Προκαλεί και πάλι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της Κεμαλικής αντιπολίτευσης στην Τουρκική εθνοσυνέλευση σχετικό με το καθεστώς ορισμένων νησιών του Αιγαίου, είπε ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Η επιθετική τουρκική ρητορική βρέθηκε στο επίκεντρο της επικοινωνίας Τσίπρα-Μέρκελ, ενώ σκληρή ήταν και η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου στην προκλητική δήλωση.

Η προκλητική αυτή δήλωση μάλιστα έγινε γραπτώς και σε συνέχεια των ανυπόστατων ισχυρισμών του αρχηγού του κόμματος του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ότι δήθεν η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου.

Ξεκάθαρο μήνυμα στους ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων ως προς το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών. «Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο» τονίζει σχετική ανακοίνωση και χαρακτηρίζει ως «ανεύθυνες» και «προκλητικές» τις αναφορές περί του αντιθέτου.

«Το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα» διαμηνύει υπογραμμίζοντας ότι «όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».

Παυλόπουλος: Οι προκλήσεις θα έχουν την απάντηση που πρέπει 

Σε εντονότατο ύφος ήρθε από την Κρήτη η απάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας στη νέα τουρκική προκλητικότητα. Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι οι προκλήσεις θα έχουν την απάντηση που πρέπει και όποια άλλη χρειαστεί, καλώντας παράλληλα τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Εμείς στις προκλήσεις, δεν πρόκειται να απαντήσομε με προκλήσεις. Όμως απαντάμε με αποφασιστικότητα μια αποφασιστικότητα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να τις ανεχθούμε. Όποια μορφή και αν πάρουν. Για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να αφήσομε τίποτα αναπάντητο. Εκτός από τις χθεσινές προκλήσεις, και τη σημερινή ακόμα, προερχόμενη από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας η οποία θέλει να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των Ιμίων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι όποιος αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης βάλει ευθέως κατά του διεθνούς δικαίου. «Η συνθήκη της Λωζάννης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες» σημείωσε και κάλεσε την Τουρκία να μην προβαίνει σε προκλήσεις που υπονομεύουν την ευρωπαϊκή της πορεία, υπενθυμίζοντας ότι η Συνθήκη καθορίζει και σύνορα τα ΕΕ. «Αρα οι προκλήσεις αυτές αφορούν και την ΕΕ. Είναι προκλήσεις εναντίον της ΕΕ με ότι αυτό συνεπάγεται».

Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος έστειλε ηχηρό μήνυμα και προς την Ευρώπη την οποία κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της. «Τονίζω λοιπόν ότι επειδή οι καιροί είναι ταραγμένοι. Επειδή τίποτα δεν είναι δεδομένο. Επειδή η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί το δικό της κύρος, να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, να υπερασπιστεί το παγκόσμιο ρόλο της για αυτό, αυτά που λέω ως Πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας είναι αξιώματα που αφορούν την ίδια την Ευρωπαϊκή μας οικογένεια», κατέληξε.

Για απαράδεκτες δηλώσεις, που δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, έκανε λόγο ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, υπογραμμίζοντας ότι «το γαϊτανάκι των απαράδεκτων τουρκικών δηλώσεων συνεχίζεται, αυτήν τη φορά με το άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου στη Μιλλιέτ».

Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που η ίδια η Τουρκία έχει υπογράψει» και αναρωτιέται «πώς μπορεί να εμπιστεύεται κανείς μία χώρα που παγίως αμφισβητεί και καταστρατηγεί αυτά τα οποία η ίδια υπέγραψε»;

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Σχετικές ειδήσεις:

Η επιθετική τουρκική ρητορική στο επίκεντρο της επικοινωνίας Τσίπρα-Μέρκελ

Το αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς την Τουρκία από τα Χανιά

Μοιράσου το άρθρο: