Μηταράκης: Οι επιτάξεις των εκτάσεων θα ισχύσουν για τρία χρόνια-Ήταν μέσο έκτακτης ανάγκης- Αντιδράσεις (video)

Για τρία χρόνια επιτάσσονται οι εκτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης, ενώ “οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου“, διευκρίνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απόψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. “Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε και όχι να δημιουργήσουμε πρόβλημα” τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος. Αντιδράσεις για το κυβερνητικό σχέδιο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής και την αντιπολίτευση.

Μηταράκης: Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης

“Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητάει όλος ο κόσμος: Να δώσουμε λύσεις”. Ο υπουργός εξήγησε ότι η επίταξη έχει ήδη υπογραφεί και σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για έκδοση, και συμπλήρωσε: “Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης”.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι “από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν σήμερα, ο νέος σχεδιασμός στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές», ενώ «τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία”.

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες από την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών, επισήμανε ότι “είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους δημάρχους” και εξήγησε ότι” η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, δεν είχε να κάνει με τη χωροθέτηση των κλειστών δομών, αλλά για να βοηθήσουμε τους δήμους να λύσουμε προβλήματα. Για παράδειγμα σήμερα, υπέγραψα έκτακτη χρηματοδότηση σχεδόν δέκα εκατομμύρια ευρώ προς τους δήμους που στα όριά τους είχαν προσφυγικές δομές το 2019″.

Ο κ. Μηταράκης κατέληξε λέγοντας: “Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Προσπαθούμε, και η κεντρική κυβέρνηση, και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και οι δήμοι, να λύσουμε το ίδιο πρόβλημα”.

“To μόνο κίνητρο της κυβέρνησης για κάθε πτυχή της πολιτικής της στο μεταναστευτικό είναι το συμφέρον της χώρας και των νησιωτών που δέχονται το ωστικό κύμα της μεταναστευτικής πρόκλησης” τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τι προβλέπει το σχέδιο της Κυβέρνησης

Στη σχετική υπουργική απόφαση επισημαίνεται ότι στις κλειστές και ελεγχόμενες δομές θα διαμείνουν οι αιτούντες άσυλο που καταφθάνουν στο εξής στη χώρα μας, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και όσοι μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Οι διαμένοντες θα δικαιούνται εξόδους για ορισμένο χρονικό διάστημα και οι πύλες θα κλείνουν τα βράδια, ενώ κάθε παραβίαση κανόνα θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής.

Οι κατασκευές των κλειστών δομών θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο ώστε να λειτουργήσουν το καλοκαίρι, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, λέγοντας ότι η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης για να δώσουμε λύσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τεσσάρων αξόνων που ακολουθεί η κυβέρνηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε τους τέσσερις παρακάτω άξονες:

– Φύλαξη των συνόρων μας.

– Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

– Αυξημένες επιστροφές.

– Κλειστές δομές.

Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο Στέλιος Πέτσσς,. Επεσήμανε δε στη συνέχεια την ανάληψη στοχευμένων δράσεων «για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ταυτόχρονα είπε, ότι “το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές”.

Ο κ. Πέτσας προχώρησε στη συνέχεια στην ανακοίνωση πως σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο “το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας”.

Ποιες εκτάσεις επιτάσσονται

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου

2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου

3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω

5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο

Αντιδράσεις

Αντιδράσεις, υπήρξαν από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και δημάρχους των νησιών, ενώ την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για “αναποτελεσματικά και επικίνδυνα μέτρα”.

“Το επιταγμένο Καράβι σε ξέρα θα πέσει!” αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook o Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Με παραίτηση απειλεί ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος αν προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο.

Πρόσκληση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Πέμπτη το πρωί στην Αθήνα για το Μεταναστευτικό, απευθύνει ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης.

“Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει «κλειστό» και την άλλη δήθεν ελεγχόμενο”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει τις προτάσεις του, υπογραμμίζοντας ότι “λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου με την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των κατοίκων όσο και των αιτούντων ασύλου”.

Το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του τονίζει οτι «Επί εφτά μήνες κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στο πρόβλημα. Και τώρα εγκλωβισμένη κάνει επίδειξη αυταρχισμού στις τοπικές κοινωνίες και τις, δημοκρατικά εκλεγμένες, αρχές των νησιών. Τα νέα κέντρα, είτε με επίταξη είτε χωρίς, δεν θα λύσουν από μόνα τους το πρόβλημα.

«Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων-κλειστών hotspot, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το “αποφασίζουμε και διατάζουμε”, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Επαφές για το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Μηταράκη με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, κ. Burak Özügergin καθώς και με τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc.


Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος