Το «πάγωμα» της επίταξης των εκτάσεων στα νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού τουλάχιστον έως την Παρασκευή, ανακοίνωσε μέσω της ΕΡΤ ο Νότης Μηταράκης. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε  πως σκοπός είναι να αρχίσει νέος γύρος διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. Επανέλαβε δε, ό,τι η επίταξη είναι μια ενοικίαση των συγκεκριμένων χώρων για τρία χρόνια και ότι μόλις ανοίξουν οι κλειστές δομές, θα κλείσουν οι ανοιχτές που λειτουργούν σήμερα σε κάθε νησί.

«Παγώνω» τις επιτάξεις μέχρι την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος, προανήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6». Σε διάλογο με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, κάλεσε κάτοικους και φορείς να συνεργαστούν για να ξεκινήσει ο διάλογος. «Δώστε μας εναλλακτικές», είπε χαρακτηριστικά.

«Προέχει η ασφάλεια των νησιών, γι’ αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων», δήλωσε στην ΕΡΤ.

«Ευχαρίστως να πάμε τις δομές όπου μας υποδείξει η τοπική κοινωνία. Μέχρι να συζητήσουμε δεν προχωράω τα έργα», είπε.

«Οι ανοιχτές δομές στη Μορια, στη ΒΙΑΛ, στο Καρά Τεπέ και στο Βαθύ θα κλείσουν, όπως και τα διαμερίσματα μέσα στις πόλεις, μόλις ανοίξουν τα καινούργια κέντρα», σημείωσε. Οπως είπε τα νέα κέντρα θα λειτουργήσουν μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη των έργων και στόχος να διευθετηθούν άμεσα τα όποια θέματα ώστε να έχουν ανοίξει μέχρι το καλοκαίρι.

Παράλληλα ο κ. Μηταράκης ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και η αντιπαράθεση. «Δεν επιλέξαμε εμείς οι ροές να πηγαίνουν στη Μυτιλήνη, όμως πηγαίνουν και πρέπει να υπάρχει ένα κέντρο» είπε και πρόσθεσε πως στόχος είναι η μέση παραμονή να μην ξεπερνά τους έξι μήνες. «Τα νέα κέντρα είναι κλειστά και περιφραγμένα. Θα είναι κλειστά για όλους 16 ώρες την ημέρα. Δεν θα υπάρχουν νέοι αφιχθέντες, ούτε παραβατικοί που δημιουργούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία, ούτε και οσοι είναι προς επιστροφή οι οποίοι θα κρατούνται όλο το 24ωρο», είπε.

«Όλοι συμφωνούσαν ότι οι ανοιχτές δομές είναι πρόβλημα, ότι κάτι έπρεπε να γίνει, ότι υπάρχουν εκτάσεις προς διαπραγμάτευση αλλά όταν έπρεπε να ληφθεί η απόφαση, όλοι έλεγαν ότι αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της», είπε και πρόσθεσε ότι η επίταξη είναι υποχρεωτική μίσθωση.

Ο κ. Κώστας Μουτζούρης είχε ζητήσει νωρίτερα να αρθούν τα μέτρα επίταξης και οι ΠΝΠ για «να κάτσουμε να συζητήσουμε σε μια βάση εμπιστοσύνης» και υπενθύμισε τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί από τους νησιώτες πρόσφατα στο Μαξίμου για την αποστολή 30 γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, την άμεση προώθηση προσφύγων για αποσυμφόρηση της κατάστασης και τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

O κ. Μηταράκης κάλεσε τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να κάτσουν ακόμα και σήμερα στο τραπέζι να συζητήσουν και η τοπική αυτοδιοίκηση να παρουσιάσει τις προτάσεις της. Τελικά συμφώνησαν να συναντηθούν την Παρασκευή ή το Σάββατο, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση για την παραμονή, τη διαμονή και τις δυναμικότητες των νησιών.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεών του στην εκπομπή «Από τις 6», ο κ. Μηταράκης προχώρησε σε ανάρτηση στα social media επαναλαμβάνοντας ότι δίνεται «μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά».

Θετική καταρχήν η πρώτη αντίδραση των νησιωτών σε Λέσβο και Σάμο ωστόσο τηρούν στάση επιφύλαξης αναμένοντας τα αποτελέσματα του διαλόγου.

Στο μεταναστευτικό ζήτημα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Mega. Όπως είπε σε 24 μέρες θα ολοκληρώνεται η διαδικασία για το άσυλο. «Στόχος μας 200 επιστροφές την εβδομάδα», είπε ο κ. Πέτσας.

«Στο προσφυγικό η κυβέρνηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να κυβερνά. Εδώ και εφτά μήνες πάει από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας επίσης στο Mega, καταλογίζοντας στη ΝΔ ότι «οι ιδεοληψίες της έχουν οδηγήσει στο απόλυτο μπάχαλο», με αποτέλεσμα «μια πρωτοφανή όξυνση στα νησιά μας, με την αύξηση των προσφυγικών ροών, τον υπερτετραπλασιασμό του πληθυσμού της Μόριας και με τον ΟΗΕ να καλεί για πρώτη φορά να κλείσει η δομή ενόψει του κινδύνου εκδήλωσης πανδημίας».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έταξε αποσυμφόρηση και τώρα κάνει επίταξη, το πιο αυταρχικό μέτρο που έχουμε δει τις τελευταίες πολλές δεκαετίες και ένα μέτρο που δεν λύνει το ζήτημα, ίσα ίσα το μεγαλώνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

«Η ανακοίνωση του υπουργού, αποτελεί έναν ελιγμό της κυβέρνησης, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων στα νησιά, προκειμένου να φρενάρει την ογκούμενη αγανάκτηση των νησιωτών και την απόφασή τους να απαντήσουν αγωνιστικά στην επικίνδυνη πολιτική της. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός παραμένει σταθερός στη δημιουργία και κλειστών hotspot, που καθιστούν τα νησιά μας φυλακές προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη είχε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αθήνα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Τα κλειστά κέντρα αποτελούν σημαντική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νομίζουμε ότι το αντιλαμβάνεται και η κυβέρνηση γιαυτό βλέπουμε και πλέον ότι έχει αλλάξει το αφήγημα των κλειστών κέντρων και έχουμε περάσει στα ελεγχόμενα κέντρα. Χρειάζονται ριζικές λύσεις και χρειάζονται τώρα», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Τ. Βέρρος δηλώνει: «Δεν είναι στην αρμοδιότητά μας να καθορίσουμε θέσεις. Θα γίνει μια συζήτηση εξ αρχής και από μηδενική βάση. Εάν δεν γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών, δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα άλλο. Δεν μπορούμε να συζητάμε με 25.000 ανθρώπους στοιβαγμένους στη Λέσβο».

«Πρέπει να δώσουμε λύσεις, πρέπει να αποκαταστήσει η κυβέρνηση αυτή την ώρα την εμπιστοσύνη της με τους πολίτες» είπε ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

Την ίδια ώρα η κινητικότητα στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό συνεχίζεται. Την ερχόμενη Πέμπτη ο Νότης Μηταράκης μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου θα συζητήσει το θέμα με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: