Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζήτησε, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις δηλώσεις τόσο από τα ανατολικά, όσο και από τα βόρεια της χώρας, τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες.

Ο κ. Ερντογάν αισθάνεται πανίσχυρος εσωτερικά, αλλά ανήσυχος για τις εξελίξεις στα σύνορά του, εξελίξεις τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει και αυτός ο συνδυασμός ισχύος αλλά και ανασφάλειας τον καθιστά απρόβλεπτουπογράμμισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στο πλαίσιο αυτό η Νέα Δημοκρατία, ανέλαβε πρωτοβουλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατόπιν οδηγίας του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη κατατέθηκε τροπολογία εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία κατηγορηματικά αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία και τον σοβαρό προβληματισμό του για τις δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ.

Σε αυτό το περιβάλλον είναι επιτακτικό, πλέον, να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συζητήσουν σε βάθος τις πολύ σοβαρές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, μακριά από τη λογική των εντυπωσιασμών που δημιουργούν τα φώτα της δημοσιότητας, πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η θέση της Ελλάδας είναι καθαρή και διατυπώνεται παντού. Η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας και δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης είναι απαράδεκτες, υπογράμμισε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, απαντώντας στην κριτική που διατυπώθηκε την Τετάρτη από κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφορικά με την στάση που τηρεί η κυβέρνηση στη ρητορική Ερντογάν, αλλά και σε όσα δηλώνει και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας ζήτησαν ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: