Με ιστορική πλειοψηφία διακομματικής συναίνεσης 288 βουλευτών πέρασε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Συνολικά ψήφισαν 296 βουλευτές, εκ των οποίων 288 τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, 7 καταψήφισαν ενώ ένας βουλευτής δήλωσε παρών.

Δημοκρατική νίκη του κοινοβουλευτισμού και υπόδειγμα συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι οι διατάξεις  ενσωματώνουν 4 κομβικά σημεία:

Την απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων στο συνολικό αποτέλεσμα των εθνικών αναμετρήσεων.

Το δικαίωμα σύστασης εκλογικών τμημάτων με 40 τουλάχιστον εκλογείς.

Αύξηση των βουλευτών Επικρατείας, από 12 σε 15, εκ των οποίων τρεις θα είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και ένας στις πρώτες θέσεις.

Για ιστορική διακομματική συναίνεση μίλησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός και θύμισε ότι εξ αρχής είχε εκφράσει την επιθυμία του αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, αλλά και μέσω της διαμόρφωσης μίας αναλυτικής πρότασης νόμου για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μας».

Μήνυμα για εθνική εγρήγορση με αφορμή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά έστειλε με η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ, Φώφη Γεννηματά,  ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε του ¨Έλληνες του εξωτερικού να αξιοποιήσουν  την ψήφο τους για να τιμωρηθούν αυτοί που τους ώθησαν στην μετανάστευση.

Είμαστε κόμμα αρχών και δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο που αποκλείει χιλιάδες  Έλληνες της διασπορές να ψηφίσουν για την πατρίδα τους . Γιαλόλογους αρχής θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε τόνισε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Σχετική είδηση:

Με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (live +video)

Μοιράσου το άρθρο: