Νέα δεδομένα για την ΑΟΖ- Οι επόμενοι διπλωματικοί σταθμοί (video)

Ικανοποίηση εκφράζει η ελληνική Κυβέρνηση για την Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία ενώ απορρίπτει αιτιάσεις μερίδας της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για παραχώρηση δικαιωμάτων προς τους Ιταλούς. Την ίδια ώρα η Τουρκία επιμένει στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί. Το θετικό momentum από την υπογραφή της Συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία, επιδιώκει να αξιοποιήσει η Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επισκεφτεί το Κάιρο στις 18 του μήνα.

“Είναι μία συμφωνία η οποία θα χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ για τις συζητήσεις με τους φορείς της περιοχής θα προσφύγουμε στο Διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας”, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας.

Στο θέμα της Αγίας Σοφίας επανήλθε με προκλητικό τρόπο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι “είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας”.

“Το σημαντικό είναι το τί θέλει το Τουρκικό έθνος. Ένας από τους πολιτιστικούς συλλόγους μας υπέβαλε αίτηση στο Συμβούλιο Επικρατείας για να μετατραπεί η  Αγία Σοφία από μουσείο σε τέμενος”, δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Ο Στέλιος Πέτσας , επεσήμανε ότι “είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι τυχόν μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας σε αυτό το επίπεδο θα προκαλούσε ένα τεράστιο Ψυχικό χάσμα ανάμεσα όχι μόνο στους Έλληνες και στους Τούρκους αλλά και τον χριστιανικό κόσμο και στην Τουρκία”.

Διευρύνοντας το φάσμα των διπλωματικών ενεργειών στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα στο Ισραήλ με στόχο την εμβάθυνση της στενής σχέσης των δύο χωρών, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του East Med. Τρεις ημέρες αργότερα , ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Αίγυπτο.

“Η Αίγυπτος έχει διαφορετική αφετηρία από ότι η Ιταλία που είναι μέλος της ΕΕ. Είναι πιο σύνθετη η συζήτηση”, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ. Επισήμανε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα αποκτά ΑΟΖ, άρα χρησιμοποιεί το διεθνές δίκαιο για να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες με τους γείτονές της.

“Δεν παραχωρήθηκε τίποτα και δεν σημειώθηκε καμία υποχώρηση σε κανένα πεδίο στη Συμφωνία με την Ιταλία”, τόνισε o κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε: “Το πιο κρίσιμο είναι να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα που εκδηλώνεται με κάθε τρόπο και σε αυτό το μέτωπο υπάρχει συμφωνία”.

Την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική υπογράμμισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Forum των Δελφών, τονίζοντας ότι είναι σημαντική η συμφωνία να επεκταθεί και με άλλες χώρες όπως και τα 12 μίλια.

«Θετική εξέλιξη για την επήρεια των νησιών δημιουργεί σημαντικό νομικό τετελεσμένο», ανέφερε μιλώντας στο Mega tv ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος.

«Είμαι απαισιόδοξος γιατί δεν υπάρχει εθνική γραμμή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Θα αγωνιστούμε να μη σταθεί η θέσπιση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών έρεισμα για την ιταλική ολιγαρχία», αναφέρει το ΜέΡΑ 25.

“Όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο θαλασσών”, τόνισε χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στο πλαίσιο συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η Άγκυρα συνέχισε χθες τη στρατηγική της έντασης, καθώς 10 οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 69 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, με τις 37 να καταγράφονται από κατασκοπευτικό αεροσκάφος CN-235. Ως αποτέλεσμα σημειώθηκαν πέντε αερομαχίες.

Πηγή:ΕΡΤ-Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος