Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου ο ΥΠΕΞ έθεσε το ζήτημα των παράνομων συμφωνιών Τουρκίας – Λιβύης και θέματα που άπτονται της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Αγκυρα και η Τρίπολη δεν συμμορφωθούν, καθώς και τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά τη λήξη του Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι εξήγησε με τον πιο σαφή τρόπο πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα δικαιώματά της. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πρέπει να πω ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Κύπρο, ενώ τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη, στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ, ο οποίος αύριο θα ενημερώσει τα κόμματα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στη 1.30 το μεσημέρι.

Το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί σοβαρή ανησυχία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, ενισχύονται οι ελληνικές θέσεις για τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης με την επιστολή που επέδωσε στον ΟΗΕ ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης. Με αυτή ζητά να μην αναγνωριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και να κριθεί ως άκυρο το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη. Όπως αναφέρει ο Ακίλα Σαλέχ Αΐσα, ο οποίος την Πέμπτη θα επισκεφθεί την Αθήνα, οι δύο χώρες δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα για να οριοθετήσουν και συνεπώς το επίμαχο κείμενο παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επιπλέον τονίζει ότι η λιβυκή Βουλή, η οποία αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή της χώρας, δεν το αναγνωρίζει, ενώ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας υπό τον Φαγέζ αλ Σαράζ αποτελεί παράνομη οντότητα.

Εν τω μεταξύ, σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε απόψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Η Άγκυρα συνεχώς τονίζει πως είναι έτοιμη να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με όλες τις παράκτιες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία, είναι άκυρη, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αφγανό ομόλογό του για τις επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με αξιωματούχους της διοίκησης του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, κατόπιν της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, και την ενίσχυση της άμυνας της Κρήτης.

Ο κ. Τσαβούσογλου αφού πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν μονομερώς τις γεωτρήσεις και η Ελλάδα συνεχίζει επαφές με Αίγυπτο, Ισραήλ και τον Λίβανο, προσπαθώντας να κρατήσει απ έξω την Τουρκία είπε: Εμείς πρωτίστως χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι στέλνοντας τα πλωτά μας γεωτρύπανα εκτός υφαλοκρηπίδας μας στις περιοχές που έδωσε άδειες ο Ανώνυμος Συνεταιρισμός Τουρκικών Πετρελαίων.

Σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας και ο Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την απέλαση του Λίβυου πρεσβευτή στην Αθήνα. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για διεθνές σκάνδαλο, λέγοντας πως η χώρα μας θα πληρώσει το τίμημα, και επέμεινε στη θέση ότι Άγκυρα και Τρίπολη μπορούν να κάνουν κοινές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:

Επί ποδός η ελληνική διπλωματία για την τουρκική προκλητικότητα (video)

Πρόεδρος Λιβυκής Βουλής προς Γκουτιέρες: «Παράνομη οντότητα η κυβέρνηση της Τρίπολης»(video)

Μοιράσου το άρθρο: