Ν. Δένδιας: Η αποκλιμάκωση της Τουρκίας να είναι διαρκής (video)

Ευθύνες για κωλυσιεργία και διστακτικότητα να αντιδράσει στις τουρκικές προκλήσεις απέδωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Νίκος Δένδιας, από το βήμα της Βουλής. Η κυβέρνηση δέχεται τα αντιπολιτευτικά πυρά για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, ενώ η Άγκυρα ζητάει και τα ρέστα, καταλογίζοντας προκλητικότητα στην Ελλάδα.

Να συνειδητοποιήσει τη γεωπολιτική της ευθύνη κάλεσε ο Νίκος Δένδιας την Ευρωπη αναλύοντας στη Βουλή όλα τα διπλωματικά βήματα που έκανε η κυβέρνηση και όπως δήλωσε: “Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία. Παραμένουμε πάντα ανοιχτοί σε διάλογο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Όμως η τουρκική Κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει το διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και αυτή η επιλογή της Τουρκίας θα πρέπει να έχει διάρκεια. Να μην είναι ευκαιριακή”.

Συνεχίζει την προκλητική ρητορική η Άγκυρα, που επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία επιθυμεί τον άνευ όρων και εφ` όλης της ύλης διάλογο.

“Η Τουρκία είναι πάντα υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υποστηρίζει ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και άνευ όρων διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα διατηρεί την ασυμβίβαστη στάση της που αυξάνει την ένταση, με ασκήσεις, παρενόχληση, παραβιάσεις και προκλητικές δηλώσεις στην περιοχή”, ανέφερε η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Şebnem Aktop.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Η εκτίμηση για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής και τις κυρώσεις προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

“Ξέρουμε όλοι ότι η Ευρώπη κινείται με αργά βήματα. Πολλές φορές, πιο αργά από αυτά που ενδεχομένως θα θέλαμε. Αλλά αν είχαν επιβληθεί κυρώσεις, από τον Ιούνιο του 2019, τι χρείαν κυρώσεων θα είχαμε σήμερα απέναντι στην Τουρκία?”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

“Τάχα η απόφαση του Ιουνίου δεν αναφερόταν σε κυρώσεις, γιατί περιελάμβανε τον όρο στοχευμένα μέτρα, targeted measures. Όμως, δυστυχώς, αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η ΕΕ για τις κυρώσεις”, τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

“Όσο παραμένει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων, αυτό δείχνει ότι το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό. Είναι θέμα ευρωτουρκικό”, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατήγγειλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

“Γιατί ανέβηκε τόσο πολύ ο πήχης? Για να περάσει η κυβέρνηση από κάτω και ο ελληνικός λαός να το εισπράξει ως ήττα?”, δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Μιλώντας στο MEGA ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε πως: “Είμαστε σ` αυτό το γεωστρατηγικό σταυροδρόμι, η Ελλάδα, το Αιγαίο, η Αν. Μεσόγειος, η Κύπρος, όλη η περιοχή. Έχουν επιλέξει οι ΗΠΑ ως στρατηγικό σύμμαχο την Τουρκία και πάση θυσία θέλουν να την κρατήσουν στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο”.

“Είναι η δική μας αίσθηση ότι είχαμε δημιουργήσει υψηλότερες προσδοκίες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής?”, ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας.

“Την προδιαγεγραμμένη αποτυχία του πρόθυμου και υπάκουου συμμάχου θέλετε να μας πείσετε να την αποδεχόμαστε σαν μια κανονικότητα έστω κάπως ατυχή”, δήλωσε η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του ΜεΡΑ25.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναλαμβάνει πλέον να εξετάσει ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του `21.

Το εξοπλιστικό  

Τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε και τον Δεκέμβριο μπαίνουν οι υπογραφές για τα 18 Γαλλικά μαχητικά Rafale F3R, που θα εκτοξεύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελληνικής πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 17 Δεκεμβρίου στην επιτροπή εξοπλιστικών της βουλής φτάνει ο Νόμος- πλαίσιο για τα 18 νέα μαχητικά.

Στις 23 Δεκεμβρίου Νίκος Παναγιωτόπουλος και Φλορανς Παρλί θα συνυπογράψουν τη συμφωνία, ώστε να ξεκινήσει η επόμενη διαδικασία με πρώτη την αποστολή ιπταμένων και μηχανικών για εκπαίδευση στη Γαλλία.

 Μπαίνουν υπογραφές για τα RAFALE

-17 Δεκεμβρίου ο Νόμος- πλαίσιο για τα RAFALE μπαίνει προς συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής

-23 Δεκεμβρίου επικύρωση συμφωνίας με τη Γαλλία

-Αποστολή ιπταμένων και μηχανικών στη Γαλλία

Και ενώ κλείνει σε λίγα 24ωρα ο πρώτος σημαντικός γύρος για τα εξοπλιστικά, το επόμενο μεγάλο στοίχημα, υπουργείου και Επιτελείων είναι η απόκτηση 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου, όπου τα πάντα είναι ανοιχτά και η αναζήτηση της λύσης- πακέτο για το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζεται.

Γρίφος όμως είναι και για τους «μνηστήρες» του Πολεμικού Ναυτικού, η «λύση- πακέτο», καθώς περιλαμβάνει: 4 νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου. Αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ του Ελληνικού στόλου. Παραχώρηση για κάποιο διάστημα πλοίων ενδιάμεσης λύσης στο Πολεμικό Ναυτικό και τέλος, ναυπήγηση των νέων πλοίων και σε Ελληνικά ναυπηγεία.

 Η λύση «πακέτο» για το Πολεμικό Ναυτικό

-4 νέες φρεγάτες

-Αναβάθμιση 4 φρεγατών ΜΕΚΟ του Ελληνικού στόλου

-Το λιγότερο 2 πλοία ενδιάμεσης λύσης

-Ναυπήγηση νέων φρεγατών και σε Ελληνικά ναυπηγεία

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος: “Για τις τέσσερις φρεγάτες δεν γυρίσαμε την πλάτη στη Γαλλία. Ψάχνουμε την καλύτερη επιλογή, να έχουμε και τα καλύτερα καράβια, να γίνουν εδώ και με οικονομικούς όρους. Και με τους Γάλλους και με άλλους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, οι φρεγάτες πολλαπλών ρόλων”.

Οι συζητήσεις κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και με την Γαλλία για το θέμα των φρεγατών συνεχίζεται με το Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει επαναφέρει το θέμα των πλοίων ενδιάμεσης λύσης στη Γαλλίδα ομολόγο του ενόψει και της συνάντησής τους σε δέκα μέρες.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: N. Δένδιας: Η εξωτερική πολιτική δεν αποτελεί τον ιδανικό χώρο για κομματική αντιδικία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος