Φωτο Αρχείου (EUROKINISSI)

Τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Bόρειας Μακεδονίας με βάση την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας έθιξε το θέμα των διερευνητικών επαφών τονίζοντας πως προϋπόθεση είναι η Τουρκία να απέχει από κάθε προκλητική ενέργεια. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος τη ΕΡΤ, Νίκος Σταυρουλάκης, ο κ. Δένδιας συνέδεσε το θέμα με τη συμφωνία που έχει συνομολογηθεί με την Αλβανία για κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη διευθέτηση προχωρά με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, αρχές που πρέπει να διέπουν και τις διερευνητικές επαφές με Τουρκία.

Tην ύπαρξη δυνατοτήτων στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Bόρειας Μακεδονίας στη βάση των κοινών προσπαθειών για μια αμοιβαία επωφελή σχέση επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον ομολόγό του από τη Βόρεια Μακεδονία, Μπουγιάρ Οσμάνι, στην Αθήνα.

Σήμερα πάμε ένα βήμα παραπέρα με την υπογραφή τριών μνημονίων που αφορούν τους τομείς της διπλωματικής εκπαίδευσης, της πολιτικής προστασίας και του εξωτερικού εμπορίου και επενδύσεων ανάμεσα στους κρατικούς φορείς Enterprise Greece και Invest North Macedoni είπε ο κ. Δένδιας.

Υποστηρίζουμε την προσπάθειά σας στην ΕΕ υπογράμμισε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας ότι «Η Ελλάδα ιστορικά, αλλά και ενεργά υποστηρίζει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την ενταξιακή τους προοπτική», σημείωσε, «βέβαια βάσει των αιρεσιμοτήτων, της αξιοκρατίας και της μεθοδολογίας της ΕΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια για να στηρίξει τις προσπάθειες των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην ΕΕ, υπογράμμισε όμως ότι «πρέπει να έχουμε εφαρμογή πλήρη συνεπή και καλή τη πίστει της Συμφωνίας των Πρεσπών για να υπάρξει πρόοδος».

«Δυο χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια στην εφαρμογή της. Αλλά βεβαίως απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος», επεσήμανε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε χρειάζεται προσπάθεια όσον αφορά στην υλοποίηση και τη συνεπή χρήση του ονόματος και των ορολογιών από όλα τα δημόσια όργανα και τους ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων και των ιστοσελίδων. Χρειάζεται ακόμη προσπάθεια για την εξάλειψη, την εκρίζωση του προβλήματος της αρχαιοποίησης, την αφαίρεση του ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και τις δημόσιες χρήσεις.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η σαφήνεια για το τι έχει συμβεί στην αρχαιότητα«, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο και έχει γίνει δεκτό από τη Βόρεια Μακεδονία ότι δεν ήταν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν ήταν παρόντες στα Γαυγάμηλα και σε άλλες ιστορικές στιγμές.

«Μεταξύ φίλων πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί», ανέφερε. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας, μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος της. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντικά συμφέροντα στη σταθερότητα στην περιοχή και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η δική σας ευημερία».

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κενό σταθερότητας στην περιοχή μας είπε ο κ. Δένδιας ο οποίος προειδοποίησε ότι «το κενό θα μπορούσε εύκολα να καλυφθεί από άλλες μη ευρωπαϊκές δυνάμεις που είναι υπέρ του αναθεωρητισμού».

Όπως υπενθύμισε, οι δύο χώρες έχουν κοινά σύνορα, ενώ η Ελλάδα έχει καλωσορίσει τη Βόρεια Μακεδονία σαν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και πραγματοποιεί αποστολές για την αστυνόμευση του εναερίου χώρου της.

Ευχαρίστησε μάλιστα τη γειτονική χώρα «για την ευθυγράμμιση σας στην κοινή θέση της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία». «Έχει σημειωθεί και εκτιμάται ιδιαιτέρως το γεγονός αυτό από την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μ. Οσμάνι: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία είναι στρατηγικοί εταίροι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θέση που έχει επί της αρχής να στηρίξει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την έναρξη των διαπραγματεύσεων της χώρας του.

Τόνισε ότι «Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι και με τη δέσμευση στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να ενισχύουμε τη στρατηγική αυτή εταιρική σχέση».

Όπως υπογράμμισε πρόθεση των δύο χωρών είναι να «υπερβούν τις σχέσεις καλής γειτονίας». «Θέλουμε τις διμερείς μας σχέσεις να τις μετατρέψουμε σε μια ειλικρινή και στρατηγική εταιρική σχέση βάσει της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της υποστήριξης».

«Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να αποτελέσει ένα εναρκτήριο λάκτισμα για περισσότερες επισκέψεις σε όλα τα επίπεδα, αλλά και σε περισσότερες συμφωνίες που θα υπογραφούν, περισσότερες δραστηριότητες που ορίζονται στο σχέδιο δράσης, αλλά θα δημιουργήσουν επίσης και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών μας. Είναι πολύ σημαντικό για να υπάρξει μια διαρκής φιλία μεταξύ των χωρών μας», κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Μοιράσου το άρθρο: