Οι τελευταίες λεπτομέρειες για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα νόμος του κράτους αναμένεται να συζητηθούν σε νέα σύσκεψη μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζιτών.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διευκρινιστούν κρίσιμες πτυχές του ζητήματος, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διπλός στόχος της προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών και της επιτάχυνσης της μείωσης των κόκκινων δανείων που είναι το βασικό ζητούμενο.

Οι θεσμοί ζητούν διορθωτικές παρεμβάσεις επί του τελικού σχεδίου της κυβέρνησης πριν αυτό πάρει την οδό προς τη Βουλή.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν στον τρόπο λειτουργίας  του παλαιού και νέου καθεστώτος, με τους θεσμούς να ζητούν το νέο προστατευτικό πλαίσιο να μην θέσει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Ένα ακόμα ζήτημα το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι έχει να κάνει με τη διάρκεια ισχύος του νέου νόμου. Οι θεσμοί ζητούν η πλατφόρμα να μείνει ανοιχτή μόνο για ένα χρόνο και να υπάρξουν εξαιρέσεις μόνο για μακροχρόνια ανέργους και για άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, που θα πρέπει να υπάγονται σε μόνιμο πλαίσιο προστασίας.
Επίσης τίθεται θέμα για το τι θα γίνει με τις 135.000 εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, που η κυβέρνηση θέλει να ενταχθούν αυτόματα στη διαδικασία που θα ισχύσει εφεξής με βάση τα ισχύοντα κριτήρια του νόμου Κατσέλη. Υπολογίζεται ότι 18 δις δάνεια είναι σε προστασία από τα συνολικά 28 δις που είναι τα «κόκκινα» στεγαστικά.

Βασικό θέμα είναι και το πώς θα εξασφαλίζεται ο διαρκής οικονομικός έλεγχος του δανειολήπτη.

Αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες πρέπει να κλειδώσουν ώστε το διάδοχο θεσμικό πλαίσιο για την παροχή προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών να ψηφιστεί μέχρι την 28η Φεβρουαρίου οπότε λήγει η παράταση του νόμου Κατσέλη.

Χθες ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε στο Υπουργικό Συμβούλιο τη στρατηγική της κυβέρνησης για να αποκτήσει η χώρα «μια συνολική, αξιόπιστη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική για τους πολλούς». Πρώτο κρίσιμο βήμα η προστασία της πρώτης κατοικίας, με το κυβερνητικό σχέδιο να προβλέπει οικονομική «ασπίδα» ύψους 500 εκατομμυρίων, μέσω των προγραμμάτων επιδότησης ενοικίου και της δόσης του δανείου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Αν. Μανουσέλη

Μοιράσου το άρθρο: