Ολοκληρώνεται η συζήτηση και η ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου που περιέχει τις διατάξεις για το άσυλο και την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών. Σκληρή ήταν η αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα, κατά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια. Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση δύο τροπολογιών από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση. Ήδη την αντίθεσή του εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΜέΡΑ25 και αποχώρησαν από τη διαδικασία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Προωθούμε την αποκατάσταση και όχι κατάργηση του ασύλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το να μπορεί ένας φοιτητής να φοιτά με ασφάλεια στο πανεπιστήμιο δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό αλλά η επανάσταση του αυτονόητου. «Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε δυνάμεις του πανεπιστημίου που είναι φυλακισμένες. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δημόσιο πανεπιστήμιο, όταν αυτό δεν ανήκει στους πολλούς, αλλά το ελέγχουν οι λίγοι».

«Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε δυνάμεις του πανεπιστημίου, που σήμερα είναι φυλακισμένες», τόνισε, προσθέτοντας πως θα δοθεί τέλος σε πράξεις «μαφιόζων» και «πολιτικών μπράβων». Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει αστυνόμους στα πανεπιστήμια, «αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές» και σημείωσε πως «όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και λογοδοτούν σε αυτή», ενώ «όσοι φοράνε κουκούλες υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα».

Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα και η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της, συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θέλει τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγόρησε την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου ότι διορίστηκε με κομματικά κριτήρια στην Επιτροπή, έχοντας την προκλητική εύνοια του πρωθυπουργού, ενώ προανήγγειλε την έκδοση διαπιστωτικής πράξης σε περίπτωση που δεν παραιτηθεί. Ακόμα ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «εξωφρενικό και αξιοθρήνητο να δηλώνει η κ. Θάνου ότι δεν παραιτείται όσοι νόμοι και να ψηφιστούν» και τόνισε ότι «μόνο ένας άνθρωπος που αγαπά τόσο πολύ την καρέκλα του θα εξέφραζε αυτή την άποψη η οποία θα έπρεπε να είναι απολύτως καταδικαστέα».

Αλ. Τσίπρας: Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ιδεολογική εμμονή, αλλά και με μία εξαπάτηση

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεολογική εμμονή και επικοινωνιακό παιχνίδι. «Στο στόχαστρό της δεν είναι μόνο το άσυλο αλλά το ελληνικό πανεπιστήμιο συνολικά, με την προώθηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η παράλειψη αυτή στο αφήγημά σας και η εμμονή να υποβαθμίζετε το ελληνικό πανεπιστήμιο σας οδηγεί σε μία χωρίς πραγματική σημασία νομοθέτηση για το άσυλο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι θέλει να απαξιώσει την έρευνα και να αυξήσει το κόστος φοίτησης. «Αυτό είναι το μεγάλο σας όραμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση» τόνισε.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι αιτία της φυγής των νέων στο εξωτερικό ήταν η οικονομική κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές και όχι το επίπεδο των σπουδών.

«Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ιδεολογική εμμονή, αλλά και με μία εξαπάτηση» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η εξαπάτηση έχει να κάνει με την απόκρυψη του γεγονότος ότι σήμερα ο νόμος προβλέπει πως η αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα και ενέργειες κατά της ζωής.

Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κ. Θάνου δεν είναι κομματικό πρόσωπο, φέροντας ως παράδειγμα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο, που είχε διατελέσει σύμβουλος στο γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αργότερα ορίστηκε πρόεδρος του ΣτΕ.

Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση φτιάχνει το «Πανεπιστήμιο Α.Ε.»

«Όσα λέτε περί πάταξης της εγκληματικότητας, της ανομίας, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αναρωτήθηκε επίσης γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε σημαία της την πάταξη της ανομίας στους χώρους δουλειάς, της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. «Καθημερινά, έρχονται στο φως γεγονότα τρομοκρατίας, εγκληματικής συμπεριφοράς εργοδοτών, όπως το πρόσφατο περιστατικό στην Κέρκυρα, που δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση ξεκινάει με το άσυλο, γιατί εκτιμάει ότι της είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει με μια κατάκτηση του λαού και της νεολαίας, που όλα αυτά χρόνια συκοφαντήθηκε, διαστρεβλώθηκε βάναυσα, κακοποιήθηκε, εξαιτίας και της δράσης συγκεκριμένων μηχανισμών, συμμοριών που καμία απολύτως σχέση έχουν με το φοιτητικό κίνημα».

Ιδίως για τους μηχανισμούς και τις συμμορίες που όλα αυτά τα χρόνια δρουν, ο γ.γ. του ΚΚΕ είπε ότι η δράση τους είναι «είτε με την ανοχή είτε ακόμα και τη στοργή των κυβερνήσεων και του κράτους, ενίοτε και με την καθοδήγησή τους».

Φ. Γεννηματά:Τεράστια ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ- Λάθος διατύπωση από την κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια ευθύνη για την τεράστια ανοχή που έδειξε στην ανομία και τη βία» τόνισε η Φώφη Γεννηματά στη δευτερολογία της στη Βουλή, ενώ άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση, που όπως είπε επιμένει σε λάθος διατύπωση. Κάναμε ξεκάθαρη πρόταση ώστε να βελτιωθεί νομοτεχνικά η διάταξη και να εξασφαλιστεί η ευρύτερη στήριξή της, σημείωσε η κ. Γεννηματά.

«Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι κανείς που διαπράττει αδίκημα μέσα στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να βρίσκει καταφύγιο μέσα σε αυτά. Αυτό που λέτε εσείς είναι ότι πρέπει να υπάρχει γενική αστυνόμευση και περιπολίες» είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Αναφερόμενη στην απόρριψη της πρότασης του ΚΙΝ. ΑΛ. είπε: «Αναρωτιέμαι γιατί αυτή η εμμονή; Θέλετε να προχωρήσετε μόνος σας, δεν σας ενδιαφέρει να εξασφαλίσετε ευρεία στήριξη»;

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιμένει σε μία λάθος διατύπωση, η οποία όπως είπε, πιθανότατα θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στα πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο.

«Σας καλώ να το ξανασκεφτείτε και να δώσετε το σήμα στην ελληνική κοινωνία ότι θέλουμε πραγματικά ασφαλή πανεπιστήμια» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ μιλά για λιγότερο κράτος με το νομοσχέδιο δημιουργεί μεγάλο αριθμό επιτροπών που δεν χρειάζονται.

Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική στα επίμαχα άρθρα, ύστερα από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπονται επίσης, μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%, τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό, σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ, κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς σε καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει πως αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την πλήρη ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές. Ο πρωθυπουργός με ανάρτηση του στο Twitter αναφέρει:

Τις θέσεις του κόμματός της για το πανεπιστημιακό άσυλο διατύπωσε στον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά, σε  τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.

Σχετικό Ρεπορτάζ:

Αντιπαράθεση στην Βουλή στην συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου (video)

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Κώστας Κωσνταντόπουλος
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: