(EUROKINISSI)

Ολοκληρώθηκε ονομαστική ψηφοφορία για την  παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.  Νωρίτερα, η συζήτηση κορυφώθηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, που εξελίχθηκε εκ νέου σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει να πάμε σε «εκλογές-αρένα». Ό,τι απαντήσεις είχα να σας δώσω τις έδωσα και δε πρόκειται να ασχοληθώ ξανά με τις προσωπικές επιθέσεις και με την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες θα μας κρίνουν με βάση τις θέσεις και τις απόψεις μας».

«Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους.

Κόντρα Τσακαλώτου-Βενιζέλου

Η δέσμευση της κυβέρνησης για πλεονάσματα ύψους 3,5 % μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι των 5,5 δισ. ευρώ ως εγγύηση, βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Αυτό που κάνετε με τα υπερπλεονάσματα είναι εγκλωβισμός της οικονομίας στην αναιμική ανάπτυξη, στο σύρσιμο της, για να κάνετε μια παιδική αναδιανομή. Αυτό είναι έγκλημα σε βάρος της προοπτικής του έθνους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Εμείς έχουμε στρατηγική να αρχίσουμε από το 2020 μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα με στόχο το 2,5%», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι θα είναι με «εγγύηση» τα χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό.

Ακόμα ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι μπορεί να ξοδευτούν χρήματα τώρα και όχι αργότερα για θετικά μέτρα, γιατί έχει ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας και η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει ενώ για την δημιουργία του (escrow account) ανέφερε ότι από εκεί θα μπορούν οι δανειστές να πάρουν χρήματα μέχρι το τέλος του τρίτου έτους.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η εικόνα της χώρας είναι εικόνα ενός συνολικού εθνικού εκτροχιασμού που ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο καθολικός ενώ έκανε λόγο για αχαλίνωτη τυχοδιωκτική πολιτική που εκφράζεται σε ανώτερο επίπεδο στη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια όπως είπε, να κρύψει το φόβο και το συντηρητισμό της Αριστεράς.

«Η ηθική κρίση είναι το ακραίο σημείο της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Τα τελευταία τρία χρόνια αυτό που κυριαρχεί είναι το θράσος, η αλαζονεία, η διχαστική λογική του εθνολαϊκισμού όπως την εκφράζει η κυβέρνηση με την τεχνητή πλειοψηφία της και με βουλευτές που ανήκουν στο χώρο της ακροδεξιάς και του πιο νοσηρού πολιτικού τυχοδιωκτισμού», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

«Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή. Κρύβεται πίσω από τη θεωρία ότι υποστηρίζει τους πολλούς ενώ βρίσκεται στην υπηρεσία των πολύ λίγων. Σήμερα το βράδυ, θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση αλλά η συζήτηση θα συνεχιστεί γιατί σε 15μέρες, ο ελληνικός λαός θα εκφράσει αυθεντικά τη δυσπιστία του προς τη κυβέρνηση. Η κρίση νομιμοποίησης της θα οξυνθεί με μεγάλες ηθικές και θεσμικές επιπτώσεις», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Συνέχεια ομιλιών

Το ΚΚΕ, δεδομένου ότι το απόγευμα, την ώρα διεξαγωγής της ονομαστικής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έχει προγραμματισμένες κεντρικές εκδηλώσεις, ζήτησε την άδεια του Σώματος, δια του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θανάσης Παφίλης, δήλωσαν ήδη ότι καταψηφίζουν την κυβέρνηση.

Δ.Κουτσούμπας: Στο ίδιο κότερο είστε όλοι σας, οι σκαφάτοι του κεφαλαίου

«Τρεις μέρες στη Βουλή ακούσαμε πολλά και για τον αναπληρωτή υπουργό υγείας του κ.Τσίπρα και την πραγματικά απαράδεκτη επίθεση στον υποψήφιο της ΝΔ, άτομο με ειδικές ανάγκες, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για την πολιτική τους που έχει οδηγήσει τα ΑμΕΑ στην απομόνωση, την ανεργία, τη φτώχεια. Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, όπου υπάρχει η ρητή δέσμευση κάθε χρόνο να πετσοκόβονται περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια για την Πρόνοια. Με δική τους ευθύνη, χιλιάδες ΑμΕΑ ζουν με την αγωνία αν θα περισώσουν το πενιχρό επίδομα και τη σύνταξη αναπηρίας από το «σφαγείο» των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Για το ότι η ανεργία στους βαριά ανάπηρους, αλλά ικανούς προς εργασία, ξεπερνά το 95%. Για το ότι στα ειδικά σχολεία – όσα λειτουργούν – φοιτούν περίπου 10.000 μαθητές, μειωμένοι κατά 50% σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, όταν με βάση τα διεθνή στάνταρντ πάνω από το 10% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού έχει ανάγκη Ειδικής Αγωγής, δηλαδή πρόκειται για πάνω από 200.000 μαθητές. Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση καλούμε τον ελληνικό λαό να καταψηφίσει αυτή την κυβέρνηση. Να της δώσει ένα δυνατό μάθημα, άμεσα στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και περιφερειακές στις 26 Μάη», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Η διευκόλυνση των 120 δόσεων στόχο έχει οι πολλοί να πάνε στο γκισέ της εφορίας. Αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα τα μέτρα αυτά έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα, αφού στέλνει τους ίδιους ανθρώπους τους οποίους αφορούν τα μέτρα, ακόμη και για χρέη 500 ευρώ να περιμένουν στη γωνία.», ανέφερε επίσης ο Δ. Κουτσούμπας.

«Καλούμε τον ελληνικό λαό να καταψηφίσει την σημερινή κυβέρνηση. Να καταδικαστεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργό που χτες, ανήμερα της επετείου της νίκης του ναζισμού, πήγε στη Ρουμανία και υπέγραψε με Κουρτζ και Σαλβίνι ένα μνημείο ιμπεριαλισμού», τόνισε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. «Το δίλημμα για το λαό, δεν είναι σε ποιού επιχειρηματία τα κότερα πίνουν τις σαμπάνιες τους τα στελέχη των αστικών κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ ή και του ΚΙΝΑΛ. Στο ίδιο κότερο είστε όλοι σας. Όταν ψηφίζατε, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, την εθελοντική και μάλιστα μειωμένη φορολογία για τους εφοπλιστές, είναι επόμενο οι άνθρωποι να νοιώθουν τέτοια υποχρέωση και να ενεργούν αναλόγως στις ανάγκες σας για ανάπαυση. Μαζί ψηφίσατε όλες τις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, τις επιδοτήσεις στις μπίζνες των μονοπωλίων. Στο ίδιο κότερο ήσασταν, όταν ψηφίζατε μαζί το τρίτο μνημόνιο, όταν ο ένας ψήφιζε κι ο άλλος εφάρμοζε τους μνημονιακούς νόμους, π.χ. για τον κατώτατο μισθό. Στο ίδιο κότερο είστε όταν με χαρά επιτίθεστε στο δικαίωμα της απεργίας στους τόπους δουλειάς. Τέτοια προθυμία για την οποία, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σας έδωσε θερμά συγχαρητήρια! Είστε λοιπόν οι σκαφάτοι του κεφαλαίου. Και γι’ αυτό δεν μπορεί να κρύψετε ότι συμπλέετε στα βασικά, στα κύρια. Στα επικίνδυνα σενάρια που φτιάχνετε για το μέλλον του λαού μας, των παιδιών του.», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Φώφη Γεννηματά: Να δώσουμε ελπίδα στους Έλληνες ότι δεν ήλθε το τέλος της πολιτικής

Αποδίδοντας  την ευθύνη για την εικόνα της Βουλής, στους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «να σταματήσουν την κοκορομαχία που οδηγεί στη παρακμή της πολιτικής ζωής».

Η κ Γεννηματά επέμεινε στην ανάγκη της εθνικής συνεννόησης, για να ξεπεράσει οριστικά η Ελλάδα τη κρίση και να δοθεί στους Έλληνες μια ελπίδα, ότι δεν ήρθε το τέλος της πολιτικής και πρότεινε τη Δευτέρα να ψηφίσουν όλοι μαζί, την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, πρόγραμμα στήριξης για πέντε χρόνια των νέων που ξεκινούν δική τους επαγγελματική δραστηριότητα με απαλλαγή από φόρους και εισφορές, φορολογικά κίνητρα για προσλήψεις νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων ζευγαριών για τρία χρόνια, για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, κατώτερη σύνταξη στα 500 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και 700 για το ζευγάρι, μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και επιστροφή του φορολογικού συντελεστή στο 13%.

«Πάμε να δώσουμε αυτό το μήνυμα και μετά προκηρυξε εκλογές», είπε η Φώφη Γεννηματά.

Β. Λεβέντης: Η προδοσία που έγινε για το Σκοπιανό δεν θα περάσει έτσι εύκολα. Θα υπάρξουν και δίκες

«Οι πολιτικοί άνδρες, την ψήφο τη ζητούν από το λαό και όχι από την εθνική αντιπροσωπεία. Εκείνη η ψήφος θα μετρήσει», δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε μέτρα ανακούφισης, αλλά η Ελλάδα έφτασε στην εξαθλίωση.

Όπως σημείωσε «την ίδια στιγμή που δίνετε κάποια χρήματα που είναι υπολογίσιμα για τον πολύ φτωχό γιατί μπορεί να αγοράσει ψωμί, πηγαίνετε σε όλη την Ευρώπη να δείτε κάποιον να δίνει πριν τις εκλογές και πείτε μου. Τι θα πουν οι πολίτες στη Γερμανία; Εκεί δεν αλλάζει ούτε ο εκλογικός νόμος έξι χρόνια πριν τις εκλογές και τον τελευταίο χρόνο απαγορεύεται να γίνει η οποιαδήποτε πρόσληψη». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Βασίλης Λεβέντης είπε: «Εσείς τι κάνετε εδώ; Διδάσκετε όλη την Ευρώπη πολιτικό ήθος δι΄ αυτού του τρόπου;». Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τέτοιες κινήσεις δείχνουν πανικό».
Αναφερόμενος στην οικονομία, σημείωσε ότι «η οικονομία πήγε καλά γιατί μαδήσατε όλο τον κόσμο» και συνέχισε λέγοντας: «Θα φύγετε από αυτή τη Βουλή και θα σας συνοδεύει ένα όνειδος για την συμπεριφορά σας» ενώ για τη ΝΔ είπε: «Και η ΝΔ να μη χαίρεται, διότι γυρίζει ο κ. Μητσοτάκης παντού και ευλογεί τα πάντα». Για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε ότι διάλεξε να πάει στη ΝΔ «γιατί τώρα έχει ρεύμα». Ο κ. Λεβέντης αναφερόμενος στην «κοτερολογία», αφού σημείωσε ότι «στη δημόσια ζωή πρέπει να είναι είμαστε κοσμοκαλόγεροι», έψεξε και τη ΝΔ και το άλλοτε ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τους ότι και τα δικά τους στελέχη έκαναν και κάνουν διακοπές σε κότερα. Τέλος, επανέλαβε ότι την επομένη των εθνικών εκλογών, θα συνεργαστεί μόνο με όποιον κάνει δημοψήφισμα για το Μακεδονικό.

Σταύρος Θεοδωράκης:Δεν θα μας προσβάλει ο ιός του πολακισμού

«Οι Ευρωπαίοι είναι ένα βήμα πριν τις μεγάλες αποφάσεις, μόλις 373 ώρες πριν τις ευρωεκλογές. Η συζήτηση κάπου αλλού έχει ξεκινήσει. Αλλά υπάρχει και μια γωνιά του κόσμου που αυτή η συζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Η στρατηγική είναι να συσπειρωθούν προεκλογικά, κι ας μένει η μισή κοινωνία αηδιασμένη και αμέτοχη. Προσπαθείτε να μην ασχοληθεί η κοινωνία με τα σημαντικά των ευρωπαϊκών εκλογών. Και κυρίως με ποιόν ηγέτη, με τον Βέμπερ ή με τον Μακρόν; Η Ευρώπη έχει μια ξεκάθαρη πρόταση, αυτήν του Μανουέλ Μακρόν. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχει πλέον και ο Γ.Φέρχοφστατ και Το Ποτάμι. Το Ποτάμι δεν συμμετέχει στον θλιβερό κατήφορο, δεν θα μας προσβάλει ο ιός του πολακισμού. Ζητάμε από τους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη να κατεβάσουν τους τόνους, γιατί άλλα είναι τα επείγοντα που πρέπει να συζητήσουμε.
Για εμάς είναι υποκριτική η απαίτηση εθνικστών και λαϊκιστών στην Ευρώπη, όπως ο κ. Βέμεπερ, που λένε να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ οι χώρες τους πουλάνε όπλα στην Τουρκία.
Καταψηφίζουμε ξανά την κυβέρνηση. Είμαστε απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάμε από τους πολίτες να θυμώσουν. Υπάρχει κι ένας άλλος θυμός, όχι τοξικός, που γίνεται ισχυρό κίνητρο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό σκοπό», επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε τους πολίτες «να ψηφίσουν όσους δεν συμμετέχουν στο ξεκατίνιασμα, δεν έχουν σκελετούς στην ντουλάπα, με μια στάση ζωής που δείχνει ότι έχουν σωστή ιεράρχηση αξιών και στόχων».

‘Εφη Αχτσιόγλου: Δίνουμε αναφορά στην κοινωνία, όχι στις fake αθλιότητες της ΝΔ

Για αντιπολίτευση της απόγνωσης και της απελπισίας, έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας Έφη Άχτσιόγλου, η οποία μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ αντέδρασε στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση από το Ζάππειο.

«Με τα μέτρα αυτά ουσιαστικά αλλάζουμε τον χάρτη της οικονομικής πολιτικής και τον χάρτη των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», είπε η υπουργός Εργασίας αναφερόμενη στη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης που ανακοινώθηκε από το Ζάππειο, ενώ ιδιαίτερα για τη 13η σύνταξη είπε ότι είναι μόνιμο μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματος όλων των συνταξιούχων της χώρας. Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε και στρατηγική μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022, στο 2,5%, μια στρατηγική που, όπως τόνισε, έχει απόλυτη οικονομική συνοχή και είναι αυτή που επιτρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα θετικά μέτρα τα επόμενα χρόνια. Η υπουργός χαρακτήρισε αντιπολίτευση της «απόγνωσης» και της «απελπισίας», το γεγονός ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο ίδιος δεν θα έδινε ποτέ 13η σύνταξη, διότι δεν είναι εφικτό, στη συνέχεια, δια του κ. Βρούτση εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό.«Ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, πόσες απλήρωτες συντάξεις είχε αφήσει ο κ. Βρούτσης στο υπουργείο όταν έφυγε; 400.000 συντάξεις. Εγώ πόσες ΕΔΕ πρέπει να κάνω στον κ. Βρούτση για τις 400.000 απλήρωτες συντάξεις που μου άφησε; Πόσες ΕΔΕ πρέπει να του κάνω που θεωρεί ότι πρέπει να έρχεται και να κουνάει το δάχτυλο και δεν ενημερώνει και τον πρόεδρο του κόμματος του για να μην λέει αστοχίες;». «Οι απλήρωτες συντάξεις όταν ξεκινήσαμε ήταν 400.000, πληρώσαμε από 850.000 αυτή την τετραετία, μειώσαμε τον όγκο των ληξιπροθέσμων κατά 75%. Ναι υπάρχουν ακόμα απλήρωτες συντάξεις αλλά μειώσαμε τον όγκο κατά 75% και συνεχίζουμε να δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση και με όσα fake news και να σφιχταγκαλιάζονται, δεν θα μας πτοήσουν σε αυτή την προσπάθεια», είπε η υπουργός Εργασίας.

Ν. Φίλης: Ανέλπιστο δώρο η πρόταση δυσπιστίας

Η πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Παύλου Πολάκη που κατατέθηκε από τη ΝΔ ήταν ανέλπιστο δώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στη Βουλή. «Κάποιες διατυπώσεις -άστοχες κατ΄εμέ του κ. Πολάκη, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το επαναλάβω, άλλωστε, το έχουν επισημάνει αυτό μια σειρά βουλευτών και στελεχών μας- αποφασίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του να αποτελέσουν μαζί με την κοτερολογία και την τυμβωρυχία το κεντρικό πολιτικό αφήγημα της ΝΔ. Μάτι, κότερο, Πολάκης, ιδού οι πολιτικές αιχμές- παρωδία και ο προγραμματικός λόγος-τραγέλαφος, εν έτει 2019, μιας -πάλαι ποτέ- μεγάλης παράταξης που θέλει να αποκαλείται (αλλά εδώ και καιρό έχει πάψει να είναι) σύγχρονη, φιλελεύθερη, ευρωπαϊκή κεντροδεξιά», είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε: «Κι έτσι, 20 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η ΝΔ και ο αρχηγός της πήραν τη μεγάλη πολιτική ευθύνη να εμποδίσουν πάση θυσία τον διάλογο για την Ευρώπη, τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, τις 120 δόσεις, τις φοροελαφρύνσεις, την ενίσχυση των συνταξιούχων, τα μέτρα για την ανάπτυξη και να θολώσουν την κρίση των πολιτών, με απίθανες κατασκευές, fake news και ψευδολογίες βάζοντας στο στόχαστρο αυτό που πολύ τους πονά, το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».

Ο Νίκος Φίλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον του πατέρα του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα είπε: «Με αυτά που ο κ. Μητσοτάκης επέτρεψε στον εαυτό του να ξεστομίσει εναντίον του πατέρα του πρωθυπουργού κατέβασε πολλά σκαλιά κάτω το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Είναι πολύ μεγάλες οι αντιδράσεις του κόσμου, κι όχι μόνο του κόσμου της Αριστεράς για αυτή την απρέπεια -για να το πω όσο πιο ήπια γίνεται για να πάρω μια σκυτάλη σοβαρότητας που για ακόμη μια φορά έδειξε σε αυτή την αίθουσα ότι κρατάει ο κ. Δένδιας. Αλλά και η κυρία Μπακογιάννη, με τον τρόπο της, δεν επέτρεψε στον εαυτό της να γίνει μέρος αυτού του κανιβαλικού σκηνικού, γιατί, θυμάται πολύ καλά σε τι επίπεδα εξαχρείωσης και παρακμής έφτασε η πολιτική ζωή της χώρας, όταν η αντιπαράθεση Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ξεπέρασε κάθε όριο». Και πρόσθεσε: «Δένδιας και Μπακογιάννη, δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε, κύριοι συνάδελφοι, ουσιαστικά απέσυραν χθες όχι μόνο την πρόταση μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη και μάλιστα μιλώντας αμέσως μετά από αυτόν, αλλά κράτησαν σαφείς αποστάσεις από όλη αυτή τη μεθοδευμένη λασπομαχία που απευθύνεται στα πιο ταπεινά ένστικτα του λαού. Και μετά την ανάρτηση του κυρίου πρωθυπουργού, αναφορικά με τον πατέρα του, που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται εκεί που νόμιζε ότι είχε στριμώξει τον κ. Πολάκη. Στη θέση αυτού που οφείλει ή να επανορθώσει και να ζητήσει συγνώμη συνδεόμενος με το αίσθημα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας ή να μείνει στη μνήμη μας ως ο «τόσος ήτανε», αποδοκιμαζόμενος από τη μεγάλη πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου».

Ν. Δένδιας: Βίαιες οι επιθέσεις σε βάρος της οικογένειας Μητσοτάκη

«Ο πρόεδρος της ΝΔ ουδενός επιτέθηκε», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, και πρόσθεσε: «Επανειλημμένα ο ίδιος έχει δεχτεί βίαιη επίθεση και κατά ζώντων και τεθνεώτων συνολικά της οικογένειάς του. Να θυμίσω ότι η σύζυγός του έγινε στόχος ανηλεούς καθημερινής επίθεσης και από ΜΜΕ και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλαμβάνω την τοποθέτηση του κ. Φίλη ως έμμεση αναγνώριση και μια αίτηση συγνώμης προς τον πρόεδρο της ΝΔ για όσα σε βάρος του και αδίκως έχουν λεχθεί. Ελπίζω η διατύπωση αυτή να πάει και προς τα πίσω για την περίοδο 2010-2014 για τα όσα διχαστικά και βαρύτατα συκοφαντικά έχουν λεχθεί».

Γ. Κουμουτσάκος: Στις 26 Μαΐου ο χρόνος σας θα τελειώσει

Επίθεση στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εξωτερικά θέματα εξαπέλυσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος -κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, και την κατηγόρησε ότι δεν τα αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα, αλλά αντίθετα καταβάλλει προσπάθεια εξωραϊσμού των προβλημάτων και των προκλήσεων.
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για δύσκολες καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα, τόσο με την Τουρκία όσο και με την Αλβανία, τις οποίες, όπως είπε, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη επιπολαιότητα και ακατανόητη διάθεση διαρκούς κατευνασμού.
«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη να διαχειριστείτε αυτά τα θέματα. Γίνεται ένας επιπόλαιος εξωραϊσμός της κατάστασης στην Αλβανία», τόνισε και διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας της Ελλάδας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ καλώντας τη κυβέρνηση να μη δώσει το πράσινο φως.
«Κατηγορώ» εξαπέλυσε ο κ. Κουμουτσάκος και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση για ένα ταυτοτικό ζήτημα που αφορά πεποιθήσεις, έβαλε απέναντι της το 80% των Ελλήνων πολιτών και δέσμευσε τη χώρα με μια συμφωνία που ποτέ δεν θα έχει ισχυρή νομιμοποίηση.
«Στις 26 Μαΐου ο χρόνος σας θα τελειώσει, το αποτέλεσμα των εκλογών θα δώσει την ευθύνη της διακυβέρνηση της χώρας στη ΝΔ, η οποία θα έχει την ιστορική ευκαιρία και το καθήκον να αποκαταστήσει το μείζον και κύριο συστατικό της ισχύος του έθνους που είναι η ενότητά του, την οποία η κυβέρνηση υποσκάπτει με τη φιλοσοφία του διχασμού που έχει εγκαταστήσει στον πολιτικό βίο της χώρας», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

Αν.Ξανθός:Δομικά αναξιόπιστη η ΝΔ. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι

«Εμείς, έχουμε τώρα ένα αξιοπρεπές αφήγημα απολύτως προσηλωμένο στις δεσμεύσεις μας του 2015. Δώσαμε με επιτυχία και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες τη μάχη μας, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία και η κοινωνία, οι αδύναμοι, η μεσαία τάξη αισθάνονται πιο ασφαλείς γιατί βλέπουν ορατή την επανεκκίνηση της οικονομίας», τόνισε ο κ. Ξανθός και κατέληξε: «Τώρα που έχουν φτάσει τα πράγματα στο κρίσιμο σημείο ζητούμε με ψηλά το κεφάλι την ψήφο επιδοκιμασίας των Ελλήνων πολιτών». «Μπορεί να υπάρχει μερική δυσφορία στους πολίτες για πλευρές της πολιτικής μας, να κάναμε λάθη, αλλά ξέρει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και κυρίως γνωρίζει ότι δεν ταυτιστήκαμε με τα συμφέροντα και με ένα σύστημα εξουσίας που έχει τα χαρακτηριστικά της φαυλότητας, της ρουσφετολογίας, της συναλλαγής και της λασπολογίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Ψηφίσαμε μαζί την απλή αναλογική, όταν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν το ψήφισαν

«Επέλεξα να μείνω σταθερός στο δρόμο της ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης. Δυστυχώς, το ΚΙΝΑΛ, όχι μόνο αρνείται να συμβάλλει σε αυτή την κρίσιμη, για τη χώρα, στιγμή, αλλά με μια βαθιά και ανιστόρητη θέση θέτει τη στρατηγική ήττα της Αριστεράς ως προτεραιότητα, δηλαδή, τη στρατηγική νίκη της Δεξιάς ως στόχο», είπε ο υπουργός Τουρισμού, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Η απάντηση των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων οφείλει να είναι άμεση και αποτελεσματική, με μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία, απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά, απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις, με προώθηση πολιτικών ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης, των εργασιακών δικαιωμάτων, ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους», είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η ομιλία του κ. Θεοχαρόπουλου προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, που κατηγόρησε τον κ. Θεοχαρόπουλο για θράσος απέναντι στο κόμμα που τον ανέδειξε και τον έβαλε στη Βουλή. «Δεν προλάβατε να διοριστείτε και ήρθατε εδώ να μας πείτε πώς θα γίνει ο Τουρισμός και πως θα έρθει ανάπτυξη. Καλύτερα να αφήνατε κανέναν άλλο να τα κάνει αυτά. Στοιχειώδης πολιτική αγωγή συνεπάγεται να περνούσαν λίγες ημέρες για να ξεχαστεί λίγο αυτό που έκανε».

«Κρίνετε εξ ιδίων. Κύριε Λοβέρδο, εσείς κάνατε κόμμα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ κάποια χρονική στιγμή και στη συνέχεια το αφήσατε στην άκρη για να γίνετε υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Για να ξέρουμε ποιος έχει θράσος εδώ μέσα», απάντησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Αλ. Φλαμπουράρης: «Ζήσαμε δυστυχώς όχι στιγμές, αλλά ώρες απελπιστικής χυδαιότητας»

«Έπεσαν οι μάσκες του μετριοπαθούς, του φιλελεύθερου, του κεντροδεξιού, του σύγχρονου συντηρητικού, του ευπρεπούς, που αποδείχθηκε ότι ποτέ δεν τις είχε, και κυρίως αποδείχθηκε άνθρωπος του μονολόγου που αποφεύγει το διάλογο και την αντιπαράθεση και επί της ουσίας της πολιτικής», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, σχολιάζοντας την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, την οποία χαρακτήρισε «σοκαριστική και αποκαλυπτική». Ο υπουργός Επικρατείας καταλόγισε, επίσης, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έναν αξιοσημείωτο πολιτικό τυχοδιωκτισμό», σημειώνοντας ότι πίσω από τον αυτόν επιχειρεί να κρύψει τη νεοφιλελεύθερη και ακραία συντηρητική πολιτική της. «Μπαίνει γι’ αυτό στην περιοχή της «ηθικής». Ανεπίτρεπτα, υποκριτικά, άκομψα, αλλά κυρίως χωρίς να νομιμοποιείται. Καλό παράδειγμα τα ΑμεΑ για να αποδειχτεί ο βαθύς συντηρητισμός αλλά και η υποκρισία της», ανέφερε.«Θυμίζω τα 62 λεπτά ομιλίας του αρχηγού σας καθώς και των δύο αντιπροέδρων. Το τρίπτυχο Πολάκης- κότερο -Μάτι κυριαρχούσε, και αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν το επέβαλαν τα γνωστά συγκροτήματα ΜΜΕ ή το επέλεξε η ηγεσία και βοήθησαν τα μέσα. Δεν είναι δικό μου θέμα να το ψάξω. Είναι δικό σας», είπε ο κ. Φλαμπουράρης προς την πτέρυγα της ΝΔ και επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν ακολούθησε του «κακού το δρόμο», παρά οι βουλευτές και οι υπουργοί μίλησαν πολιτικά και προγραμματικά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου και του λαού, πρόσθεσε.

Μ.Καλογήρου: Μας χωρίζει ηθικό και πολιτικό χάσμα με την ΝΔ

«Για εμάς όμως και τον ελληνικό λαό αυτό που μετράει είναι να μην κρατήσει τελικά πολύ η εποχή των τεράτων και να ολοκληρωθεί με την οριστική επικράτηση του νέου απέναντι στο παλιό, με την επικράτηση αυτού που εκφράζουμε σήμερα εμείς απέναντι σε ό,τι εκφράζετε εσείς» υπογράμμισε ο κ. Καλογήρου. Όπως επίσης σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η Αντιπολίτευση βρίσκεται σε έναν πολιτικό πανικό «κι ο πανικός αυτός αποκαλύπτει τη βαθιά έλλειψη σεβασμού στις θυσίες του ελληνικού λαού, αφού θεωρείται από την Αντιπολίτευση ότι η πολιτική τέτοιες κρίσιμες ώρες μπορεί να ασκείται αποκλειστικά με όρους επικοινωνίας».
Όπως είπε το ζήτημα που ενεργοποίησε την πρόταση μομφής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να αφορά μια ουσιαστική συζήτηση με αντικείμενο τον σύγχρονο τρόπο έκφρασης του πολιτικού λόγου γενικώς και ειδικά πώς αυτός αρθρώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λ. Αυγενάκης: Δεν υπάρχει ιδεολογικό άλλοθι.Τέρμα στην ασυλία της Αριστεράς

«Ο κ. Τσίπρας επιλέγει να στηρίξει τον κ. Πολάκη και την αήθη συμπεριφορά του. Εμείς είμαστε με τους πολλούς, όχι με τους Πολάκηδες!» τόνισε ο Γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Αυγενάκης, είπε ότι η πρόταση μομφής αφορά στο ήθος και το ύφος της εξουσίας που αποπνέει ο κ. Πολάκης, αφορά στη συμπεριφορά του και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι την απεγνωσμένη του προσπάθεια να ξεφύγει από τη συζήτηση για το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα», την μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.» Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της ΝΔ, τους έθεσε το ερώτημα αν θα έκαναν ανάλογη επίθεση με αυτή που έκανε ο κ. Πολάκης στον κ. Κυμπουρόπουλο και τους κάλεσε να πάρουν θέση.

Αλ. Χαρίτσης: Με την πρόταση μομφής ο Κ. Μητσοτάκης προσφέρει άθελά του μια πολύτιμη υπηρεσία στη χώρα

«Όποιος έχει την μιντιακή υπεροπλία επιδιώκει αντιπαράθεση με όρους κιτρινισμού και όποιος έχει την πολιτική υπεροπλία αντιπαρατίθεται με προγραμματικούς όρους», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Από τον Αύγουστο του 2018, επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, οπότε και η χώρα βγήκε από τα μνημόνια «η ΝΔ και το μιντιακό σύστημα που τη στηρίζει, έχουν ξεκινήσει μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με μοναδικό στόχο να μη συζητηθούν ποτέ τα πραγματικά επίδικα, οι θέσεις των κομμάτων για την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, την εργασία και τα δικαιώματα, για την Ευρώπη και τη δημοκρατία, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πρόγραμμά τους είναι εχθρικό προς τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας».
«Στην εποχή των fake news, του λαϊκισμού και του κιτρινισμού», πρόσθεσε «η αλήθεια είναι ότι η χώρα αφήνει πίσω της τη λιτότητα και περνάει στη φάση της δίκαιης και σταθερής ανάπτυξης», τόνισε.

Ν. Παππάς: Να ανασκευάσει ο κ. Μητσοτάκης τη δήλωση για τον πατέρα του πρωθυπουργού

«Κατασκευή ακροδεξιάς απόφυσης» χαρακτήρισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πατέρα του πρωθυπουργού, έκανε λόγο για «αήθη επίθεση» και για «ακραία στιγμή» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανασκευάσει. Ο κ. Παππάς, εξέφρασε την εκτίμηση πως κι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μετανιώσει και ανέφερε ότι σήμερα από την Βουλή έχει κάθε δυνατότητα και υποχρέωση να ανασκευάσει και να ανακαλέσει «υπό το φως και της δήλωσης του πρωθυπουργού και της αδήριτης πραγματικότητας ότι αυτή η κατασκευή είναι μια κατασκευή ακροδεξιάς απόφυσης». «Εκτός» όπως είπε ο κ. Παππάς «κι αν αυτή η στρατηγική επιλογή είναι εδώ για να παραμείνει για την αξιωματική αντιπολίτευση. Κατασκευή ψευδών ειδήσεων μέχρι να πάει ο λαός στην κάλπη». «Αυτή την στιγμή η ηγεσία της ΝΔ κάνει την επιλογή να τη μετατρέψει στην σύγχρονη ΕΡΕ. Μετεμφυλιακή ρητορική και πολιτική και εκπομπή μίσους»+ είπε και επισήμανε ότι έφτασαν μέχρι του σημείου να λένε ότι τα τελευταία μέτρα ήταν μέτρα αντιπερισπασμού για να αλλάξει η δημόσια συζήτηση από τις διακοπές του πρωθυπουργού.

Νίκος Κοτζιάς: Καμία σχέση με το σέρβερ του ΥΠΕΞ δεν έχουν τα e-mail για τις βίζες

Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για ορισμένους που μπέρδεψαν τα επιχειρήματα με τις ύβρεις επιδιώκοντας να μην επικρατήσει στη δημόσια συζήτηση ένας δημοκρατικός διάλογος.

Ακόμα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών και επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα δύο κόμματα για μεγάλη υποκρισία καθώς όπως είπε από το 1996 είχαν συμφωνήσει στη χρήση του όρου Μακεδονία και ότι το erga omnes αφορούσε μόνο για τη διεθνή χρήση του ενώ στο εσωτερικό το είχαν αποδεχτεί νέτα σκέτα». Στην υπόθεση ηλεκτρονικών μηνυμάτων διπλωματών που ήρθε στη δημοσιότητα από βουλευτή αναφέρθηκε από του βήματος της Βουλής ο τέως υπουργός Εξωτερικών.Ηρθε βουλευτής εδώ με mail διπλωματών. Ισχυρίστηκε ότι για να μην ανακαλυφθούν τα mail, τους κατέστρεψε ο Κοτζιάς τον server του ΥΠΕΞ. Αλλά επειδή αυτός ήταν μάγκας τα έσωσε. Τα mail όμως ήταν από αμερικανικούς server. Δεν ήταν δηλαδή από τον server του ΥΠΕΞ είπε ο κ. Κοτζιάς. Αναρωτήθηκε μάλιστα, γιατί λέει όμως αυτό το ψέμα; Για να κρύψει πως τα βρήκε. Ρώτησα ειδικούς Πληροφορικής: ‘Η χάκερ της ΕΥΠ το εκαναν ή οι ρωσικές υπηρεσίες, άντε & οι κινέζικες. Εδώ ή έχουμε πλαστογράφηση κειμένων ή έχουμε υποκλοπή σε συνεργασία πιθανόν με τέτοιους κύκλους, είπε ο κ. Κοτζιάς απαντώντας, χωρίς να τον αναφέρει, στον αρχηγό των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.

Π. Καμμένος: Εμείς δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση έχει πάψει να έχει πολιτική νομιμοποίηση. Έπαψε να έχει νομιμοποίηση όταν εξαγόρασε βουλευτές με υπουργικό θώκο και παραβίασε το σύνταγμα», τόνισε ο Πάνος Καμμένος.

Μοιράσου το άρθρο: