Ναι από τη Βουλή στο κοινωνικό πακέτο Τσίπρα (video)

Ψηφίστηκε από τη Βουλή με τις 196 ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ το κοινωνικό πακέτο Τσίπρα για τους συνταξιούχους. Παρών (61) ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ απείχαν οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού. 

Η κυβέρνηση για τη στάση της ΝΔ

«Πολιτικό ατόπημα» και «γκάφα ολκής» χαρακτήριζε από τις Βρυξέλλες κυβερνητική πηγή τη στάση της ΝΔ στην ψήφιση των κοινωνικών μέτρων στη Βουλή.
Αναλυτικά, «η αξιωματική αντιπολίτευση εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και διέπραξε τεράστιο πολιτικό λάθος, υπερθεματίζοντας τη γερμανική ένσταση», σχολίαζε η ίδια πηγή. Η οποία, συν τοις άλλοις, προέβλεπε ότι η σημερινή στάση της ΝΔ θα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και στο μέλλον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένων των διαφωνιών που εκφράστηκαν στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα.
Αντιθέτως, «το ΠΑΣΟΚ τήρησε καλή στάση», αναγνώρισε η ίδια πηγή. Η οποία όμως απηύθυνε μομφή, ωστόσο, στον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο γιατί, αφού ψήφισε, «κατήγγειλε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».
Όταν ζητήθηκε από κυβερνητική πηγή να σχολιάσει την έκθεση των θεσμών για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, παρατήρησε πως αν και διατυπωμένη σε σκληρή γλώσσα, δίδεται τεχνικά η δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία.
Τέλος, για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η ελληνική εκτίμηση είναι πως θα συζητηθούν όλα τα μεγάλα θέματα, με την προσθήκη ότι όλες οι συναντήσεις των δύο ηγετών κατά το παρελθόν πραγματοποιήθηκαν σε «πολύ καλό και ήπιο κλίμα, ανεξαρτήτως διαφορών δηλαδή».

Η συζήτηση

Με στόχο ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, διεξήχθη νωρίτερα η συζήτηση για το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, στον απόηχο της απόφασης του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

«H ονομαστική ψηφοφορία δεν ζητήθηκε για να υπάρξει πλαστή συναίνεση, όπως ειπώθηκε στη Βουλή, αλλά προέκυψε, επειδή από πλευράς “της μόνιμης πηγής και πληγής” εναντίον της χώρας, μπήκε μια ακόμη τρικλοποδιά», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια, επί της τροπολογίας για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

«Είπαν εκείνοι που δημιουργούν και πάλι ένα άσχημο περιβάλλον για την χώρα και χωρίς καμία απόδειξη, ότι το ποσό -το οποίο αυτονοήτως η κυβέρνηση μπορεί να το διαθέσει- να μην διατεθεί, είναι εκτός συμφωνίας, ή είναι μονομερής ενέργεια» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ταυτόχρονα επέκρινε τη ΝΔ για το «παρών», το Ποτάμι που επέλεξε την αποχή και την Ένωση Κεντρώων που αποχωρεί από την ψηφοφορία.

«Μια στάση αποχής από την ευθύνη» χαρακτήρισε την τοποθέτηση αυτή, ο κ. Βούτσης και προσέθεσε ότι λυπάται πάρα πολύ, να υπενθυμίσει κάτι που ήταν αυτονόητο, σε όσες διαφωνίες κι αν έχουν οι πολιτικές δυνάμεις μεταξύ τους: «Αυτόν, τουλάχιστον, τον ενάμιση χρόνο, όλοι συμφωνούμε ότι η συμφωνία για το πρόγραμμα έγινε διαφανώς.
Λυπάμαι γιατί στις τοποθετήσεις για πράγματα που είναι σκληρά για την χώρα, δεν βρέθηκε ένα λεπτό για να τα καταθέσουν» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Επειδή προέκυψε αυτή η αμφισβήτηση προς την χώρα, την Βουλή, την κυβέρνηση, γίνεται η σημερινή πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία και όχι γιατί είναι κάποιο άλλο κόλπο», υπογράμμισε. Και συμπλήρωσε προς την αντιπολίτευση: «Επ’ αυτού χρειάζεται τοποθέτηση. Δεν είπαμε να αποθεώσετε την κυβέρνηση, αλλά να πείτε ένα καλό λόγο υπέρ της χώρας ή να πείτε έναν κακό λόγο για αυτούς που το επιβάλλουν».

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ακόμη, ότι το ποσό που προέκυψε, δεν οφείλεται σε κάποιο κόλπο. Προέκυψε διότι οι δανειστές, «κακώς, κάκιστα», δεν δέχονταν τα μη παραμετρικά έσοδα, τα οποία οι υπουργοί παρουσίαζαν ως εκτιμήσεις με συγκεκριμένο ποσό.

Σημείωσε ότι έγινε συστηματική δουλειά και προέκυψε αυτό το ποσό, το οποίο δεν είναι εντός της συμφωνίας από καμία πλευρά και η κυβέρνηση αποφάσισε που να διατεθεί και προσέθεσε: «Θα μπορούσε να γίνει διάλογος, αλλά η αναγνώριση ότι δεν είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και είναι ένα ρεσιτάλ κακοπιστίας εναντίον της χώρας από τους δανειστές, δεν αναφέρεται πουθενά.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής, είπε πως πέραν του Σταύρου Θεοδωράκη, που έστειλε ένα μήνυμα προς τα έξω, από κάπου αλλού δεν έχει ακουστεί και διερωτήθηκε: «Είναι τόσο αδιανόητο να στείλουμε ένα μήνυμα προς αυτούς που δημιουργούν αυτό το περιβάλλον για τη χώρα και φεύγετε, ένας – ένας με την ομάδα σας, για να μην γίνετε κομπάρσοι του Τσίπρα;».

Τα κόμματα

«Με τους τυχοδιωκτισμούς και στην ανικανότητα του κ. Τσίπρα, που εγκλωβίζει την χώρα σε αδιέξοδα, δεν θα είναι συμμέτοχη η αξιωματική αντιπολίτευση», δηλώνουν πηγές του κόμματος, αιτιολογώντας την απόφαση να δηλώσει «παρών» η ΝΔ.

Θετική ψήφο προαναγγέλλει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ Θα απέχει από την ψηφοφορία το Ποτάμι, όπως ανακοινώθηκε. Ο εισηγητής της ΧΑ, Δ. Κουκούτσης δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την τροπολογία.

Την ξεκάθαρη στήριξη και του ΚΚΕ στη ρύθμιση ανήγγειλε από την Ολομέλεια ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Χρήστος Κατσώτης.

Ωστόσο σύμφωνα με ανακοίνωση, “ουσιαστική ανακούφιση για τους συνταξιούχους δεν είναι τα εφάπαξ ψίχουλα, που δίνονται από τα ματωμένα πλεονάσματα, αλλά η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και την οποία η κυβέρνηση δεν τολμά να ψηφίσει”.

Διαφοροποίηση Βενιζέλου

Υπέρ της αποχής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, που πιστεύουν στην ανάγκη υπεύθυνου εθνικού στρατηγικού σχεδίου, τάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της Κ.Ο. του κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία αλλοιώνει το περιεχόμενο της ψήφου των κομμάτων», καθώς όπως διευκρίνισε «δεν πρόκειται για όχι στο εφάπαξ βοήθημα των συνταξιούχων το οποίο το έχουν ψηφίσει τα κόμματα, αλλά για υφαρπαγή μια ψευδούς εντύπωσης δημιουργίας εθνικού μετώπου στήριξης της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως σέβεται την απόφαση της Κ.Ο. του κόμματος υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει διάσπαση αλλά διεύρυνση ώστε να δημιουργηθεί ο μεγάλος προοδευτικός πόλος.

Σκουρλέτης και Σαλμάς

Οι τόνοι ήδη ανέβηκαν, με τον υπουργό Έσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να επιτίθεται εναντίον του Βόλφκγανγκ Σόιμπλε και των εκπροσώπων των θεσμών τονίζοντας ότι «οι ανθρώπινες ζωές έχουν προτεραιότητα απέναντι στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Κι απέναντι σε αυτή τη δημοκρατική πρόκληση, είναι ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας”.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του κόμματος, Μάριος Σαλμάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δια της ονομαστικής ψηφοφορίας αναζητά δήθεν «εξιλέωση» για τα δικά της λάθη στη διαπραγμάτευση που οδηγούν σε ρήξη με τους Θεσμούς.

«Κάθε φορά που εσείς δεν μπορείτε να συμφωνήσετε με τους Θεσμούς γιατί ο κ. Τσίπρας τους λέει από τη Νίσυρο ανόητους ζητάτε βοήθεια. Κάνετε λεονταρισμούς και ακροβατείτε σε επιπολαιότητα. Γιατί κάνετε ονομαστική; Γιατί θέλετε να μεταφέρετε εδώ το πρόβλημά σας και να πάρετε από εδώ υποτιθέμενη εξιλέωση και να πείτε να και τα άλλα κόμματα θέλουν. Έλεος με αυτό το λαϊκισμό», τόνισε ο κος Σαλμάς.

Ο Πάνος Σκουρλέτης επανήλθε τονίζοντας: «Την ώρα που έχουμε πισώπλατες μαχαιριές εκ μέρους συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κύκλων κι εννοώ τον κο Σόιμπλε και του απαντάνε οι κύριοι Μοσκοβισί και Πιτέλα εσείς τι στάση έχετε;», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Στ. Θεοδωράκης

Κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τους Ευρωπαίους εταίρους, για την στάση που τηρούν απέναντι στην Ελλάδα, άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια.

Απέναντι σε όσους από την Ευρώπη «κουνούν το δάκτυλο» προς την χώρα μας, ο κ. Θεοδωράκης έστειλε μήνυμα, πως μεν η ελληνική κοινωνία πληρώνει τα δικά της λάθη, αλλά αυτό «δεν μειώνει τις ευθύνες του Σόιμπλε και όλων των άλλων, που επιμένουν σε αδιέξοδους δρόμους και πιστεύουν ότι οι Έλληνες θα κουραστούν και θα εγκαταλείψουν το ευρώ». Ταυτοχρόνως, ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τους συνταξιούχους για να «ενώσει» την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, αλλά και για να συγκρουστεί με την Ευρώπη. Αμφισβητώντας δε εντόνως τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, ο κ. Θεοδωράκης είπε, πως «εμείς δεν θα γίνουμε κομπάρσοι στα νέα σχέδιά σας».

Ανακοινώνοντας και αιτιολογώντας ο ίδιος την επιλογή του Ποταμιού, να απέχει από την ψηφοφορία της Βουλής, έθεσε προς την κυβερνητική πτέρυγα το ερώτημα: «Τι προσπαθείτε να στήσετε αυτές τις ημέρες, έχετε επίγνωση ή αυτοσχεδιάζετε;». Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση, ότι δεν συζήτησε, στην συζήτηση του προϋπολογισμού, εάν υπάρχουν πλεονάσματα και για το που θα μπορούσαν αυτά να κατευθυνθούν και διερωτήθηκε γιατί έγινε αυτό. «Η εθνική συνεννόηση είναι μονόδρομος… αλλά η συνεννόηση δεν μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στιγμής, ούτε γίνεται επίκλησή της κατόπιν εορτής», είπε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε επίσης, ότι κι ίδιοι οι συνταξιούχοι «που φώναζαν πριν λίγο έξω στους δρόμους», ξέρουν ότι αυτό το επίδομα είναι ένας αντιπερισπασμός για τα μέτρα και τους φόρους που έρχονται.

Ο Βασίλης Λεβέντης

Αποχή από την ονομαστική ψηφοφορία για το έκτακτο βοήθημα, επέλεξε, η Ένωση Κεντρώων με σχετική δήλωση, του προέδρου του κόμματος, από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Λεβέντης εξήγησε πως η κυβέρνηση επιδιώκει την συνεννόηση αλά-καρτ, αφού μπορεί μόνος του, όπως έχει πει ο κ.Τσίπρας, να συνεχίσει και στα δύσκολα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. Ο κ.Λεβέντης έθεσε το ερώτημα “τι θέλει να πετύχει ο κ. Τσίπρας, δεν μας λέει, τι επιδιώκει με την ονομαστική ψηφοφορία”. Η Ένωση Κεντρώων έχει από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει την θέση για συναίνεση, όμως ο πρωθυπουργός δηλώνει μπορεί και μόνος, είπε ο κ. Λεβέντης. Τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να βάλει εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις κάποιοι να πάρουν το χρηματικό ποσό, έχοντας από άλλες πηγές μεγάλα εισοδήματα, υπογράμμισε όμως, ότι το βοήθημα πρέπει να δοθεί και μάλιστα να επεκταθεί και στους ανέργους που έχουν μηδενικά ή πολύ μικρά εισοδήματα.

Ο κ. Λεβέντης κατήγγειλε και τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης, όπως του κ. Ζουράρι, που είπε το απίθανο “ας χάσουμε και μερικά νησιά δεν πειράζει”ο κ. Τσιρώνης “οι σημαίες είναι ιδιωτικές στα σπίτια μας, δεν αποτελούν εθνικό σύμβολο”, δεν γίνεται με τέτοιους πολιτικούς να πάμε μπροστά, και όμως, η κυβέρνηση στηρίζεται στο 153, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Ο Νίκος Παππάς

Καλά Χριστούγεννα και καλή τύχη στην ΝΔ, όταν οι βουλευτές της πάνε στις περιφέρειές τους και μιλήσουν στους συνταξιούχους, ευχήθηκε με σκωπτικό τόνο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια επί της τροπολογίας για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο κ. Παππάς, αντιπαρέβαλε στην κριτική που ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι δεν κινδυνεύει η διαπραγμάτευση από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής Τζάνι Πιτέλα, ο οποίος εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον του κ. Σόιμπλε, του Πιερ Μοσχοβισί, ο οποίος επίσης είπε ότι δεν κινδυνεύει η διαπραγμάτευση από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος είπε ότι οι αποφάσεις για το χρέος ήταν άνευ όρων και δεν μπορεί να επερωτώνται ξανά.

«Ας περιμένετε τις εξελίξεις», είπε ο υπουργός Επικρατείας απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ και την επέκρινε ότι ασκεί αντιπολίτευση κομίζοντας -όπως είπε- σενάρια ότι δήθεν η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε πλεονάσματα, άκουσον- άκουσον σε τι νούμερο, στο 3,5% «όταν δεν υπάρχει συμφωνία κι όταν εκείνοι υπέγραψαν τις συμφωνίες του 5%, του 6% και του 7% πρωτογενούς πλεονάσματος».

«Η προπαγάνδα για τις περικοπές δεν έχει όριο. Η ΝΔ, όταν έλεγε «ναι» στο δημοψήφισμα, διαδήλωσε για την περικοπή στο ΕΚΑΣ. Αυτά ο κόσμος τα κοιτάει και τα μετράει» προσέθεσε ο υπουργός Επικρατείας. Τόνισε επίσης ότι το πρόγραμμά πετυχαίνει γιατί έχει χαμηλά πλεονάσματα και γιατί το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης παίρνει μέτρα για την κοινωνική προστασία. «Αποδεικνύεται από την στάση της ΝΔ σήμερα ότι η στράτευσή της στο “μένουμε Ευρώπη”, δεν ήταν να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά να μείνει η Ευρώπη όπως έχει, της λιτότητας. Αυτή τη μάχη θα τη χάσουν οι δυνάμεις της λιτότητας στην Ευρώπη διότι η κυβέρνηση ασκεί αποτελεσματική διπλωματία», σημείωσε ο κ. Παππάς.

Τέλος, ο υπουργός χαιρέτισε την στάση του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «κομμάτων που ασκούν δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», για την υπερψήφιση της τροπολογίας και την δήλωση της κ. Γεννηματά που είπε ότι η πολιτική του κ. Σόιμπλε είναι εναντίον και της Ελλάδας και των πολιτών της. «Εναντίον και της Ευρώπης, προσθέτουμε εμείς», κατέληξε.

Η αντίδραση της ΝΔ

«Ο κ. Παππάς θα μπορούσε να δοκιμάσει την αποδοχή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνοντας από τη Βουλή και πηγαίνοντας στην πορεία των συνταξιούχων στο Σύνταγμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:
«Εκεί θα καταλάβαινε ότι τα όσα είπε προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές, αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο και τους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τέλος, οφείλει μια θετική αναφορά στην Χρυσή Αυγή, που για άλλη μια φορά υπήρξε συνοδοιπόρος σε μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».

Ανταπάντηση Παππά

“Ας καταλάβουν στη ΝΔ ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό να υπερασπίζονται με ανακοινώσεις τους συνταξιούχους και τις πορείες τους”, τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε απάντηση του προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, ο κ. Παππάς επισημαίνει ότι “οι συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται κατά 40% τα τελευταία χρόνια. Θυμούνται τη ΝΔ να διαδηλώνει ώστε να περικοπούν ραγδαία οι επικουρικές και να καταργηθεί άμεσα το ΕΚΑΣ λίγο πριν το δημοψήφισμα του 2015. Και τώρα, ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες από αυτούς βλέπουν τη ΝΔ να δίνει μάχη ώστε να μην πάρουν τα 620 εκατ. ευρώ”.

Σημειώνει ότι “η αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Ευρώπη θα υπερασπιστούν την άρση των ανισοτήτων που οι πολιτικές της ΝΔ δημιούργησαν”, για να προσθέσει: “Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ας κάτσει με τα κομμάτια της Γερμανικής δεξιάς την οποία δογματικά υποστηρίζει”.


Φραστικό επεισόδιο μεταξύ Πολάκη και Γεωργιάδη

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο με πρωτοφανείς λεκτικούς χαρακτηρισμούς μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και του πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά.

Το κλίμα στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού στο οποίο έχει κατατεθεί και η τροπολογία για το επίδομα στους μικροσυνταξιούχους, πυροδοτήθηκε όταν ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του κ. Πολάκη χαρακτηρίζοντας τον «κότα λυράτη»

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Πολάκη που του αντέτεινε ότι «εμείς δεν προσκυνήσαμε, δεν γλύψαμε σε αυτή τη ζωή όπως έκανες εσύ» και προσέθεσε: «Εμένα δεν με κρατά κανείς όπως εσένα με τα ραβασάκια που έστελνες στο ΚΕΛΠΝΟ εσύ και η γυναίκα σου».

Ο κ. Γεωργιάδης τον κάλεσε να καταθέσει αμέσως τα ραβασάκια, διαφορετικά -πως είπε- θα τον πάει στα δικαστήρια, ενώ τον αποκάλεσε «γαϊδούρι», «απατεώνα», «κότα λυράτη», ότι «κρύβεται πίσω από τα κρητικά του μουστάκια».

Τον λόγο ζήτησε και πήρε και ο κ. Σαλμάς για να απαντήσει στις κατηγορίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για υψηλή τιμολόγηση ιατρικής πράξης όταν ήταν υπουργός Υγείας. «Θα σε κλείσω φυλακή», «αλητήριε», «πουλακίδα» ήταν μερικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Σαλμάς κατά του κ. Πολάκη.

Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου που αφορά την εφάπαξ 13η σύνταξη προς τους συνταξιούχους, η οποία εντάσσεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τον «Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού των Κοινωνικών Πολιτικών», κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως τονίζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, “σκοπός είναι η αποτύπωση της ευρύτατης πλειοψηφίας σε μια ρύθμιση που ανακουφίζει τους αδυνάμους, καθώς και ως όπλο απέναντι στους θεσμούς”.

Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία και για το μέτρο αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. Η συγκεκριμένη τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που ψηφίζεται την προσεχή Δευτέρα και θα ζητηθεί επίσης ονομαστική ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, έγινε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού Κοινωνικών Πολιτικών, ενώ ολοκληρώνεται η συζήτησή του με την ψήφιση και επί των άρθρων.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετική είδηση:Πανελλαδικό Συλλαλητήριο συνταξιούχων και πορεία προς το Μαξίμου

Σχετική είδηση:Ονομαστική ψηφοφορία για 13η σύνταξη και ΦΠΑ στα νησιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος