Ν. Μπακογιάννη: Υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο, φτάνει να συμφωνήσουμε, πoιο είναι το θέμα (audio)

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τουρκικές προκλήσεις και επιθετικότητα, είναι όμως από τις πιο δύσκολες». Η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής ΝΔ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι, «έχουμε μία Τουρκία η οποία εξελίσσει μια στρατηγική μακροπρόθεσμη, η οποία βεβαίως δεν ξεκινά σήμερα, μια Τουρκία που δεν μπορεί να δεχθεί ότι τα νησιωτικά μας συμπλέγματα – έχοντας η ίδια μια ατελείωτη ακτογραμμή- και δεν μπορεί να δεχθεί ότι τα νησιωτικά συμπλέγματα κόβουν τα δικαιώματά της».

Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι, «είναι βέβαιο πως έχουμε μια έξαρση και της ρητορικής και της πρακτικής του Ερντογάν, ο οποίος έχει μπει σε μία λογική ότι θα δημιουργήσω τετελεσμένα, έτσι ώστε, όταν έρθει η ώρα του διεθνούς δικαίου, ή του διεθνούς δικαστηρίου, εγώ θα έχω δημιουργήσει τετελεσμένα. Προς το παρόν, κάνει προσπάθεια να τα δημιουργήσει, χωρίς όμως να έχει την επιτυχία που αναμένει, τουλάχιστον στο πεδίο αποδοχής αυτής της λογικής από τη διεθνή Κοινότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε υπερδραστηριότητα διπλωματική, έχει την υποστήριξη της ΕΕ και των μεγάλων χωρών της και των ΗΠΑ σε επίπεδο γραφειοκρατίας, γιατί, για τον πρόεδρο Τραμπ δεν ξέρει κανείς πότε πως θα κινηθεί και ποια θα είναι η θέση του, και η Ρωσία έκανε μία ξεκάθαρη δήλωση. Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται μπροστά σε πολλά προβλήματα, εκ των οποίων το ένα είναι η συμφωνία που έκανε με τη Λιβύη, με μια κυβέρνηση, της οποίας η ζωή κρέμεται από μία κλωστή».

Εξήγησε ότι με τις επιστολές προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσπαθούμε να πούμε το αυτονόητο, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν συμφωνίες μεταξύ δύο χωρών που δεν έχουν κοινά σύνορα και οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, γιατί σβήνουν νησιά, όπως η Κρήτη από τον χάρτη. Είναι το αυτονόητο, με βάση το διεθνές δίκαιο.

Στην ερώτηση εάν, οι μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας ενδεχομένως να μας δίνουν αφορμή για να αναζητήσουμε διόδους για μία συνολική λύση και άρα να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η κ. Μπακογιάννη απάντησε «απολύτως είμαι υπέρ. Για να προσφύγουμε όμως πρέπει να συμφωνήσουμε ποιο είναι το θέμα που θα αποφανθεί το δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συνυποσχετικό, που σημαίνει ότι θα συζητήσουμε με την Τουρκία και θα συμφωνήσουμε το θέμα για το οποίο θα προσφύγουμε και βεβαίως όλο αυτό χρειάζεται μία διαδικασία.”

Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει μυστική διπλωματία. Σήμερα υπάρχει ήδη ενημέρωση των κομμάτων στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τα κόμματα, δεν θα γίνει τίποτα ερήμην της κοινής γνώμης, ερήμην του ελληνικού λαού.”

Η κυβέρνηση έχει πρώτη προτεραιότητα την επαναχάραξη εθνικής στρατηγικής, είπε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι «είναι σαφές πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει με τους συσχετισμούς δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή και είναι σαφές ότι χρειάζεται μία μέση και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Η στρατηγική αυτή δεν μπορεί να παρουσιαστεί πριν από την απόλυτη συμφωνία όλων των κομμάτων , όμως αυτό που προκύπτει είναι ότι οι όλοι Έλληνες υπουργοί εξωτερικών ακολουθούν την ίδια στρατηγική».

Σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου από την Τουρκία, τόνισε ότι δε νομίζει να είναι μέσα στις προθέσεις της Τουρκίας αυτή τη στιγμή να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο… το θερμό επεισόδιο είναι ατύχημα. «Μια διεθνώς απομονωμένη Τουρκία που έχει φθάσει τις κόκκινες γραμμές πολλών χωρών με την επίθεσή της στη Συρία, δεν νομίζω ότι θα πάει γυρεύοντας για ένα πολεμικό επεισόδιο…», επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος