Την έναρξη μιας ανάπλασης στην πολύπαθη περιοχή του Ματιού, σηματοδοτεί το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή με επισπεύδοντα τον υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.

«Είναι υποχρέωσή μας να κοιτάξουμε τους ανθρώπους να χτίσουμε την επόμενη μέρα στο Μάτι» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στο τρίπτυχο που αφορά στην πρόληψη για μελλοντικούς κινδύνους, την κατάρτιση ειδικού χωρικού σχεδίου και τη σύσταση ΜΚΟ. Δεν κομπάζει η κυβέρνηση για το ότι έφερε με ΠΝΠ κάποια επείγοντα μέτρα, ήταν υποχρέωση της στους νεκρούς και στους ζωντανούς, απέναντι στη συνείδηση μας ήταν υποχρέωση να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τον προβληματισμό τους εάν όλα αυτά γίνουν πράξη ή θα παραμείνει η περιοχή «γκρίζο τοπίο».
Από τα 38 εκατομμύρια που έχουν συγκεντρωθεί αξιοποιήθηκαν τα 31 εκ., είπε ο υπουργός, ενώ ανέφερε επίσης
4.330 πυρόπληκτοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με την επωνυμία «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ», η οποία θα έχει ως σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης και εφαρμογής σχεδίου δράσης για την περιοχή, με αυξημένη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και θεσμικών φορέων, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αναλυτικότερα, προβλέπει ότι:

1. Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας θα τοποθετηθεί εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, προερχόμενος από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

2. Η εταιρεία θα διοικείται από 14μελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, και από πέντε μέλη με κοινωνική και πολιτιστική δράση ή με γνώσεις συναφείς με τους σκοπούς της εταιρείας, τα οποία θα υποδεικνύονται από τα Σωματεία της πληγείσας περιοχής που ανέπτυξαν κοινωφελή δράση μετά την πυρκαγιά της 23ης/7/2018.

3. Η Εταιρεία θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Για λόγους ταχύτητας, αποτελεσματικότητας και ευελιξίας, θα επιτρέπεται να αναθέτει μελέτες ή έργα για λογαριασμό και προς όφελος του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος και των κατοίκων των Δήμων αυτών, χωρίς να δικαιούται για το λόγο αυτό οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή αποζημίωση.

4. Κύριος πόρος της Εταιρείας θα είναι ο Ειδικός Λογαριασμός για την αρωγή των πυροπλήκτων ενώ θα εποπτεύεται από τον υπουργό Εσωτερικών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στο Μάτι. Συγκεκριμένα, προβλέπει:

1. Την κατάρτιση μητρώου εγκαυματιών από τις δασικές πυρκαγιές και πλήρη υγειονομική κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

2. Την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών έως 31/7/2020.

3. Την παράταση της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής έως 10/8/2020.

4. Την αποκατάσταση του χώρου και της νόμιμης περίφραξης από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

5. Την άμεση ανάθεση (έως 30/10/2019) και ολοκλήρωση (έως 30/6/2020) των απαιτούμενων συμβάσεων για τις προβλεπόμενες δράσεις, οι δαπάνες των οποίων βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό.

Τέλος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούλιο, προκειμένου να επισπευσθεί η απομάκρυνση των καμένων δέντρων και άλλων υλικών που είχαν συγκεντρωθεί σε οικόπεδο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι πέρυσι τον Ιούλιο.

Αποσπάσματα τοποθετήσεων:

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΝΔ): Η κυβέρνηση δεν κομπάζει που έφερε επείγοντα μέτρα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους πληγέντες των περυσινών φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Το κάναμε γιατί ήταν υποχρέωσή μας απέναντι στους νεκρούς και στους ζωντανούς να προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, καθώς υπήρχαν καθυστερήσεις.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την ίδια στάση με ΝΔ ,θα συμβάλλουμε και στηρίξουμε κάθε θετικό μέτρο για πληγέντες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ (ΚΙΝΑΛ): Κανένας πολίτης να μην μείνει απ΄έξω στήριξη πολιτείας ,ούτε ένας πυρόπληκτος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ (Κ.Κ.Ε): Δεν θα επιλυθούν τα προβλήματα όπως πάει, πριν με ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ΝΔ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ (ΕΛ ΛΥΣΗ): Το ν/σ είναι προς σωστή κατεύθυνση να προσεχθούν σημεία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ (ΜΕΡΑ 25): Θα παρακολουθούμε θέμα μην έχουμε επανάληψη περιβόητου ταμείου το 2007 με πυρκαγιές Ηλεία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Στην Βουλή το σ/ν για την ανάπλαση στο Μάτι (video)

Μοιράσου το άρθρο: