Ν. Δένδιας: Διέξοδο δίνει ο καλόπιστος διάλογος και όχι οι απειλές πολέμου

Ο καλόπιστος διάλογος και όχι η χρήση βίας και οι απειλές πολέμου, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε ο διάλογος δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά διερεύνηση το εδάφους ώστε να προκύψουν διαπραγματεύσεις, ενώ πρόσθεσε αναφερόμενος στην επέκταση των χωρικών υδάτων  στα 12 ναυτικά μίλια ακόμα και Ανατολικά της Κρήτης ότι «Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων οπουδήποτε στην επικράτεια της, οποτεδήποτε το κρίνει σωστό.
Καταλαβαίνω ότι στέφονται τα μάτια σε περιοχές οριοθέτησης ΑΟΖ, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη.
Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε, οπουδήποτε θέλει να επεκτείνει το δικαίωμά της αυτό».

Επίσης ο κ. Δένδιας τόνισε πως: “Θα ήθελα όμως με την ευκαιρία να μου επιτρέψετε επειδή πολλοί συνάδελφοι το σχολίασαν να πω και δυο λόγια για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών.
Πρώτα απ’ όλα θέλω να υπενθυμίσω ότι πάγια και όταν η κρίση στις σχέσεις μας με την Τουρκία ήταν ιδιαίτερα έντονη η Κυβέρνηση επαναλάμβανε την ετοιμότητά της για διάλογο.

Έθετε όμως πάντοτε διαχρονικά τις ίδιες σαφείς προϋποθέσεις. Απαιτούσε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα μας, να αποχωρήσει το Ορούτς Ρέις. Την ίδια αυτή ελληνική θέση την υιοθέτησε στα συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο.

Έχουν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συμπληρωθεί δύο μήνες από την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις. Σχεδόν δυο μήνες. Επομένως, ο όρος που έχει τεθεί από τη χώρα μας, έχει ουσιαστικά εκπληρωθεί.

Μπορούμε να πούμε ότι δημιουργείται μια ευκαιρία διαλόγου. Πάντοτε στο πλαίσιο και στο επίπεδο των διερευνητικών επαφών. Στο διάλογο αυτό η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη. Προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση, γιατί η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα. Όχι με χρήση βίας και βεβαίως όχι με απειλές πολέμου.

Και φυσικά οι διερευνητικές επαφές, το έχει πει επανειλημμένως η κυβέρνηση, αφορούν αποκλειστικά τη διαφορά μας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Όπως είχε οριστεί και όπως έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα, έτσι ακριβώς και θα συνεχιστούν.

Η επίλυση της διαφοράς αυτής έχει ρητά αναγνωριστεί μάλιστα, όπως και το αντικείμενό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και από επίσημη τοποθέτηση του State Department για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά και η ίδια η αναφορά από την Τουρκία ότι η επόμενη συνάντηση θα είναι η 61η, δίνει σαφώς την έννοια της συνέχειας στη διαδικασία, με ακριβώς το ίδιο αντικείμενο, όπως και μέχρι σήμερα.

Και επίσης θα ήθελα να θυμίσω, ότι ο διάλογος που θα ξεκινήσει ξανά στις 25 Ιανουαρίου δεν αποτελεί διαπραγμάτευση. Πρόκειται για προκαταρκτικό στάδιο επαφών, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν κοινές αντιλήψεις και να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει έδαφος, ώστε να ξεκινήσει μία τέτοια διαπραγμάτευση.

Εξυπακούεται ότι για να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, θα πρέπει να μη τεθεί σε παραμικρό κίνδυνο η αποκλιμάκωση που έχει ήδη επέλθει. Αυτό ακριβώς έχει αναφέρει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, τονίζοντας ότι, όχι μόνο για την επανάληψη, αλλά και για τη συνέχιση των Διερευνητικών, απαιτείται η βεβαιωμένη σταθερή αποκλιμάκωση”.

Σχετικές ειδήσεις

Δένδιας: Η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947 – Ιστορική η στήριξη των κομμάτων

Στην Ολομέλεια το ν/σ για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο (live)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος