Μήνυμα Μητσοτάκη: Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας

Ξεκάθαρη υπενθύμιση προς πάσα κατεύθυνση για το οπλοστάσιο που διαθέτει η ελληνική διπλωματία απηύθυνε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοτέχνησε το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής πάνω στον καμβά των τελευταίων συμφωνιών για τις θαλάσσιες ζώνες, την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων καθώς και την ανάπτυξη των πολυμερών συνεργασίας. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει αμφίσημα και προκλητικά μηνύματα.

“Θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία με καλή διάθεση, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας είναι ισχυρή. Αυτό συνθέτει ένα πλαίσιο σκληρής ισχύος, το οποίο δεν απαγορεύει να καθόμαστε στο τραπέζι της συζήτησης” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τραβώντας τα φώτα της διεθνούς διπλωματίας για το γεωπολιτικό κεφάλαιο που ενισχύει και με το Φιλία Φόρουμ, η Αθήνα επιδεικνύει το πηδάλιο σταθερά προσανατολισμένο στην κατεύθυνση των συμμαχιών, παρά την επιμονή της Άγκυρας στη ρητορική που υποδαυλίζει την ένταση.

“Είναι λυπηρό ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκριση, διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα και μάλιστα εκτοξεύονται εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ιρακινό ομόλογό του.

Μετά το μπαράζ των επιθετικών δηλώσεων, ο εξ΄απορρήτων του Τούρκου προέδρου επιχείρησε να ρίξει τους τόνους.

“Ελπίζω αυτός ο εποικοδομητικός τόνος να συνεχιστεί και να συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες στην Αθήνα, όπως έχουμε συμφωνήσει. Αυτή τη στιγμή φυσικά όχι, τον Μάρτιο. Ελπίζω αυτή η συνάντηση να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή τον Μάρτιο” είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

“Γϊνονται προφανώς και σε ένα πλαίσιο εσωτερικό, εμείς δεν πρέπει να παγιδευόμαστε σε αυτό το πλαίσιο. Προφανώς δηλώσεις για αποστρατικοποίηση ή επιθετικές δηλώσεις δεν βοηθούν” σημείωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εφαρμόζοντας την τακτική μια στο καρφί και μια στο πέταλο, ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος.

“Αυτή η πρωτοβουλία είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια να οικοδομηθεί πάνω στην εχθρότητα προς την Τουρκία, όχι στη «φιλία»… απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας” δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

“Θέλουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, που να βασίζονται όμως στο διεθνές δίκαιο” υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Φουάντ Χουσεΐν.

Η αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων ασφαλείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών.

Αντιδράσεις

Για καθεστώς “ιμπεριαλιστικής ειρήνης” με το πιστόλι στον κρόταφο του ελληνικού και του τουρκικού λαού, έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφορικά με τις διερευνητικές συνομιλίες.

“Όπου κι αν καταλήξουν οι διερευνητικές, χαμένος θα είναι ο λαός και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας” τόνισε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ.

Απάντηση στις εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ έδωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος από τη Χίο.

“Δεν έχει δικαίωμα δια να ομιλεί όταν Έλληνας πολιτικός επισκέπτεται τα ακριτικά νησιά” είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος