Η αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ θα πάρει τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ οι αποζημιώσεις θα φτάσουν τα 201 εκατομμύρια, δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι γίνεται προσπάθεια να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και να υπάρξει «ομπρέλα» μικτής ασφάλισης (και ιδιωτικής).

Ο ΕΛΓΑ είναι «παθητικός κατά 40-50 εκατομμύρια, ενώ την τελευταία πενταετία πληρώνει πάνω από 200 εκατομμύρια κι αυτό γεννά την ανάγκη αναδιάρθρωσης του», πρόσθεσε, ενώ μίλησε για «προσωπικό στοίχημα» επιτάχυνσης των αποζημιώσεων και των προκαταβολών, ως «λύση που θα εμπλέξει μετά την αναδιοργάνωση την ιδιωτική ασφάλιση».

Πανώλη χοίρων: Τελευταίο κρούσμα σε απόσταση 1, 5 χλμ από ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Το σουβλάκι ακρίβυνε γιατί δεν έχουμε κρούσμα αφρικανικής πανώλης τόνισε ο κ. Βορίδης, συνοψίζοντας ότι έχει μειωθεί η παγκόσμια παραγωγή χοιρινού αφού μόνο στην Κίνα θανατώθηκε το 50% των ζώων.

«Πενήντα κτηνίατροι προστέθηκαν στα σύνορα ενισχύοντας τα μέτρα βιοαφάλειας, ενώ εντείνονται οι εκστρατείες ενημέρωσης για τα οικόσιτα , ελέγχονται  οι πύλες εισόδου με Βουλγαρία και Προμαχώνα.

«Εξαιρέθηκαν από αμερικανικούς δασμούς ελιά-ελαιόλαδο»

Πλήγμα 1 δισεκατομμυρίου επέφεραν οι δασμοί των ΗΠΑ στα αγροτικά προϊοντα της Ισπανίας, ενώ η ελιά και το ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρέθηκαν πλήρως ενώ σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, μεγάλη επιτυχία συνιστά και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης  μεταξύ ΕΕ και Κινα για τα  ελληνικά προϊόντα που θα προστατεύονται πλήρως.

«Με όρους μπάρμπεκιου δεν γίνεται συζήτηση»

Ερωτηθείς για το θέμα του μπάρμπεκιου, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι αυτή η συζήτηση συσκότισε άλλα σοβαρά ζητήματα για την μετανάστευση, που απασχολούν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Καμία απολύτως διαφωνία για το Μεταναστευτικό»

«Φύλαξη συνόρων, μείωση του χρόνου της διαδικασίας ασύλου, κλειστά προαναχωρησιακά, κέντρα, επαναπροωθήσεις . Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο και δεν υπάρχουν αντιρρήσεις», τόνισε ο Μάκης Βορίδης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ευρωπαϊκή διάσταση απάντησε:

«Το ζήτημα είναι το ποια θα είναι η στήριξη στη χώρα που υποδέχεται πρόσφυγες και στην Ευρώπη επικρατούν δυο προσεγγίσεις, αφού άλλες χώρες θέλουν αλληλεγγύη με χρήματα, ενώ εμείς λέμε ότι η αλλη πρέπει να εκφράζεται και στην υποδοχή- αποδοχή τμήματος των προσφύγων».

Πηγή:ΕΡΤ

 

Μοιράσου το άρθρο: