Με καταδικαστικό προσχέδιο για την τουρκική παραβατικότητα το Συμβούλιο της Ε.Ε (video)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι δεν θα ενημερώσει απλά τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» σημείωσε.
«Το δήθεν memorandum of understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας».

Με βάση το προσχέδιο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναφέρουν ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο είναι άκυρη και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, δικαιώνοντας την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, λίγο πριν αναχωρήσει για την βελγική πρωτεύουσα έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας ότι η ψύχραιμη στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται.

Πλήρης στήριξη Τουσκ στην Ελλάδα

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, συμμετείχε στη Σύνοδο του ΕΛΚ. Προηγουμένως είχε συνάντηση με το νέο πρόεδρό του, Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο είχε συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσεις.

Τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόσφατη παράνομη «συμφωνία» Λιβύης – Τουρκίας, καθώς και για όλες τις ενέργειες της Ελλάδας.

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ΕΛΚ στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρόσθεσε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ.Μητσοτακης αναμένεται να συναντηθεί και με το νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής  της Ε.Ε  δήλωσε πως Θέλουμε μια ευρύτερη πολιτική «ομπρέλα» στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Για το κείμενο συμπερασμάτων ειδικότερα, με βάση τη μέχρι τώρα διατύπωσή του, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ικανοποιεί τρία βασικά ζητήματα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά:

  1. Να καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα
  2. Να εκφράζει ρητά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης
  3. Να διατυπώνεται η ανεπιφύλακτη στήριξη της Ε.Ε. προς Ελλάδα και Κύπρο.

Μάλιστα, όπως εξήγησε τα τρία αυτά σημεία δίνουν την πολιτική «ομπρέλα» ώστε οι υπηρεσίες σε χαμηλό επίπεδο και οι υπουργοί (της Ε.Ε.) να εξειδικεύσουν το πλαίσιο, που όμως έχει ήδη διαμορφωθεί στις δύο προηγούμενες Συνόδους Κορυφής (Ιουνίου – Οκτωβρίου). Προκειμένου, συνέχισε, να αντιμετωπισθεί η τουρκική προκλητικότητα και με κυρώσεις αν χρειαστεί, ανέφερε με έμφαση ο κ. Πέτσας.

Τι περιμένουμε από ΟΗΕ και Ε.Ε -Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος μίλησε στην ΕΡΤ 

Μετά την εκπεφρασμένη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ χθες δια του εκπροσώπου του  ότι «Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος διευκρίνισε  σήμερα στην ΕΡΤ ότι με τις επιστολές της στον ΟΗΕ η ελληνική πλευρά καταγράφει τις θέσεις της για το μέλλον σε σχέση με τη συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης , καθώς οι αρμοδιότητες του  ΟΗΕ είναι συγκεκριμένες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χαγκ ερωτηθείς για την απάντηση του ΟΗΕ στο αίτημα της Αθήνας για καταδίκη με επιστολές που εστάλησαν προς τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας, απάντησε  πως “σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών” και κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη σε συνεχή διάλογο.

Αναφερόμενος στα περί κυρώσεων κατά της Τουρκίας ο κ. Συρίγος επισήμανε πως ότι κυρώσεις έπρεπε να ληφθούν  έχουν ήδη ληφθεί  και διευκρίνισε ότι το μοναδικό κονδύλι πλέον που λαμβάνει η Τουρκία από την Ε.Ε είναι αυτό για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, το οποίο ούτε και η χώρα θα επιθυμούσε να διακοπεί. Υπενθύμισε ακόμη ότι έχουν παγώσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις  για την Τουρκία και δεν υπάρχουν πλέον συζητήσεις σε οπουδήποτε επίπεδο στις συνήθεις συναντήσεις.  Όλα αυτά έχουν γίνει με αφορμή την Κύπρο, είπε ο κ. Συρίγος, και επισήμανε ότι τα αντίστοιχα μπορούν να γίνουν και για την Ελλάδα, κάτι που για την Τουρκία όμως ήδη συμβαίνει και δεν δημιουργεί επιπρόσθετη διαφορά.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα που μπορούν να γίνουν ο κ Συρίγος  κατέδειξε την προσέγγιση της άλλης πλευράς  στην πολιτική σκηνή της Λιβύης.

Σε εξέλιξη η συνάντηση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα με τον Λίβυο ομόλογό του, ο οποίος σε επιστολή του στον ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει άκυρο το μνημόνιο με την Τουρκία. Στη συνάντηση είναι παρών ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Η τουρκική παραβατικότητα στο Συμβούλιο της Ε.Ε – Ικανοποίηση στην Αθήνα αλλά και χαμηλοί τόνοι (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος