Με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις και τεχνικές λεπτομέρειες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου δρομολογούν συντονισμένες κινήσεις.

Στόχος είναι ο κοινός συντονισμός σε διμερή και περιφερειακά θέματα τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να αποδειχθεί το ανυπόστατο των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης. Να σημειωθεί  ότι ο κ. Δένδιας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί με τον Ιρανό ομόλογό του.

Από την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νικος Χριστοδουλίδης, προανήγγειλε ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα κυρώσεων των ΥΠΕΞ για την Τουρκία σχετικά με την Κύπρο θα συζητηθούν ουσιαστικά στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή την άλλη εβδομάδα.

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, αναφερόμενος στη σημασία του μνημονίου που υπογράφηκε σήμερα, είπε «πως περιμένουμε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον κοινό μας βηματισμό, και σε διμερές και σε περιφερειακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και ανακοίνωσε πως οι δύο χώρες προχωρούν σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, καθώς και ότι αναπτύσσουν ισχυρές συνεργασίες με χώρες της περιοχής στο πλαίσιο μιας κοινότητας κοινής αντίληψης, όπως ήταν η σύνοδος στο Κάιρο, στην οποία μετείχε και η Γαλλία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική την ανταλλαγή απόψεων που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, «ώστε οι επόμενες κινήσεις των δύο χωρών να είναι πιο συντονισμένες, πιο στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές», εν μέσω των έντονων προκλήσεων αβεβαιότητας, αστάθειας και αμφισβήτησης των παραδοσιακών και καλά θεμελιωμένων αρχών και αξιών του διεθνούς συστήματος.

Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: