Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης μίλησε στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» με τον Ανδρέα Παπασταματίου και την Έλενα Καραγιάννη που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, για τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το ελληνικό χρέος αλλά και την προκλητική στάση της Τουρκίας.

Ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι η στάση του Ευρωκοινοβουλίου συχνά ορίζεται από συμπεριφορές και αντιλήψεις μεγάλων πολιτικών ομάδων η και οικογενειών που ενδημούν στους κόλπους του, ενίοτε ωστόσο μπορεί να επικρατήσουν και πιο εθνικές προσεγγίσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας τυγχάνουμε μεγάλης στήριξης, είπε ο κ. Ξυδάκης, κυρίως στην προσπάθεια απεμπλοκής της χώρας από το φαύλο κύκλο των ασφυκτικών προγραμμάτων διάσωσης. » Η Ευρώπη δεν είναι μία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τη διαχείριση του προσφυγικού, ο υπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη έχει αποφασίσει να το λύσει συλλογικά αν και δεν υπάρχει συμφωνία ώστε να τηρούνται οι συμφωνίες. Το ζήτημα λόγω και της ιστορικής του διάστασης χρειάζεται μακρόπνοες λύσεις και σχεδιασμό και γι αυτό στο προσεχές διάστημα θα δοθούν πολιτικές απαντήσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα για χώρες που αρνούνται το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί όπως λ.χ. η Ουγγαρία.

Σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «δεν επιτρέπεις να αμφισβητήσει κανείς Διεθνείς Συνθήκες» και ότι αυτή είναι η στάση της ελληνικής πλευράς, αλλά και ότι » χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση προσοχή και παρακολούθηση των εξελίξεων στη γείτονα».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: