Ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης υπολείπεται κατά δύο δις ευρώ από αυτόν της προηγούμενης Κυβέρνησης γεγονός που σημαίνει ότι τρία εκατομμύρια Έλληνες δεν θα πάρουν φέτος κοινωνικό μέρισμα και ότι καταργείται η 13η σύνταξη, επεσήμανε ο Τομεάρχης Οικονομίας και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, μιλώντας στο A’ Πρόγραμμα και τον Αλφόνσο Βιτάλη.

Σε ότι αφορά το σχέδιο «Ηρακλης» για τα κόκκινα δάνεια ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «αν σχέδιο Ηρακλής σημαίνει δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί και εξώσεις θα έχουμε μείζον ζήτημα. Αν σημάνει την καταλήστευση του αποθέματος, το οποίο διαμόρφωσε η δική μας κυβέρνηση μετά κόπων και βασάνων, θα έχουμε σύγκρουση».

Όπως ανέφερε, «είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για να επανέλθει ο τραπεζικός τομέας σε μια στοιχειώδη δυνατότητα εξυπηρέτησης της οικονομίας», θέτοντας όμως συγκεκριμένα κριτήρια, όπως «η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, το κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο του σχεδίου, η διαφάνεια στο τρόπο λειτουργίας των εξυπηρετητών των δανείων, οι οποίοι δεν θα πρέπει να λειτουργούν σε καθεστώς απόλυτου σκότους και χωρίς να ενημερώνεται η εθνική αντιπροσωπεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα για το ποια είναι η απόδοσή τους, καθώς και η χρήση ή μη του “μαξιλαριού”».

Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «οι όροι υλοποίησης αυτού του σχεδίου θα πρέπει να εμπίπτουν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την ελληνική οικονομία, δηλαδή ποιοι κλάδοι πρέπει να στηριχτούν, να βοηθηθούν, να αναπτυχθούν», στη, δε, ανυπαρξία κοινωνικού πρόσημου, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έσπευσε να δεσμευτεί τη λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο τέλος του Απριλίου του 2020.

Αναφορικά με το ποσό που θα αξιοποιηθεί από το «μαξιλάρι» για το σχέδιο Ηρακλής, υπογράμμισε ότι «τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων μιλούν για 12 δισ. ευρώ, ενώ οι διατάξεις του σχεδίου επιτρέπουν να αυξηθεί αυτό το ποσό στο μέλλον», συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει την αξιοποίηση μέρους του αποθέματος για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να γίνει εφικτή η λήψη ουσιαστικών φοροελαφρύνσεων.

Σε ερώτηση για τη διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του κόμματος σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της Αριστεράς, έχει γίνει ο κορμός του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα από το 2012 και μετά, όμως ζει μία θεμελιώδη αντίφαση διότι τα οργανωμένα μέλη του είναι στο επίπεδο των οργανωμένων μελών που είχε το κόμμα όταν η εκλογική του απήχηση έφτανε στο 3% ή 5%. Η διαδικασία διεύρυνσης είναι διαδικασία εκδημοκρατισμού της παράταξης, με την έννοια ότι οι συμβάλλοντες στον αγώνα γίνονται συμμετέχοντες και συνδιαμορφωτές». Ανέφερε ακόμα πως «είναι εντυπωσιακό ότι μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τεράστιες δυνατότητες ανάκαμψης και αντεπίθεσης, τόσο σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο, όταν την ίδια στιγμή η ΝΔ έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της». Για το όνομα του κόμματος, ο Νίκος Παππάς, υπογράμμισε: «Θα ήταν ευχής έργον το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ να επισφραγιστεί από μία διαδικασία καθολικής συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης της στρατηγικής του κόμματος από όλα τα μέλη. Και κομμάτι της στρατηγικής της τοποθέτησης μέσα στο πολιτικό σκηνικό είναι και η προσθήκη που θα κάνουμε στο όνομά μας για να αποτυπώνει ακριβώς το άνοιγμα».

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: