«Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

‘Ανοιξαν το απόγευμα της Τετάρτης 4/3/2020 οι πύλες της εικαστικής έκθεσης που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων – Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ), με θέμα την αντίσταση στις φυλακές και τις εξορίες και τίτλο «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», από στίχο που έγραψε ο Γ. Ρίτσος όντας εξόριστος στη Μακρόνησο.

Το «παρών» έδωσε πλήθος κόσμου, πολλοί εικαστικοί, καθώς και πολλοί συγγενείς των δημιουργών που έργα τους φιλοξενούνται στην έκθεση. Παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γ.γ., Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος ξεναγήθηκε στην έκθεση.

Στα εγκαίνια μίλησε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανέφερε ότι στην έκθεση «συγκεντρώνονται ορισμένα από τα σημαντικότερα διασωσμένα εικαστικά μνημεία της ταξικής πάλης τον 20ο αιώνα στη χώρα μας» και επισήμανε ότι τα έργα της έκθεσης «αποτυπώνουν τη θηριωδία της αστικής εξουσίας απέναντι σε όσους την απειλούν, κύρια την περίοδο μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή, όταν ένιωσε τα θεμέλιά της να τρίζουν από την απότομη άνοδο της επιρροής του Κομμουνιστικού Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, από τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη συνέχεια».

«Ταυτόχρονα όμως εκφράζουν το ηθικό μεγαλείο της λαϊκής πάλης που αδιάλειπτα συνεχίστηκε και την μετέπειτα περίοδο της βαθιάς παρανομίας, ακόμη και μέσα στα κολαστήρια των φυλακών και της εξορίας» πρόσθεσε. Τόνισε ότι τόσο τα έργα των φυλακών και της εξορίας, όσο και τα εμπνευσμένα από την πάλη μέσα κι έξω απ’ αυτές, «δεν προορίζονταν για τα σαλόνια», αλλά επιτελούσαν συγκεκριμένες λειτουργίες με πρώτη «να μείνουν στην Ιστορία οι φυσιογνωμίες των ηρώων που την έγραφαν με το αίμα τους».

«Μια άλλη λειτουργία των έργων της φυλακής και της εξορίας ήταν η μαρτυρία. Καθημερινά στιγμιότυπα από τη ζωή των εξόριστων, την οργανωμένη συλλογική ζωή των εξορίστων, αποτελούν ανεκτίμητα ντοκουμέντα από μια εποποιία αυτοθυσίας, συλλογικότητας, ανθρωπιάς και αφοσίωσης στο σκοπό του αγώνα» είπε η Ε. Μηλιαρονικολάκη, τονίζοντας ότι «το μήνυμα ότι παρά τα μαρτύρια ο αγώνας συνεχίζεται αταλάντευτα το στέλνουν πολύ πιο ξεκάθαρα οι ευχετήριες κάρτες». Επίσης ανέφερε ότι μια τρίτη λειτουργία της εικαστικής δημιουργίας με θέμα τις φυλακές και εξορίες ήταν η καταγγελτική με έργα που αναδεικνύουν «τη φρίκη των βασανιστηρίων, τα στρατοδικεία, τις εκτελέσεις» και ταυτόχρονα είναι «πύρινες εκκλήσεις στον ελληνικό λαό και τους ξένους διανοούμενους να αναπτύξουν κίνημα καταδίκης των στυγερών εγκλημάτων και των πολιτικών αυτουργών τους και να διεκδικήσουν την απελευθέρωση των κρατουμένων». Ανέφερε ότι «ορισμένα από τα έργα αυτά μαζί με χειρόγραφα κείμενα-καταγγελίες συγκεντρώθηκαν και φυγαδεύτηκαν παράνομα από τον κομματικό μηχανισμό για να αποκαλύψουν τον εφιάλτη των βασανιστηρίων και των συνθηκών ζωής στο θανατονήσι της Γυάρου μέσα από την ειδική έκδοση “Γυάρος – Ματωμένη Βίβλος” που κυκλοφόρησε απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλο τον κόσμο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί έβρισκαν τη δύναμη να αντέξουν σε όλα τα μαρτύρια, χωρίς να υπογράψουν δήλωση μετανοίας, και το θάρρος να χαμογελούν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, γιατί «δεν τους έσερνε η ζωή. Εκείνοι την έσερναν. Συνειδητά, μεθοδικά, σχεδιασμένα, βασισμένοι σε μια επιστημονικά θεμελιωμένη και ιστορικά επιβεβαιωμένη θεωρητική γνώση. Δεν πίστευαν, ρομαντικά και αφελώς σε νεφελώδη, ουτοπικά ιδανικά. Έμεναν πιστοί, σταθεροί σ΄ έναν απόλυτα εφικτό και πραγματοποιήσιμο σκοπό: την απελευθέρωση των ανθρώπων από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης».

«Απ’ αυτόν τον ανώτερο από την ατομική τους επιβίωση σκοπό αντλούσαν τις ανώτερες δυνάμεις να αντιστέκονται, να μην υποκύπτουν, να μην συνθηκολογούν ακόμη κι αν το τίμημα ήταν ο θάνατος» υπογράμμισε. «Η μεγαλύτερη τιμή που έχουμε να τους αποδώσουμε είναι να κάνουμε αυτό που περίμεναν από μας, να σταθούμε στο ύψος τους σε όλες τις δυσκολίες της ταξικής πάλης, που αύριο, όσο ο καπιταλισμός θα γίνεται πιο άπληστος και επιθετικός, μπορεί να γίνουν πολύ μεγαλύτερες, να γίνουμε αντάξιοί τους κι ακόμα καλύτεροι απ’ αυτούς σε οποιεσδήποτε συνθήκες και περιστάσεις, είτε στον σημερινό αργόσυρτο βηματισμό της Ιστορίας, είτε στα αυριανά της άλματα, που αναπότρεπτα θα έρθουν» τόνισε η Ε. Μηλιαρονικολάκη.

Καταλήγοντας ευχαρίστησε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ τους συγγενείς των καλλιτεχνών και όλους όσοι πρόσφεραν πρόθυμα εικαστικά έργα για να πραγματοποιηθεί η έκθεση, τον Δήμο Αθηναίων για την παραχώρηση του χώρου και όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης.

Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης που θα διαρκέσει ως τις 29 Μαρτίου είναι: Τρίτη – Σάββατο από 10.00 έως 21.00 και Κυριακή από 10.00 έως 14.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος