Η ανάκτηση της εργασίας είναι από τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού, όπως τον παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, τον Οκτώβριο ξεκινούν τρία νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας των νέων και την αντιστροφή του brain drain. Στην ίδια κατεύθυνση, η επιδότηση  των ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς έως 25 ετών, ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα για την εργασία των νέων.

Μισθούς αρκετά υψηλότερους από ό,τι συνηθίζεται στα προγράμματα του ΟΑΕΔ προβλέπει ένα νέο πρόγραμμα του Οργανισμού που επιδιώκει να βάλει ανάχωμα στην φυγή των νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό.

5.500 άνεργοι απόφοιτοι  ΑΕΙ και ΤΕΙ ηλικίας από 22 έως 29 ετών θα έχουν την ευκαιρία για 12μηνη πλήρη απασχόληση σε υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου με μισθό βάση των προσόντων τους. Οι αιτήσεις ξεκινούν εντός του Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώνει η κ. Μαρία Καραμεσίνη Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, για αυτούς που θα καταταγούν σε θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα έχουν αποδοχές από 1.040  – 1.140 ανάλογα εάν με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, ενώ για θέσεις τεχνολογικής εκπαίδευσης οι αποδοχές θα κυμαίνονται από 990 έως  1090 ευρώ.

Ανάσχεση του brain drain και μείωση της ανεργίας των νέων βρίσκονται στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στο πακέτο μέτρων εντάσσεται και η επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς έως 25 ετών.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας «Στο Κόκκινο» σημειώνει πως «έχει μεταβατική διάσταση ελάφρυνσης, προκειμένου κυρίως να δημιουργηθούν κίνητρα για την εργασία των νέων, στοχεύει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Όπως έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, θα είναι μείωση ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών ως 25 ετών κατά 50% το 2019 και κατά 100% το 2020».

Μέσω του ΟΑΕΔ όμως επιβραβεύονται και οι εργοδότες που προσέλαβαν ανέργους καθώς το σχετικό πρόγραμμα το οποίο ξεκινά σύντομα προβλέπει επιδότησή για την διατήρηση 15.000 θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για ένα «πρόγραμμα  διατήρησης εργασίας στις επιχειρήσεις που δημιούργησαν θέσεις εργασίας το διάστημα 1 Ιουνίου 2017  31 Μαΐου 2018 (…) Σε αυτές θα δώσουμε επιχορήγηση για να διατηρήσουν το σύνολο των θέσεων εργασίας επιχορηγουμενων ή μη επιχορηγούμενων» εξηγεί η κ. Καραμεσίνη.

Μια δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία θα έχουν μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ που θα τρέξει σύντομα και 5000 άνεργοι πρώην αυτοαπασχολούμενοι. Με επιχορήγηση από 12 έως 36 χιλιάδες ευρώ θα μπορέσουν ακόμη και εκείνοι που έχουν αρρύθμιστες οφειλές στον ΕΦΚΑ να ανοίξουν ξανά επιχείρηση.

Πηγή ΕΡτ1, Βίντεο-Ρεπορτάζ Κατερίνα Γράβου

Μοιράσου το άρθρο: