Τσίπρας για τη μετανάστευση: Παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις (videο)

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε σήμερα στο Μαρακές η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση.

Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός στη διακυβερνητική διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Μαρακές για το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση που εγκρίθηκε από τη διάσκεψη. Δεν βρισκόμαστε στο τέλος του τούνελ αλλά στην αρχή μιας διαδρομής, σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε εκτενώς στις ανισότητες και τις προκλήσεις που οδηγούν στην παγκόσμια μετανάστευση και εξακολουθούν να υπάρχουν, τονίζοντας τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση ου προβλήματος.

Τσίπρας για τη μετανάστευση: Παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις (videο)

Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Με τον αντιπρόεδρο της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Ζιλ Καρπονιέ, συναντήθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της διακυβερνητικής διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Μαρακές για το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ σχετικά με τη μετανάστευση. Ηδη το σύμφωνο εγκρίθηκε από τη διάσκεψη παρά τις επιμέρους διαφωνίες ορισμένων χωρών που συμμετέχουν, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να απευθύνει έκκληση για κοινή δράση με στόχο ένα ασφαλές μέλλον με λιγότερη φόβο και περισσότερη ευημερία.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Μετανάστευση που τέθηκε υπό επεξεργασία για σχεδόν δύο χρόνια, είναι το πρώτο που καταρτίστηκε με σκοπό να συμβάλλει στη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών και αναφέρεται σε θεμελιώδεις αρχές – προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας.

Η Ελλάδα έχει γνωρίσει τη μετανάστευση των δικών της πολιτών και υπήρξε, επίσης, χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που επιθυμούν να προσεγγίσουν άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του. Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές μεικτές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από το 2015 και ο ελληνικός λαός, παρά τις δυσκολίες που περνούσε, έδειξε στον κόσμο ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη πρέπει να αντιμετωπίζονται με αλληλεγγύη.

Τσίπρας για τη μετανάστευση: Παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις (videο)

Είναι απαραίτητη η κατανόηση των προτεραιοτήτων, των προσδοκιών και των ανησυχιών τόσο των χωρών προέλευσης, διέλευσης όσο και προορισμού των μεταναστών, προκειμένου να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός και να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως φάνηκε κατά τις διαπραγματεύσεις, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε μια υποχρέωση, αλλά και το δικαίωμα να ρυθμίζουμε αυτό το φαινόμενο σε εθνικό επίπεδο», είπε και σημείωσε: «Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε πολυμερείς απαντήσεις βάσει του διεθνούς δικαίου».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Τσίπρας για τη μετανάστευση: Παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις (videο)Οι υποστηρικτές, της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος `Αγκελα Μέρκελ, υποστηρίζουν σθεναρά πως το Σύμφωνο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση της μετανάστευσης.

Αντιδρούν ΗΠΑ και άλλες χώρες

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική περίπου δώδεκα χώρες, αποφάσισαν να μην την υπογράψουν, μεταξύ των οποίων Ηνωμένες Πολιτείες, Ουγγαρία, Πολωνία και Αυστρία.

Παρά το γεγονός ότι το Σύμφωνο δεν έχει δεσμευτική ισχύ έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε διάφορες χώρες, με κυρίαρχες τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρέσβης των οποίων στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χάλεϊ, είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν καθώς οι πολιτικές της χώρας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό θα πρέπει να καταρτίζονται από τους Αμερικανούς και μόνο απ’ αυτούς.

Αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγους μήνες νωρίτερα, είχε μιλήσει από το βήμα του ΟΗΕ για «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» που αποτελεί απειλή για την ίδια την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις αμερικανικές αντιδράσεις ήρθαν να προστεθούν κι αυτές του Ισραήλ, της Αυστραλίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Αυστρία που αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στη σύνοδο του Μαρακές, ενώ έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στο Βέλγιο.

Τσίπρας για τη μετανάστευση: Παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις (videο)

Να εργαστούν από κοινού για “ένα ασφαλές, με λιγότερο φόβο και περισσότερη ευημερία μέλλον τόσο για τις δικές μας κοινωνίες όσο και για τους μετανάστες ανά τον κόσμο, δηλαδή για όλους μας”, κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, που διεξάγεται στο Μαρακές. “Είστε εδώ επειδή αναγνωρίζετε τη σημασία του Συμφώνου ως έναν οδικό χάρτη που θα αποτρέψει τα δεινά και το χάος και θα παράσχει στρατηγικές συνεργασιών που θα είναι επωφελείς για όλους”, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθυνόμενος στους εκπροσώπους – αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους- περίπου 150 κυβερνήσεων ανά τον πλανήτη, που δίνουν το “παρών” στο Μαρακές.

“Σήμερα, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% του παγκόσμιου πληθυσμού μετακινείται μεταξύ των χωρών με ασφαλή και ομαλό τρόπο”, αλλά η παράτυπη μετανάστευση έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους απο το 2000 μέχρι σήμερα. “Αυτό”, τόνισε ο κ. Γκουτέρες, “είναι μια πηγή συλλογικής ντροπής”.

Τσίπρας για τη μετανάστευση: Παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις (videο)

Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

“Πίσω από κάθε νούμερο υπάρχει ένα άτομο -μια γυναίκα, ένα παιδί, ένας άνδρας, που απλώς ονειρευόταν ό,τι και ο καθένας μας, μια ευκαιρία, αξιοπρέπεια και μια καλύτερη ζωή”, υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ και πρόσθεσε: “δεν πρέπει να υποκύψουμε στον φόβο της ψευδούς ρητορικής. Οι κοινωνίες είναι ισχυρότερες, πιο ανθεκτικές και εμπλουτισμένες, όχι απειλούμενες από τη διαφορετικότητα”.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο, σημείωσε ο κ. Γκουτέρες, βασίζεται σε δύο απλές ιδέες: πρώτον στο ότι η μετανάστευση υπήρχε πάντα- αλλά σε έναν κόσμο όπου είναι περισσότερο από ποτέ αναπόφευκτη και απαραίτητη, θα πρέπει να υπάρχει καλή διαχείριση και να είναι ασφαλής, όχι παράτυπη και επικίνδυνη.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση: Ο Αλ. Τσίπρας στη σύνοδο του Μαρακές

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος