Νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% στα προϊόντα του καφέ στο ράφι και την αύξηση των δόσεων για οφειλές των Νομικών Προσώπων έως 31/12/2018, κατέθεσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για επιχειρήσεις οι οποίες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 24 δόσεις παρέχεται απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό :
– 100% εφόσον εξοφλούνται εφάπαξ
– 70% για εξόφληση σε 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
– 40% για εξόφληση από 13 έως και 18 μηνιαίες δόσεις και
– 20% για εξόφληση από 19 έως και 22 μηνιαίες δόσεις

Στην περίπτωση φόρων από έκτακτη αιτία, η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 36 δόσεις συνοδεύεται από απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:
-100% για εφάπαξ εξόφληση
-85% για 2 έως 6 δόσεις
-70% για 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
-60% για 13 έως 18 δόσεις
-40% για εξόφληση σε 19 έως 24 μηνιαίες δόσεις και
-20% για 25 έως και 30 μηνιαίες δόσεις.
Σε περίπτωση όπου υφίστανται οφειλές τους ίδιου οφειλέτη που μπορούν να ρυθμίζονται άλλες σε έως 24 και άλλες σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται διακριτά.

«Στον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε φέρνουμε αυτά που θεωρούμε πολύ σημαντικά όχι ότι δεν θα θέλαμε να φέρουμε και την μείωση του καφέ στην εστίαση αλλά θέτουμε κάποιες προτεραιότητες», εξήγησε η κ. Παπανάτσιου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης είπε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να ελαφρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους από τα ληξιπρόθεσμα.

Παράλληλα, είπε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων θα λειτουργήσει άμεσα μετά τη ψήφιση της -πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα- καθώς η πλατφόρμα είναι έτοιμη.

Σωτήρια θεωρούν την αύξηση των δόσεων και οι εκπρόσωποι της αγοράς.

Σωτήρια θεωρούν την αύξηση των δόσεων και οι εκπρόσωποι της αγοράς.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας σημείωσε ότι η μοναδική δίκαιη λύση να δοθεί ανάσα είναι να υπάρξει εξίσωση των δόσεων για τις επιχειρήσεις με αυτό που προβλέπει ο νόμος για τα φυσικά πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση να μην είναι λιγότερες από 60 για τις τακτικές οφειλές προς το Δημόσιο, σημείωσε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: