Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία για ΑΟΖ – Κ. Μητσοτάκης (Βουλή) : Θετική εξέλιξη εθνικών διαστάσεων (video)+(live)

Το επόμενο βήμα ετοιμάζει η Αθήνα μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ

.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα στην εισαγωγή της ομιλίας του στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση του σχολείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για θετική εξέλιξη εθνικών διαστάσεων υπογραμμίζοντας πως αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα χερσαία, κάτι πολύ σημαντικό για τη συνολική εθνική στρατηγική της πατρίδας μας.

Ανέφερε ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί υπόδειγμα συνεννόησης που αντιμετωπίζει εκκρεμότητα 40 ετών ενώ ταυτόχρονα αποτελεί διεθνές γεγονός που αποκαθιστά σαφείς κανόνες στη θάλασσα της Μεσογείου και εγγράφεται ως ιστορικό, πολιτικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή.

«Με την Ιταλία πετύχαμε τα νερά που μας ενώνουν να τα κάνουμε ήρεμα νερά, εστία Ειρήνης και συνεργασίας. Τέτοιες διμερείς συνθήκες εύχομαι να βρουν γόνιμη συνέχεια και μεταξύ άλλων κρατών της περιοχής μας», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι η χθεσινή εξέλιξη δεν ήρθε τυχαία και ξαφνικά αλλά είναι αποτέλεσμα συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς.

«Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει εθνική αυτοπεποίθηση γιατί έχει πάντα μαζί της το διεθνές δίκαιο. Έχει δίπλα τους και πολλούς και ισχυρούς συμμάχους. Και μέσα της τη γνώση, την υπερηφάνεια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της όποτε, όπου και όπως πρέπει», τόνισε και δήλωσε χαρούμενος που αυτή την επιτυχία τη χαιρέτησε ουσιαστικά το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας.

«Σε αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να υπάρχουν ανούσιες διαφορές και κομματικές εντάσεις. Εύχομαι το κλίμα της εθνικής συναίνεσης να διατηρηθεί και, γιατί όχι, να επεκταθεί και σε άλλα αντικείμενα όπως το ζήτημα της Παιδείας» πρόσθεσε.

Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών στις 18 Ιουνίου μεταβαίνει στο Κάιρο με όλη την τεχνική ομάα, όπου αναμένεται να έχει συζητήσεις για αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, συμφωνία που “αποτελεί έναν από τους πάγιους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής”, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν δυσκολίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ δήλωσε ότι “η χθεσινή οριοθέτηση είναι πολύ σημαντική, είναι η πρώτη που γίνεται με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που είναι πρόκριμα και για άλλες συμφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο”.

«Όλοι μαζί μεγαλώσαμε την Ελλάδα» δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει τη φιλοδοξία «μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της -και με την Τουρκία -και να καθορίσει τις οικονομικές ζώνες προς όφελος των κοινωνιών και των λαών».
Ο κ. Δένδιας έκανε γνωστό πως ‪στις 18 Ιουνίου‬ θα επισκεφθεί την Αίγυπτο, με στόχο να υπάρξει ανάλογη συμφωνία, ενώ η Ελλάδα θέλει άμεσα να συζητήσει πάλι το θέμα της ΑΟΖ και με την Αλβανία, με την οποία είχε υπάρξει συμφωνία το 2009 και την ακύρωσε το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Όσον αφορά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως είναι δικαίωμα της χώρας μας, το οποίο μπορεί να ασκηθεί όπου και όποτε θέλει η Ελλάδα. Ερωτηθείς δε σχετικά με το τουρκικό casus belli, απάντησε πως «απειλή πολέμου δεν νοείται στον σύγχρονο κόσμο».

Αναφερόμενος στο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, το χαρακτήρισε «κατασκεύσμα, το οποίο σε νομική σχολή δεν θα πέρναγε τον πρώτο μήνα, όχι το πρώτο έτος» και συμπλήρωσε πως μία συμφωνία με την Αίγυπτο «θα του δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα λογικής ύπαρξης, γιατί νομική ύπαρξη δεν έχει, είναι ανυπόστατη».
Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή το σενάριο να καθήσουν Ελλάδα και Τουρκία στο ίδιο τραπέζι «δεν φαίνεται να υπάρχει».
Όπως σημείωσε, το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά από αίτημα της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του οποίου, μάλιστα, ο ίδιος θα βρίσκεται στο Παρίσι μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του. «Θα είμαστε μαζί στην ίδια οθόνη, τοποθετούμενοι για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Η σημειολογία δεν πρέπει να διαφεύγει από καμία πλευρά» επισήμανε.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε τη γειτονική χώρα να μη βάζει διαρκώς θέματα στο τραπέζι, γιατί το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και η Ελλάδα. Για παράδειγμα, η συνθήκη της Λωζάνης ορίζει ότι το απώτατο όριο τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι τα 3 ναυτικά μίλια όσον αφορά τις νήσους. «Υπάρχουν κάποια νησάκια έξω από τα τρία μίλια που η Τουρκία λέει ότι είναι δικά της» υπογράμμισε και συνέχισε: «Υπάρχει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, η Τουρκία δεν έχει μιλήσει με κανέναν στην περιοχή. Αν εκραγεί το εργοστάστιο ‪αύριο το πρωί‬, μόνο η Τουρκία θα το πληρώσει;».

Όσον αφορά την Αγία Σοφία, ανέφερε ότι «αποτελεί μία κιβωτό για τον χριστιανισμό και την ορθοδοξία, αλλά και μία κιβωτό συνολικά του ανθρώπινου πνεύματος και των κατακτήσεών του… Είναι ένα τεράστιο όφελος για την Τουρκία που αυτό το μνημείο είναι στο έδαφός της» είπε.
«Ο Ατατούρκ είχε μία αντίληψη των πραγμάτων, πώς θα φέρει την Τουρκία πιο κοντά στη Δύση και τον σύγχρονο κόσμο κι αυτό υπηρέτησε με το να κάνει μνημείο την Αγία Σοφία. Το έκανε γιατί αυτό υπηρετούσε τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Τουρκίας. Με τον ίδιο τρόπο υπηρετούνται τα συμφέροντα της Τουρκίας σήμερα» ανέφερε.

Σχετικά με τον Έβρο, τέλος, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η προσπάθειά της Τουρκίας να δημιουργήσει μεταναστευτικές ροές ήταν μία «μεγάλη αποτυχία και μεγάλο της λάθος και τελικά δεν απέδωσε τίποτα», ενώ «αναγκάζει την Ελλάδα να κάνει φράχτη, γιατί δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι η Τουρκία δεν θα το επιχειρήσει και πάλι».

Πηγή: ΕΡΤ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος