«Σταθερή θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων καθώς και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, έτσι ώστε η λύση που θα δοθεί στο Κυπριακό πρόβλημα να είναι μια λύση δίκαιη και βιώσιμη», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» του ΡΙΚ.

«Έγινε μια εξαιρετικά καλή συνάντηση μεταξύ του Κύπριου Προέδρου, κ. Αναστασιάδη, και του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα. Υπήρξε μια αναλυτική ενημέρωση εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη στον Έλληνα πρωθυπουργό για τις διαβουλεύσεις και τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Ελβετία. Επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και από εκεί και πέρα, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα είναι σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Η σταθερή θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων καθώς και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, έτσι ώστε η λύση που θα δοθεί στο κυπριακό πρόβλημα να είναι μια λύση δίκαιη και βιώσιμη. Αλλά αυτά είναι θέσεις που είναι εκπεφρασμένες και πάγιες θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως γνωρίζετε πολύ καλά.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και τις συζητήσεις για το Κυπριακό ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «το σημαντικό που κρατάμε από την επίσκεψη είναι ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά στην πρόοδο των συζητήσεων. Αυτό το αξιολογούμε ως εξαιρετικά θετικό. Και με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις όλων των πλευρών, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια πολυμερή διάσκεψη, για την οποία ωστόσο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: