Θέματα όπως οι προκλήσεις της Άγκυρας στην Κύπρο, το φυσικό αέριο, ο ρόλος της Ουάσιγκτον και η τουρκική εισβολή στη Συρία, ήταν τα περιεχόμενα στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα το βράδυ της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2019 στην ΕΡΤ1, ο κ. Δένδιας μίλησε Δένδιας στο Φάνη Παπαθανασίου και το Νίκο Μελέτη για όλες τις εξελίξεις και αποτίμησε την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

O κ. Δένδιας χαρακτήρισε μεγάλο λάθος της Τουρκίας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τουρκία και συμπλήρωσε ότι είναι ένα από τα πολλά λάθη που κάνει τα τελευταία χρόνια, ότι δημιουργεί μία ζώνη εγκατάστασης προσφύγων, χωρίς η μετακίνησή τους να είναι οικειοθελής και τόνισε ότι αυτό είναι αντίθετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως προς τις ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν είχε ξαναϋπάρξει καταδίκη των κινήσεων της Τουρκίας και για την Κύπρο και για τις επιλογές της στην ευρύτερη περιοχή, αναφερόμενος στην επίσκεψη Πομπέο.

Σχολίασε επίσης ότι ο κ. Πομπέο ενώ ήρθε στην Αθήνα και έμεινε τρεις μέρες, στη συνέχεια δεν πήγε στην Τουρκία.

«Επιδιώκουμε να απομονωθεί η Τουρκία με την τακτική που ακολουθεί», ανέφερε ο κ. Δένδιας. Είναι ανόητες ενέργεις και αντίθετες στο διεθνές δίκαιο σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Θέλουμε να έρθει η Τουρκία κοντά στη Δύση και δεν αναφερόμαστε μόνοσ το ΝΑΤΟ, αλλά σε ένα ολόκληρο τρόπο σκέψης», δήλωσε ο κ. Δένδιας, συμπληρώνοντας ότι σε αυτό υπάρχει συναντίληψη με τις ΗΠΑ και δεν ακολουθεί η Ελλάδα την πολιτική των κανονιοφόρων, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση.

Η Τουρκία χαλάει απίστευτα λεφτά και δεν θα καταφέρει τίποτα, ανέφερε και υπενθύμισε ότι ήδη υπήρξε καταδικαστική απόφαση της Ε.Ε. για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία.

Ακολούθως χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την ένταξη της Κύπρου στη Ε.Ε. με τη βοήθεια της Ελλάδας, χωρις να έχει λυθεί το Κυπριακό.

Η Ελλάδα οφείλει να προσπαθεί για επανεκκίνηση των σχέσεών της με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι με τις ενέργειες της Τουρκίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο και συμπλήρωσε ότι πρέπει η χώρα μας να τείνει χείρα φιλίας στη γειτονική χώρα και να παίξει προς αυτήν έναν «εκπαιδευτικό» ρόλο.

Για τις γεωτρήσεις δήλωσε ότι «η Τουρκία σκάβει στη λάσπη και χαλάει τη διεθνή εικόνα της». «Είναι διεθνής ταραξίας, όπου μπελάς και η Τουρκία πρώτη. Ήθελε να στείλουμε κι εμείς πολεμικό πλοίο για να φανεί σαν διμερής διαμάχη και να μας πουν να γυρίσουμε και τα δύο πλοία πίσω, ενώ τώρα φαίνεται ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Eπίσης δήλωσε πως: «η ΕΕ βεβαίως πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία στον χειρισμό των προσφύγων, όχι όμως να δώσει λεφτά στο τουρκικό κράτος, αλλά να δώσει λεφτά στις οργανώσεις που βοηθούν τους ανθρώπους, όχι να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια βίαιης μετεγκατάστασης ανθρώπων. Αυτό είναι αντίθετο στο κοινοτικό κεκτημένο».

H επίσκεψη Πομπέο

Αναφερόμενος στα αποτελέσματά της δήλωσε ότι η νέα συμφωνία που προέκυψε, διευρύνει το αποτύπωμα των ΗΠΑ στην περιοχή και σχολίασε ότι η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή, η ηγέτιδα χώρα στα Βαλκάνια και μία σταθερή χώρα.

Ως προς την ελληνική αμυντική βιομηχανία, ανέφερε ότι πρέπει να αναπτυχθεί διότι δεν γίνεται η χώρα να αγοράζει μόνο από έξω. Χαρακτήρισε το μέλλον της ΕΑΒ λαμπρό, συμπληρώνοντας ότι μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε μία σειρά από χώρες της περιοχής, με αποτέλεσμα να έχει μπροστά της μία μεγάλη αγορά.

Στην ίδια εκπομπή προβλήθηκε και η συνέντευξη του Μάικ Πομπέο στην ΕΡΤ, όπου αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία, τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο, το Κυπριακό και τη σχέση Τραμπ – Ερντογάν.

H συμφωνία των Πρεσπών

Για το θέμα δήλωσε ότι δεν είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση, αλλά θα την τηρήσει, ενώ σχολίασε πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα και τόνισε πως η συμφωνία έχει την εφαρμογή, αλλά και την ερμηνεία της και πως η Ελλάδα βλέπει με φιλικό μάτι τη Βόρεια Μακεδονία και θέλει να «τραβήξει» αυτό το λαό στην Ευρώπη, αρκεί να κάνουν και αυτοί τα ανάλογα βήματα. Θέλουμε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και για τη Βόρεια Μακεδονία και για την Αλβανία, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις, δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Σχετική είδηση: Ο Μ. Πομπέο αποκλειστικά στην ΕΡΤ:Αν ήμουν επιχειρηματίας θα επένδυα στην Ελλάδα (video)​

 

Μοιράσου το άρθρο: