M. Χρυσοχοΐδης: “Τολμηρό και φιλόδοξο” το ν/σ για το άσυλο – Απώτερος σκοπός του ν/σ η αποτροπή και η καταστολή, λέει η αντιπολίτευση

«Tολμηρό και φιλόδοξο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος, όπως δήλωσε στην Επιτροπή, κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και άλλων οργανώσεων, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο εισηγητής της ΝΔ, Παναγής Καππάτος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο κινείται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεώργιος Ψυχογιός, και οι ειδικοί αγορητές του ΚΙΝΑΛ, Γεώργιος Καμίνης, του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και του ΜέΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα, ανέφεραν πως το σχέδιο νόμου βασίζεται στην ιδέα της «αποτροπής και καταστολής».

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοίδης, το νέο νομοσχέδιο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα, που θα βοηθήσει τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο, να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους, τις υποχρεώσεις τους. «Όσο περισσότερες ροές έχουμε, αλλά και όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο το ανθρωπιστικό ζήτημα επιβαρύνεται», σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σχετικά με την αλλαγή του ρόλου της Ύπατης Αρμοστείας, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως η Ύπατη Αρμοστεία συνέβαλε πολύ στο προσφυγικό ζήτημα. «Παραμένουν συνέταιροι, όμως η Ελλάδα, πρέπει να αυτονομηθεί, να αποκτήσει δικαστές και δικηγόρους, που μπορούν αν χειριστούν παρόμοια θέματα», είπε.

Σημείωσε επίσης, πως οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον οργανισμό δεν διακόπτονται, αλλά ενισχύονται, καθώς η Ύπατη Αρμοστεία θα είναι παρούσα παντού. Το πρόβλημα της διεθνούς νομοθεσίας, το ζήτημα με την έρευνα και διάσωση και μια σειρά κανόνες που διέπουν όλο το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι στην ημερήσια διάταξη των Σωμάτων Ασφαλείας και όσων έχουν την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων.

Εξηγώντας διατάξεις του ν/σ στη διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο εισηγητής της ΝΔ Παναγής Καππάτος επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες βελτιώνονται και οι δομές φιλοξενίας θα υπάγονται στο ελληνικό κράτος, ενώ θα υπάρξουν ρυθμίσεις και για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στόχος, πρόσθεσε ο κ. Καππάτος, είναι η επιστροφή 10.000 ανθρώπων, οι οποίοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ψυχογιός κατηγόρησε τη ΝΔ για μετατροπή του προσφυγικού σε μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ ο συντριπτικός αριθμός των ανθρώπων, προέρχεται από χώρες με πολεμικές συρράξεις, όπως είπε.

Επιπλέον, ο κ. Ψυχογιός εκτίμησε, πως ελλοχεύει ο κίνδυνος, χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, όπως του Βίζεγκραντ, να πουν «μεταναστευτικό είναι, λύστε το μόνοι σας». Προβληματική, μεταξύ άλλων διατάξεων, χαρακτήρισε ο κ. Ψυχογιός τον ορισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων με τρεις διαφορετικούς τρόπους, καθώς και την υποχρέωση να παρίσταται ο ίδιος ο αιτών σε κάθε διαδικασία αίτησης ασύλου, καθότι οι περισσότερες δομές είναι απομακρυσμένες.

Η περικοπή του ΑΜΚΑ των αιτούντων άσυλο και η μειωμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσβάλει τόσο την ατομική, όσο και τη δημόσια υγεία, τόνισαν ο κ. Ψυχογιός και η κ. Διαμαντάκου. Παρομοίως, ζητούν να αποσυρθεί η προβλεπόμενη εξέταση του ασύλου, εκτός από την Ευρωπαϊκή υπηρεσία Ασύλου, και από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας ή των ένοπλων Δυνάμεων.

Για διαβούλευση που κράτησε μόλις τέσσερις ημέρες, και αφορά «το πιο κρίσιμο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Καμίνης.

«Πρέπει να μας γίνει πρώτα από όλα μάθημα η περίοδος της διακυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009 που έχει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο, όπου αυτό το οποίο ήταν η κυρίαρχη ιδέα, ήταν η ιδέα της αποτροπής, της καταστολής, η οποία μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε», εξήγησε ο κ. Καμίνης.

Για ταχείες διαδικασίες, χωρίς διασφάλιση δίκαιης κρίσης έκανε λόγο η κ. Διαμαντάκου, αφού το εν λόγω νομοσχέδιο μειώνει τα δικαιώματα και θέτει ευκολότερη την απέλαση. Ζήτησε καθολική και δωρεάν νομική βοήθεια στους αιτούντες, ενώ προειδοποίησε για ορατό κίνδυνο αστεγίας και κοινωνικής περιθωριοποίησης, αν εφαρμοστεί η διάταξη για αναγκαστική αποχώρηση των αιτούντων άσυλο από τις δομές μέσα σε δυο μήνες από την ψήφιση του νόμου, εφόσον δεν προβλεφθεί «πού θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι».

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, ο βουλευτής του κόμματος, Αντώνης Μυλωνάκης, εκτίμησε ότι ποσοστό όσων δικαιούνται άσυλο φθάνει στο 6-7% και δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου.

Από το ΜέΡΑ 25, η κ. Μπακαδήμα ανέφερε ότι «το σχέδιο νόμου, αντί να κωδικοποιεί και να διευκολύνει τις διαδικασίες, κάνει το ακριβώς αντίθετο. Εισάγει περαιτέρω, ιδιαίτερα πολύπλοκες και κατακερματισμένες διαδικασίες», ενώ διαπίστωσε τη μείωση των εγγυήσεων των αιτούντων άσυλο, ακόμα και των ευάλωτων ομάδων και των ανηλίκων, θέτοντας εμπόδια στην όλη διαδικασία.

Τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχει το σχέδιο νόμου για το άσυλο, εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Υποστηρίζουν ότι ένας σημαντικός αριθμός διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου θα επιβαρύνει τις διοικητικές αρχές που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι καθυστερήσεις.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος