Ολοκληρωμένο σχέδιο τεσσάρων αξόνων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που περιλαμβάνει τη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, τις αυξημένες επιστροφές και τις κλειστές δομές φιλοξενίας.Για το τελευταίο εκδόθηκε ήδη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη εκτάσεων σε 5 νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου, και ειδικότερα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Στη σχετική υπουργική απόφαση επισημαίνεται ότι στις κλειστές και ελεγχόμενες δομές θα διαμείνουν οι αιτούντες άσυλο που καταφθάνουν στο εξής στη χώρα μας, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και όσοι μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Οι διαμένοντες θα δικαιούνται εξόδους για ορισμένο χρονικό διάστημα και οι πύλες θα κλείνουν τα βράδια, ενώ κάθε παραβίαση κανόνα θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής. Aντιδράσεις ωστόσο, υπήρξαν από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και δημάρχους των νησιών, ενώ την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αναποτελεσματικά και επικίνδυνα μέτρα.

Η κυβέρνηση προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητων ακινήτων και εκτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

O κ. Πέτσας έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τεσσάρων αξόνων που ακολουθεί η κυβέρνηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε τους τέσσερις παρακάτω άξονες:

  • Φύλαξη των συνόρων μας.
  • Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
  • Αυξημένες επιστροφές.
  • Κλειστές δομές.

Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών», τόνισε.

Σύμφωνα με την εξαγγελία από το Μέγαρο Μαξίμου, επιτάσσονται:

  1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.

5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Όπως αναφέρεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων.

Στις κλειστές και ελεγχόμενες δομές θα διαμένουν οι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στην διαδικασία επιστροφής.

Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές θα βάσει εσωτερικού κανονισμού, θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια.Κάθε παραβίαση κανόνα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει την διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.

Οι σημερινές ανοιχτές δομές θα κλείσουν, ενώ η κατασκευή των νέων κλειστών και ελεγχόμενων αρχίζει τον Μάρτη, ανέφερε ο Νότης Μηταράκης και τόνισε πως στόχος είναι να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι του 2020

O υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάϊ, είπε ότι θα ξεκινήσουν οι κατασκευές αυτές από τον Μάρτιο, με στόχο να φιλοξενηθούν πρώτα 20 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και με μέγιστη διάρκεια παραμονής τους τρεις μήνες.

Προβληματισμό έχει δημιουργήσει στην τοπική κοινωνία της Σάμου η ανακοίνωση του υπουργείου καθώς εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα οδηγήσει σε αποσυμφόρηση.

Η αντίδραση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Την απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλο να επιτάξει την θέση «Καράβα» στη Λέσβο και την θέση Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17») στη Χίο, σχολιάζει σε δήλωσή του στην ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης:

«Είναι μια έκπληξη και εικάζω ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η Κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα. Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», τονίζει.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προειδοποιεί ότι θα παραιτηθεί αν επιμείνει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο μέτρο.

Σειρά επαφών Μηταράκη-Κουμουτσάκου για το μεταναστευτικό

Σειρά επαφών είχε από το πρωΐ, η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης, ο υπουργός Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, αρχικά με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγερντίν, στη συνέχεια με τον αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ ενώ ακολούθησε συνάντηση και με εκπροσώπους της ελβετικής κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Τούρκος Πρέσβης, είπε ότι υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι το προσφυγικό /μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και την Τουρκία, αλλά ακόμη περισσότερο αφορά την Ευρώπη.

Ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για άμεση και δίκαιη απομάκρυνση 20 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα.

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεργάζεται απολύτως στο θέμα των επιστροφών, επεσήμανε ο Υπουργός Μετανάστευσης.

Aντιδράσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει «κλειστό» και την άλλη δήθεν «ελεγχόμενο».

KINAΛ: «Τα νέα κέντρα, είτε με επίταξη είτε χωρίς, δεν θα λύσουν από μόνα τους το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Δυστυχώς η Κυβέρνηση μετατρέπει ένα Ευρωπαϊκό ζήτημα σε εθνική τραγωδία».

ΚΚΕ: «Η μεθόδευση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το “αποφασίζουμε και διατάζουμε”, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: «Αυτοί επιτάσσουν εκτάσεις για τους λαθρομετανάστες, αλλά στις εκλογές οι Έλληνες θα τους αποτάξουν από την κυβέρνηση… ευτυχώς».

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: