Μητσοτάκης: Το Δεκέμβριο οι αποφάσεις της ΕΕ για την Τουρκία (video)

“Ο Δεκέμβρης είναι η καταλυτική ημερομηνία που η Ευρώπη έθεσε ώστε να πάρει  αποφάσεις “σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες”. Το θέμα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη,  ζητήσαμε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων που να καταδεικνύει την έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ και οι εταίροι συμφώνησαν”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ υπενθυμίζοντας πως τον Δεκέμβριο η ΕΕ θα αξιολογήσει το ενδεχόμενο κυρώσεων.

«Επαναλάβαμε τη στήριξή μας σε Ελλάδα και Κύπρο» τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι «θα επανέλθουμε με αποφάσεις».

Παράλληλα, ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι «επιστρέψαμε στο θέμα της Τουρκίας και στα συμπεράσματα της 2ης Οκτωβρίου και ιδιαίτερα στην επανάληψη των μονομερών ενεργειών και των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας για να επαναβεβαιώσουμε πολύ ξεκάθαρα τη διάθεσή μας για διάλογο, αλλά η διαπίστωσή μας είναι ότι η Τουρκία μετά τη 2η Οκτωβρίου αποφάσισε να συνεχίσει την ίδια μέθοδο».

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης  θα ήταν μια πρωτοβουλία που να μην επιτρέπει πώληση όπλων στην Τουρκία γιατί αυτά θα μπρούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να θίξουν κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών”, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία”, είπε.

“Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια”

“Αποτελεί αναφαίρετο δικαώμα η επέκταση, γνωρίζετε ωστόσο γιατί αυτό στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμα”, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και σημείωσε ότι η “συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από την αντιπολίτευση, δεν μπορεί να γίνεται με αυτόν τον τρόπο”.΄

“Εχουμε ήδη προχωρήσει στο Ιόνιο στην επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που συνιστά “πυρήνα κυριαρχίας”. Η Ελλάδα έχει δρομολογήσει δύο συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας για να πετύχουμε ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή»

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής μεσολάβησαν τα γνωστά γεγονότα των τουρκικών προκλήσεων, «αλλά και μια φραστική καταδίκη της Τουρκίας από χώρες που μέχρι τώρα ήταν προσεκτικές στη διατύπωσή τους. Επανέλαβε επίσης ότι η Ευρώπη δεν προχωράει ποτέ με πολύ γρήγορες αποφάσεις για να επισημάνει: «Μην φανταστεί κανείς όμως ότι η Ευρώπη δεν έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε λήψη μέτρων που θα είναι επώδυνα».

“Είναι σαν ένα υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, αλλά όταν στρίψει μένει σταθερά στη νέα κατεύθυνση».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «χώρες που προσδοκούσαν σε μια πιο θετική εξέλιξη μετά την προηγούμενη Σύνοδο, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την στάση της Τουρκίας και την έξοδο του Ορούτς Ρέϊς. Όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει την στάση της σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο χώρες που είναι ακόμη προβληματισμένες, θα πείθονται ότι αυτό που δεν μπορεί τελικά να αμφισβητηθεί είναι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία.

Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία “να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις».

Κορονοϊός: Αυξανόμενη ανησυχία για ένταση- έκταση δεύτερου κύματος 

Μας απασχόλησε πολύ χθες το βράδυ το θέμα της πανδημίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τη συνέντευξη και αναφερόμενος στις “αποχωρήσεις συναδέλφων”, λόγω έκθεσης σε πιθανό κίνδυνο μόλυνσης από κρούσμα στο περιβάλλον τους.

«Έχουμε μια πολύ μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για το ζήτημα του κορονοϊού και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το πότε θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε πως «έχουμε πια έναν ευρωπαϊκό χάρτη, τον ECDC που ανά περιφέρεια αποτυπώνει το επίπεδο κινδύνου με κοινά κριτήρια. Θεωρώ θετικό ότι η Ελλάδα όπως φαίνεται ακόμα, είναι μία από τις χώρες που τα καταφέρνει καλύτερα σε σχέση με Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανα πάσα στιγμή αν δεν είμαστε προσεκτικοί, αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα των ειδικών».

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ακόμη ότι έθεσε στη Σύνοδο, το ζήτημα της προετοιμασίας για την επόμενη ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, τονίζοντας ότι «όλοι ελπίζουμε ότι την άνοιξη θα έχουμε εμβόλιο αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και κοινά πρωτόκολλα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ για συχνότερες βιντεοδιασκέψεις συντονισμού μεταξύ κρατών- μελών, θα βοηθήσει καθώς “όλοι έχουμε να μάθουμε από εμπειρίες άλλων κρατών”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος