Μέτρα για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ανακοινώνει αύριο η κυβέρνηση (video)

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στο εσωτερικό της χώρας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλά και προς τους εταίρους μας στην ΕΕ. Αύριο πρόκειται να ανακοινωθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, μεταξύ των οποίων είναι και τα κλειστά προ- αναχωρησιακά κέντρα, καθώς οι ροές από τα τουρκικά παράλια δεν λένε να κοπάσουν.

“Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη, όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας”, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός στη Σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης, τους κάλεσε να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά ώστε να κατανεμηθεί ισομερώς το βάρος της κρίσης.

Σε συνέντευξή του -εφ’ όλης της ύλης- στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επέκρινε έντονα την Τουρκία, αλλά και χώρες της ΕΕ για τη στάση τους στο ζήτημα λέγοντας ότι η Άγκυρα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό, για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα δεχθεί άλλο να αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης, όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους “στάθμευσης” για πρόσφυγες και μετανάστες και διερωτήθηκε αν αυτό είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου των νησιών και της ενδοχώρας και 800 στη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και τα κέντρα φιλοξενία μεταναστών.

Την ίδια ώρα, για το ενδεχόμενο οι νέοι πρόσφυγες να αποτελέσουν μια “χαμένη γενιά”, προειδοποιεί Έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Η έκθεση αναφέρεται στις πέντε χώρες της ΕΕ που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου και συγκεκριμένα στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σουηδία καθώς και στην Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής.

Με βάση τις μαρτυρίες 163 προσφύγων και αιτούντων άσυλο, κυρίως μεταξύ 16 και 24 ετών και εργαζομένων στα πεδία, γίνεται λόγος για άθλιες συνθήκες διαβίωσης, έλλειψη υγιεινής, έλλειψη ιδιωτικότητας και ελλιπή φροντίδα των ευάλωτων.

Η έκθεση αναδεικνύει, επίσης, τις αργές διαδικασίες απόδοσης διεθνούς προστασίας και στις έξι χώρες, με τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις στο να αναπληρωθεί ο χρόνος αναμονής, να διευκολυνθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης αφού χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα, να επιτευχθεί ουσιαστική οικογενειακή επανένωση και να ενταχθεί ο προσφυγικός πληθυσμός στο εκπαιδευτικό σύστημα και την αγορά εργασίας, γεγονός που υπονομεύει την κοινωνική ενσωμάτωση.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τρουπής

Σχετικές ειδήσεις:  Σάμος: Απαιτούν το κλείσιμο του υπάρχοντος ΚΥΤ στην πόλη – Θετικοί στη δημιουργία κλειστού κέντρου οι κάτοικοι του νησιού

 Κ. Μητσοτάκης στη Handelsblatt: Η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία με την ΕΕ

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες: «Οδικός χάρτης» για την ανάπτυξη (video)

Συναντήσεις Κουμουτσάκου στις ΗΠΑ για το μεταναστευτικό

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος