Μόλις τρεις μέρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο Tούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποστέλλει στρατεύματα στη Λιβύη, για να στηρίξει το σύμμαχό του, πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ κατά του αντιπάλου του, στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.Στην τουρκική πρόθεση η Γαλλία απαντά με το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο R1 Charles de Gaulle που θα πλεύσει στην Αν. Μεσόγειο. Έντονη ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. «Προκειμένου να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, και για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα, στέλνουμε στρατό στη χώρα αυτή», δήλωσε.

Απείλησε ακόμη ότι θα αρχίσουν σύντομα οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, με την αποστολή του σεισμογραφικού Ορούτς Ρέις ενώ, αναφερόμενος εμμέσως στον EastMed, χαρακτήρισε νομικά αδύνατη την κατασκευή αγωγού, χωρίς την έγκριση Τρίπολης και Άγκυρας, ύστερα από τη συμφωνία με τον Σάρατζ.

«Προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα σενάριο στη Μεσόγειο που θα μας περιορίσει στις ακτές μας. Χαλάσαμε τη συνωμοσία πρώτα με την ΤΔΒΚ και μετά με τη Λιβύη. Υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Στην περιοχή που έχουμε οριοθετήσει είναι νομικά αδύνατο να γίνουν έρευνες και γεωτρήσεις για πετρέλαιο ή να κατασκευαστεί αγωγός, χωρίς την άδεια Τουρκίας και Λιβύης. Το 2020 θα εκδώσουμε άδειες σε αυτήν την περιοχή και αρχίσουμε έρευνες και γεωτρήσεις. Μετά τη διαδικασία αδειοδότησης, αρχικά το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χαρακτήρισε προκλητική και αντιπαραγωγική τη συμφωνία Άγκυρας- Τρίπολης, και τη συμμετοχή στη Διάσκεψη του Βερολίνου, του Αμερικανού Υπεξ Πομπέο ο οποίος θα ζητήσει  την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου:

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας» τονίζει το Γαλλικό ΥΠΕΞ.

Την ώρα που και ο εκπρόσωπος του Γαλλικού ΥΠΕΞ τάσσεται κατά του μνημονίου Τουρκίας Λιβύης, μια ακόμη κίνηση υψηλού θα λέγαμε συμβολισμού έρχεται από την Ελλάδα και την Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ελληνική φρεγάτα έχει ήδη αποπλεύσει με προορισμό την Γαλλία. Εκεί θα συναντήσει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο R1 Charles de Gaulle και σε λίγες ημέρες θα επιστρέψουν μαζί στα νερά της Αν. Μεσογείου. Η Ελληνική φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ θα είναι ανάμεσα στα πλοία ασφαλείας που συνοδεύουν το Γαλλικό αεροπλανοφόρο.

Στη διάσκεψη του Βερολίνου, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα παραβρεθεί και ο Εμμανουέλ Μακρόν, όπως και ο Μπόρις Τζόνσον. Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στρατηγού Χαφτάρ, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έσπευσε στο προπύργιό του, τη Βεγγάζη.

» Ο στρατηγός Χαφτάρ κατέστησε σαφές: Θέλει να συμβάλει στην επιτυχία της διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο και είναι κατ΄αρχήν έτοιμος να συμμετάσχει. Συμφώνησε στην τήρηση της κατάπαυσης του πυρός.»

Ο αλ Σάρατζ έχει ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του. Ο Χαφτάρ είχε αποχωρήσει από τη σύνοδο στη Μόσχα, αρνούμενος να υπογράψει το προσχέδιο συμφωνίας που είχε ήδη υπογράψει ο αντίπαλός του.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Ρένα Δημητρίου, Γιώργος Σιδέρης

Μοιράσου το άρθρο: