“Να καθίσει η Γερμανία στο τραπέζι του διαλόγου”- Ιστορικό ψήφισμα της Βουλής

Με ευρύτατη πλειοψηφία και συμφωνία των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, εγκρίθηκε χθες στη Βουλή το ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της, που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Κατά την ψηφοφορία, που έγινε δια εγέρσεως, καταψήφισε μόνον η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ κατέθεσε πάντως δική του ξεχωριστή πρόταση για το θέμα.

Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Γερμανίας, «με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από τη ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Όπως είπε, σύμφωνα με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής οι απαράγραπτες αυτές αξιώσεις αφορούν:

Α. τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

Β. τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

Γ. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

Δ. Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.

«Ο βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «σταθμό» τη συνεδρίαση της Βουλής.

H τήρηση των κανόνων δεν είναι μόνο υποχρέωση της Ελλάδας. Υπάρχουν και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, που είναι απαράγραπτοι και πρέπει να είναι απαράβατοι, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Προτεραιότητά μας η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι όσο ιερή κι αν είναι αυτή η διεκδίκηση μας, άλλο τόσο είναι και δύσκολη, καθώς όλοι γνωρίζουμε την νομική πολυπλοκότητα.«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας και να επιχειρήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση αυτή μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις, στις οποίες μας έχει συνηθίσει τελευταία η κυβέρνηση. Η συζήτηση αυτή λαμβάνει χώρα Απρίλιο του 2019 και το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί από το 2016. Δεν γίνεστε πιστευτοί όταν λέτε ότι η συζήτηση γίνεται σε ουδέτερο χρόνο» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι γερμανικές οφειλές παραμένουν ηθικά και νομικά ενεργές, τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Για τεράστια ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που δεν έθεσαν ουσιαστικά ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων, μίλησε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για πονηρό σχέδιο του κ. Τσίπρα προκειμένου να κλέψει ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς, έκανε λόγο, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Η Γερμανία συνεχίζει να θεωρεί το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων λήξαν επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ.

Υπέρ της επιστροφής του κατοχικού δανείου, τάχθηκε μόνο η γερμανική Αριστερά, σύμφωνα τη Deutsche Welle.

Η Βουλή των Ελλήνων, όπως έχει δηλώσει ο κ. Βούτσης, θα κινητοποιηθεί ώστε να ενημερωθούν όλα τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια σχετικά με την απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από την Ελληνική Πολιτεία.

Η απόφαση που ψηφίσθηκε, έχει ως εξής:

Σύμφωνα με την από 16 Απριλίου 2019 απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, με την οποία έγινε δεκτή, με ευρεία πλειοψηφία, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό).

Η Βουλή των Ελλήνων

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Με τις από 27 Φεβρουαρίου 2014, 10 Μαρτίου 2015 και 18 Νοεμβρίου 2015 ομόφωνες αποφάσεις της, κατά την ΙΕ΄, την ΙΣΤ΄ και την ΙΖ΄ Βουλευτική Περίοδο αντίστοιχα, συστάθηκε Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η Διακομματική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τα Πορίσματα – Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Μάρτιος 2013, Δεκέμβριος 2014), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ιανουάριος 2014), καθώς και άλλων αρμόδιων κρατικών φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού, Τράπεζα της Ελλάδος), υπέβαλε Πόρισμα – Έκθεση, όπου καταγράφονται και οι επιμέρους γνώμες των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτήν.

Έχοντας περαιτέρω υπόψη ότι:

το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση,
οι αξιώσεις του Ελληνικού Κράτους και οι οφειλές από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές στο σύνολό τους,
το Ελληνικό Κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του,
δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους,

Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση

Να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες, ιδίως τις διπλωματικές και νομικές, ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλών και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η παρούσα απόφαση κοινοποιείται και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.