Φωτό Αρχείου: (EUROKINISSI)

Το λειτουργικό  σύστημα  «Ασπίδα» της Πολιτικής Προστασίας, μέσα στην επόμενη τριετία θα έχει παραδοθεί  εκ βάθρων αναδιαρθρωμένο με την αξιοποίηση διεθνών πηγών χρηματοδότησης, δήλωσε  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στο  συνέδριο Athens Investment Forum, στο Ζάππειο, με θέμα «Η ελληνική οικονομία μπροστά στην πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης», όπου κλήθηκε να μιλήσει, για τους χειρισμούς της Γενικής Γραμματείας στο θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι η πανδημία είναι μια πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα και τη χώρα με προφανείς το μέγεθος και τις επιπτώσεις στην κοινωνία. Γι’ αυτό απαιτήθηκε εξαρχής η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και η ανάπτυξη νέων εργαλείων και προσεγγίσεων, στις οποίες επένδυσε η κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον «εντυπωσιακό τεχνολογικό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα», στοιχείο του οποίου είναι ο χάρτης αποτύπωσης των εν ισχύ μέτρων περιορισμού ανά δημοτική και περιφερειακή ενότητα της χώρας, που θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Ο χάρτης αυτός υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και -όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς- φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, μεταξύ άλλων, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζουν όλοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, τι ακριβώς ισχύει στην περιοχή τους, ευνοεί τον προγραμματισμό και εμπεδώνει μια ακόμα σχέση εμπιστοσύνης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας με το κράτος.

«Πετύχαμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από χώρες πολύ μεγαλύτερες, με πολύ περισσότερους πόρους και δυνατότητες», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέχρι τώρα βήματα που έχουν γίνει για την «ολική αναμόρφωση» του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, αλλά κυρίως για όσα έπονται.

Η Πολιτική Προστασία, όπως είπε, έχει ήδη εξασφαλίσει από ευρωπαϊκούς πόρους και για την επόμενη τριετία:

* 129,7 εκατομμύρια ευρώ για την ανανέωση του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος με 912 πυροσβεστικά οχήματα.

* 175 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό των εμπλεκομένων φορέων της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, των Ενόπλων Δυνάμεων και των εθελοντικών μας ομάδων.

* 102,5 εκατομμύρια για μηχανήματα έργου Πολιτικής Προστασίας για όλους τους Δήμους και όλες τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και

* 750 και πλέον εκατομμύρια για την ανανέωση και ενίσχυση του εναέριου στόλου πυρόσβεσης.

Σε ότι αφορά το κομμάτι της οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε ότι είναι έτοιμο και πλήρως λειτουργικό το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κινδύνων, στο νέο, υπερσύγχρονο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, ενώ εν μέσω πανδημίας, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ των 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων που θωρακίζουν τη χώρα και θα παραδοθούν ως το τέλος του 2022.

Για την πανδημία ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «με την επιτυχημένη διαχείριση καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο και όσα επιτύχαμε μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για μία διαφορετική Ελλάδα, για την οποία θα αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι».

Μοιράσου το άρθρο: