Να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα αντί σε ψευδείς ειδήσεις, προτρέπει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το υπουργείο Εξωτερικών. Η Τουρκία αργά το απόγευμα της Πέμπτης 5 Μαρτίου, εξέδωσε NAVTEX για άσκηση έρευνας και διάσωσης αύριο Παρασκευή σε περιοχή νότια της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα νότια της Ιεράπετρας.

«To να βασίζεσαι σε πραγματικά γεγονότα αντί σε ψευδείς ειδήσεις είναι πάντοτε καλό στη διπλωματία. Όπως είναι και η ψυχραιμία» απαντάει το υπουργείο Εξωτερικών στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ανάρτησή του στο twitter.

Την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε προκλητική ανάρτηση στο twitter του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

NAVTEX της Τουρκίας δεσμεύει περιοχή νότια της Κρήτης

Η περιοχή που δέσμευσε παράνομα είναι ένας κύκλος με ακτίνα 20 ν.μ. και είναι ακόμη πιο νότια και δυτικά από το όριο που καθόρισε το τουρκολυβικό Μνημόνιο ως εξωτερικό όριο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Στην περιοχή αυτή η ευθύνη για έκδοση NAVTEX ανήκει στην Ελλάδα και στον Σταθμό του Ηρακλείου ενώ η περιοχή είναι στην ελληνική ζώνη ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση.

Είναι μία ακόμη από τις προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει ζώνες ελληνικής αρμοδιότητας και μάλιστα σε περιοχές που με το τουρκολυβικο Μνημονιο αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας επί της υφαλοκρηπίδας. Έτσι η Άγκυρα προσπαθεί να θεμελιώσει τις παράλογες απαιτήσεις περί Γαλάζιας πατρίδας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: