμε κατάματα την αλήθεια. Να πιάσουμε το νήμα της προόδου στην ανώτατη εκπαίδευση από την αρχή. Για να συμβεί αυτό πρέπει οι σχολές να συναντηθούν ξανά με τον αληθινό τους προορισμό. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν και να κατευθύνονται προς τα πραγματικά τους ενδιαφέροντα. Τα μαθήματα να εμπνέουν ώστε τα παιδιά να τα παρακολουθούν. Και οι συνθήκες να ευνοούν τη μάθηση, την έρευνα και τον ελεύθερο επιστημονικό διάλογο. Και στο πτυχίο να καθρεφτίζονται γνώσεις και δεξιότητες που θα επιτρέπουν στους νέους και τις νέες να διεκδικήσουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία.

H πρόοδος προϋποθέτει ηρεμία, ασφάλεια και κανόνες. Η θέση μας αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής βούλησης ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών. Ότι εκτός από τις ανώνυμες συλλογικότητες υπάρχει και ο επώνυμος φοιτητής, η ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε πολίτη, και ότι το οργανωμένο κράτος οφείλει να μην αφήνει την κοινωνία να μεταβληθεί σε ζούγκλα όπου θα διοικούν όσοι ασκούν βία».

Το νομοσχέδιο απαντάει με τόλμη το διαχρονικό πρόβλημα για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων και δίνει πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της διάρκειάς τους, με προβλέψεις για περιπτώσεις εργαζομένων φοιτητών και όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Να δώσουμε το ελληνικό Πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους, τους καθηγητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, να σταματήσει να είναι νησίδα όπου αδρανούν οι κανόνες της πολιτείας και επιβάλλονται οι κανόνες βίαιων μειοψηφιών.
Nα πιάσουμε το νήμα της προόδου από την αρχή, ενώ ιδρύονται επιτροπές προστασίας με ευθύνη των πρυτάνεων ενώ όπου εκδηλώνεται παραβατικότητα θα παρεμβαίνει άοπλη αστυνομία, αλλά με ειδική εκπαίδευση”.

Σε άλλα σημεία της ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

«Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου κινούνται σε τέσσερις σαφείς κατευθύνσεις. Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ένα όριο μάλιστα που θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα.

Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί, αντί να καταλήγει, τυχαία πολύ συχνά, σε ένα τμήμα από το οποίο είναι πολύ πιθανό ποτέ να μην αποφοιτήσει. Ενισχύοντας την παράλληλη οδό της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ανέφερε ότι οι πρυτάνεις βιώνουν επιθέσεις προπηλακισμούς και ταπεινωτικές ομηρίες, παντού στον κόσμο η είσοδος σε βιβλιοθήκες και εργαστήρια είναι ελεγχόμενη και παντού λειτουργούν υπηρεσίες ασφάλειας, ενώ οι κάμερες θα είναι σε εξωτερικούς χώρους και υπενθύμισε ότι από κάμερες εντοπίστηκαν οι δράστες του πρόσφατου ξυλοδαρμού εργαζόμενου στο μετρό. “Η δημοκρατική τάξη αποτρέπει την επιβολή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία”, ανέφερε ο κ Μητσοτάκης.

Συντηρητικός σήμερα είναι όποιος συντηρεί όσα δεν αξίζουν να συντηρηθούν, ενώ προοδευτικός είναι όποιος θέλει να τα αλλάξει, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ ότι επί της διακυβέρνησής του γίνονταν προγραμματισμένα επεισόδια κάθε Σαββατοκύριακο και ότι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να απομακρύνει τις στάσεις, αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, λέγοντας ότι “το κράτος συμμάχησε με το παρακράτος”.

Αναφέρθηκε στο ρόλο των Πανεπιστημίων στη γέννηση της Εθνικής Αντίστασης και στην πτώση της δικτατορίας και ανέφερε ότι σήμερα είναι διαφορετικές οι συνθήκες για να γίνονται παραλληλισμοί με άλλες ιστορικές περιόδους. Τέλος, κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος